Krig som stolt fotballhistorie

Bybrannen blåst bort. Byen Ålesund fikk noe nytt å snakke om i år – NM-gull. Nå kan bysbarna bytte ut alt snakket om 1904 med fotballmiraklet i 2009. Jeg veit ikke om AAFK noen gang markerte eller minnet de døde og hjemløse i 1904, men for fotballklubber som har fint lite å vise til på fotballbanen er det tradisjon for å finne historiske begivenheter som man kan knytte identiteten sin til. Leyton Orient FC i Nord-London er nettopp en slik klubb.

20-årsfeiring. Leyton Orient FC har ikke mye å vise til på fotballbanen. I år feirer de – som berlinerne og andre europeere – 20-årsjubileum. Europeerne feirer murens fall. Orient-fans feirer opprykket fra 4. divisjon. Lech Walesa, George Bush sr., Helmuth Kohl, og Mikhail Gorbatsjov kastet glans over Berlinmur-markeringen. Brisbane Road fikk gjensyn med storheter som Frank Clark, Paul Held, Kevin Hales, Mark Cooper, Paul Ward og ikke minst Alan Comfort. Hvem husker den siste gjengen? Ingen, bortsett fra noen nerder av oss!

Stolt krigshistorie. Manglende suksess på fotballbanen har fått klubben til å markere 1. verdenskrig og gjøre krigen til en del av sin identitet og store fortid. Her har nemlig klubben en stolt historie å fortelle. Under 1. verdenskrig vervet 41 Orient-spillere (da het klubben Clapton Orient) seg til tjeneste i 17th Bn Middlesex Regiment, også kalt fotballbataljonen. Bataljonen ble etablert i desember 1914. Tre Orient-spillere døde under slaget ved Somme i 1916 – William Jonas, Richard McFadden og George Scott. De tre spillerne blir hvert år hedret på minnedagen for 1 verdenskrig (Remembrance Day) med ett minutts stillhet og korpsmusikk – så sant Orient har hjemmekamp denne dagen/helgen.

Unike. Siden det er svært få tidsvitner igjen fra 1. verdenskrig er Leyton Orient FC i dag en av de fremste viderebringere av det som skjedde under 1. verdenskrig. Krigshistorie blir gjort til stolt fotballhistorie. For denne innsatsen fikk representanter fra Leyton Orient i år – som de første og eneste fra en engelsk fotballklubb – være med på 90-årsmarkeringen av krigen til the Royal British Legion, invitert av the Royal Military Police Association i London.

Fra Nord-London til Ålesund. Det er kanskje ikke rart at 1. verdenskrig er et hetere tema på pubene rundt Brisbane Road enn innsatsen til fotballaget som spiller på banen og har plassert seg trygt på nedre halvdel av League One (tredje nivå). Det må et fotballmirakel til for at man skal glemme krigen mellom 1914 og 1918 i denne delen av London. Kanskje Orient bør ta en studietur til Ålesund for å snakke om hvordan man klatrer i divisjonene og for å lære litt om hvordan man endrer historien?

PS. Les mer om denne historien i boka They Took The Lead.