Cricket truer Taiwan


Verken Kina eller Taiwan er cricketnasjoner. Kina er løst knyttet til Det internasjonale cricketforbundet (International Cricket Council) og Taiwan har ingen tilknytning i det hele tatt. Allikevel engasjerer de seg i cricket i andre land. Kina for å isolere Taiwan internasjonalt, Taiwan for å få internasjonal anerkjennelse.

I dag er det bare 24 stater som anerkjenner Taiwan som selvstendig stat. Fire av disse statene ligger i Karibia. Det er stor interesse for cricket i Karibia, og derfor har Kina investert stort i cricket der for å få karibiske stater til bryte båndene med Taiwan. Bare på de vestindiske øyer har Kina brukt $132 millioner på cricketfasiliteter de siste årene. Antigua har fått $55 millioner for å bygge Sir Vivian Richards Cricket Stadium, Jamaica har fått $30 millioner for å bygge Trelawny Stadium, og de 70000 som bor på Dominica har i snitt fått $1600 hver i form av cricketinvesteringer, veier og avløpssystemer. Til sammenligning har Det internasjonale cricketforbundet budsjettert med $70 millioner for å promotere cricket på verdensbasis. Dette cricketdiplomatiet fikk nylig de to vestindiske øyene, Grenada og Dominica, til å bryte de diplomatiske båndene med Taiwan.

Den avtagende støtten på de vestindiske øyer har i sin tur fått Taiwan til å dra opp lommeboka. $21 millioner er brukt på cricket på den lille øya St. Kitts & Nevis, og $12 millioner på den enda mindre øya St. Vincent. Taiwan trakk også Grenada inn for retten i New York City for å få tilbake penger for en arena de hadde bygget på øya fordi kinesiske myndigheter bygget den opp igjen etter at den Taiwan-sponsete arenaen ble feid på sjøen under en orkan.

Kinas engasjement i Karibia viser landets voksende politiske og økonomiske innflytelse. I tillegg til cricketdiplomatiet presser kinesiske myndigheter øyer i Karibia med å svarteliste dem som turistmål hvis de anerkjenner Taiwan som selvstendig stat. På sikt kan dette ramme økonomien til karibiske øyer som får sine største inntekter fra turisme. Spørsmålet er om Kina overdriver betydningen av de karibiske øyene i Taiwan-spørsmålet. Kina har nå større diplomatisk nærvær i Karibia enn i USA!

Kina tar sikte på å kvalifisere seg for Cricket-VM i 2019. Så spørs det da om Kinas cricket-diplomati spiller fallitt når de begynner å slå karibiske øyer på cricket-banen?