OL-stoff på skjermen

Visuell informasjon. Jeg har tidligere gitt lesetips om Beijing-OL. Men man trenger ikke alltid lese for å få kunnskap om OL. Det finnes også flere dokumentarer, bildepresentasjoner og tv-fremstillinger som kan hjelpe oss til å forstå hvor sterk koblingen er mellom sport, politikk og OL. Ikke bare i Kina, men også i andre land og i tidligere OL.

Historie. Council of Foreign Relations har laget et veldig bra slideshow som viser mange av de politiske konfliktene og kontroversene i og rundt OL fra 1906 og til i dag. Linken heter Politics and the Olympics og kan fint brukes som et introduksjonskurs i sport og politikk. Council of Foreign Relations er et meget anerkjent institutt/råd som blant annet gir ut tidskriftet Foreign Affairs, tidsskriftet som blant annet trykket Samuel Huntingtons artikkel «Clash of Civilizations».

Kina-dokumentar. New York Times har lagt ut deler av en fireepisoders dokumentarserie på nettet. Den heter China Rises. En av episodene tar for seg OL. Her får du blant annet stifte bekjentskap med turneren Xiao Sha. Innslag fra de tre andre epsiodene får du også på denne siden. Ser du dem kan du sette OL i sammenheng med andre ting som skjer i Kina. Slår gratisinnslagene an går det an å kjøpe hele serien.

Leni Riefenstahl. Mange motstandere av Beijing-OL sammenligner årets leker med Nazi-OL i 1936. Motstanderne henviser ofte til propagandaeffekten av OL. I den sammenheng kan det være nyttig å ta en titt på scener fra Leni Riefenstahls film Olympia. Filmen er sammensatt både fordi den prøver å koble den ariske rase sammen med det olympiske idol og fordi den har med sekvenser av Jesse Owens og hans vei mot OL-gull. Filmen er et mesterstykke, men også en politisk tankevekker!

Turn. WorldBizWatch har laget flere smådokumentarer om Beijing-OL. De fokuserer særlig på turn. En av smådokumentarene de har laget er China’s Olympic Champs. Den tar for seg tidligere kinesiske OL-medaljevinnere og deres nye liv som turntrenere i USA. Her får vi et lite innblikk i hvor forskjellig idretten organiseres i USA og Kina.
Nyhetsreportasjer. The Wall Street Journal har laget mange nyhets- og informasjonsinnslag om OL-forbedelsene. Her kan man holde seg oppdatert om hvordan Beijing forbereder seg på OL.

Youtube. Søker du på beijing olympics på youtube.com får du mange tusen treff. Blant disse finner du mange av kampanjene for boikott av lekene, men også snutter med klipp fra dokumentarer. Discovery Channel har laget flere dokumentarer om Kina i forkant av OL. Legger du inn søkerordene – beijing olympics the hi-tech games – og – china beijing olympics rivals – får du opp to dokumentarfilmer (delt opp i fem episoder). Den ene handler om Beijing-OL og teknologi og den andre handler om hvordan utøvere og vanlige folk ser på OL, og hvordan OL-forberedelsene har gått.

Tips? 24. juni er det premiere på den offisielle dokumentarfilmen om Kinas OL-forberedelser. Filmen heter «Dream Weavers – Beijing 2008». Boomtown Beijing er også en dokumentar som tar for seg Kinas OL-forberedelser. Vet du når disse blir lagt ut på nettet, gi meg beskjed! Jeg tar også i mot andre tips.
%d bloggere liker dette: