Skoene som endret historien

Sko endrer historien. Sko kan forandre historien og vår oppfatning av historien. Det er det ingen tvil om. Mange av oss husker den ene røde barneskoen i den store skohaugen i filmen Schindlers liste. Det var sterk symbolikk og det fikk fram krigens råskap og meningsløshet. Friidrettssko har også en egen plass i den tyske krigshistorien.

Krigens fasinasjon. Andre verdenskrig engasjerer fortsatt. Nye vinklinger på historien kommer, noen begeistrer og andre forarger. Anthony Beevors bøker om Stalingrad, Berlin og D-Dagen begeistrer, er bestselgere og får lesere som tidligere ikke var interessert historie til å fordype seg i brutalitetene under andre verdenskrig. David Irvings bøker forarger og blir møtt av massiv kritikk og fordømmelse fordi han blant annet forsøker å rehabilitere Hitler – og fordi han fremstiller Churchill som en krigsforbryter. I disse bøkene og hos disse forfatterne får idretten fint lite plass. Her er mitt bidrag for å bøte på denne ”skjevfordelingen”.

Owens løper tysk. Da Jesse Owens tok sine fire gull under Berlin-OL i 1936 løp han med sko laget av brødrene Adolf (”Adi”) og Rudolf Dassler. Senere skulle de to brødrene bli kjent som grunnleggerne av Adidas og Puma. Brødrene kom fra den tyske byen Herzogenaurach i Bayern, en by med lange skomakertradisjoner. I 1924 etablerte de ”Dasslerbrødrenes skofabrikk” med friidrettssko som spesialitet. Owens gull gjorde skoene deres verdenskjente.

Fra sko til panzere. Brødrene meldte seg inn i nazipartiet i 1933 og under andre verdenskrig ble fabrikken deres gjort om til en fabrikk som laget antitanksraketter (”Panzerschreck”). Disse rakettene var svært effektive og ga de allierte store tap i 1944. Det var ikke bare Dasslerbrødrenes fabrikk som ble en del av den tyske krigsindustrien. De fleste fabrikker i Tyskland måtte bidra. Merkevarer som for eksempel Hugo Boss og Lufthansa har en fortid som bidragsyter til tysk krigsinnsats.

Skor seg på Owens. Dasslerbrødrenes tilknytning til antitankrakettene kunne blitt deres bane. Men på en underlig måte kom Jesse Owens dem til unnsetting. Da krigen var slutt ønsket amerikanerne som marsjerte inn i Herzogenaurach å rive ned Dasslerfabrikken. Men Adis kone greide å overbevise amerikanerne om at de aldri hadde vært interessert i å produsere våpen og at det eneste de hadde lyst til – og egentlig kunne – var å produsere sko. Og da det ble kjent at fabrikken hadde produsert skoene til Jesse Owens startet de amerikanske troppene som var stasjonert i byen å kjøpe opp lagrene til Dasslerbrødrene. Dette var starten på Dasslerbrødrenes verdensomspennende suksess.

Skoenes magi. I dag har Adidas en sko som heter Jesse Owens. Hva han egentlig mente om Dasslerbrødrenes suksess etter den andre verdenskrig vet jeg ikke. Historien viser uansett at sko kan ha stor symbolverdi enten de ligger i en skohaug eller sitter på beina til verdens raskeste mann.