Ny vei til himmelen


Fjellklatrere som ønsker å bestige Mount Everest går lysere tider i møte. Kinesiske myndigheter ønsker å bringe den olympiske ild til toppen av verdens høyeste fjell (8848 meter over havet). For å gjøre reiseruten til fakkelbærerne enklest mulig har de derfor bestemt seg for å lage en ny 108 kilometers vei opp til den nordlige base camp som ligger på 5200 meters høyde. Byggingen av veien vil koste $20 millioner og vil gjøre base camp mer tilgjengelig for turister som ønsker å bestige toppen.

Hele den olympiske fakkelstafetten er 137000 kilometer, strekker seg over 130 dager og fakkelen er planlagt å nå toppen i mai 2008. Det er ikke uproblematisk å bestige Mount Everest og mange som har prøvd seg har ikke kommet hjem. Kanskje arrangørene bør tenke på å legge vei helt opp til toppen? Da vil folk som ikke er så glad i å klatre i fjell også ha mulighet til å kjøre opp med bil!