Anette Sagen og Berlin-OL i 1936

Sag(a)en om Hitler. Har Anette Sagens kamp for å hoppe i Vancouver-OL noe til felles med jødene under Hitler-Tysklands Berlin-OL? Ja, det har det, i følge den canadiske grenen av den jødiske menneskerettighetsorganisasjonen B’nai Brith. Selv for innbitte forkjempere av jødiske rettigheter og motstandere av diskriminering må dette være en historieløs kobling?

Tvilsom analogi. I en pressemelding i går skriver B’nai Brith blant annet at ” the league recalled the 1936 Berlin Olympics when the OIC turned a blind eye to Hitler’s fascist regime, which was even then implementing discriminatory policies against Jews that impacted Games that year. The league asks the OIC and the Vancouver Olympic Organizing Committee (VANOC) to focus on its policies and practices relating to discrimination, ‘and that includes eliminating discrimination against women now, just as it should have included resistance to discrimination against Jews then.”

All PR er …Jeg tviler på om Anette Sagen og hennes kampvenninner støtter en slik sammenligning. Jeg tror at slike sammenligninger både kan ødelegge Sagen og Cos sak, samtidig som den trivialiserer det som skjedde i Nazi-Tyskland. Dette ligner et desperat forsøk på å få oppmerksomhet ved å knytte sin virksomhet til Vancouver-OL uansett hvor løs koblingen er. Ved at jeg skriver om dette i min blogg har de jo til en viss grad lykkes – gid jeg hadde flere lesere!

Kvinnehopp og Hitler. Dette er en negativ etterdønning av mennekerettighetsorganisasjoners kamp i forbindelse med OL i Beijing. Koblingen mellom ytringsfrihet i Kina og Beijing-OL var en legitim kampsak. Kvinnehopp og Hitler er mindre legitim. Dette blir en trivialisering av virkelig alvorlige menneskerettighetsproblemer. Spørsmålet er om koblingen er et signal om at anti-semitisme i Canada i dag er forsvinnende liten og/eller om man bør velge seg kamparenaer som gir legitimitet til det man kjemper for. Hadde man sammenlignet vinter-OL i Garmisch-Partenkirchen i 1936 med Vancouver-OL hadde man i hvert fall hatt en bedre utgangspunkt for diskusjon, selv om det også sikkert hadde vært problematisk.
%d bloggere liker dette: