Israels OL-håp

Forskjellige mål. Norges mål foran Vancouver-OL er å bli blant de tre beste nasjonene. Det vil si mellom 20 og 25 medaljer. Israels mål er å stille med utøvere til OL.

Israelsk tropp? Israel deltok for første gang i vinter-OL på Lillehammer i 1994. Deres beste vinter-OL-prestasjon er en sjetteplass i isdans i Salt Lake City i 2002 (Galit Chait og Sergej Sakhnovki). I år håper Israel å stille med en utforkjører (Mikail Renzhin) og tre utøvere i kunstløp (søskenparet Roman og Alexandra Zaretsky (isdans) og Tamar Katz). Hvis disse skader seg i oppkjøringen til OL stiller ikke Israel med noen utøvere, og selv om Tamar Katz kvilifiserer til OL-deltagelse er det ikke sikkert at hun få dra til Canada på grunn av pengemangel i den israelske olympiske komité.

Hallen i Metulla. Ingen av disse utøverne bor i Israel, alle bor i USA. Mangel på snø er alpinkjørernes begrunnelse. Mangel på ishaller er problemet for kunstløperne. Den eneste innendørs kunstisbanen i Israel ligger i Metulla på grensen til Libanon. Ishallen ble skadet under krigen mellom Israel og Hizbollah i 2006 og den er ikke ferdig reparert siden da. Hallen i Metulla er svært populær og folk kommer helt fra Jerusalem (tre timers bilkjøring) for å se ishockeykamper i hallen. For å tilfredsstille etterspørselen og øke rekrutteringen til isidretter i Israel må man derfor investere i ishaller. Det er forståelig at dette ikke er et prioritert område i Israel. Derfor må man sende utøvere utenlands for at de skal få det tilbudet de trenger for å kvalifisere seg til OL.

Hjelp fra Jesus? Zaretskyene er tippet å gjøre det best av de israelske utøverne. De fikk en 22. plass i Torino-OL i 2006, 13. plass i VM i 2008 og 1. plass i Universitets-VM i 2009, for å nevne noen gode plasseringer. Kommer de blant de fem beste i sin øvelse blir de de største israelske vinter-OL-utøverne gjennom tidene. Og se ikke bort i fra at de gjør seg bemerket til musikk fra Jesus Christ Superstar