Årets første store hatkamp i fotball

2*Algerie? Tror du at ManU og ManC i ligacupen er årets første store hatoppgjør i fotball? I så fall tar du feil! Torsdag 28. januar 2010 er det duket for årets første store hatkamp i internasjonal idrett. Da spiller Egypt og Algerie mot hverandre i semifinalen i Afrikamesterskapet i fotball. Går Algerie atter en gang av banen som vinner?

Steining. I november i fjor måtte de to lagene spille en tredje kamp for å avgjøre hvem av dem som skulle ta den femte og siste afrikanske plassen i fotball-VM i Sør-Afrika. Kampen ble spilt i Sudan – på nøytral grunn – og Sudans myndigheter – av alle – opptrådte som fredsmeglere mellom de to stridende partene. Da Algerie spilte sin kvalifiseringskamp i Egypt noen dager tidligere ble spillerbussen deres steinet av pøbler og tre spillere ble skadet. Egypt vant kampen, men tapte den siste play off-kampen i Sudan. Voldelige sammenstøt fortsatte i Algerie og Egypt lenge etter på grunn av disse kampene og den diplomatiske konflikten mellom Egypt og Algerie er knapt leget.

Takk for sist? Nå ryktes det at egyptere samler seg for hevn- først foran tv-skjermer i Kairo og andre egyptiske byer – men du skal ikke se bort fra at de også varter opp med noen faraofinter hvis Egypt nok en gang skulle tape for Algerie. Sist gang de møttes ringte den egyptiske presidenten Hosni Mubarak til sudanske myndigheter for å få dem til å stagge algeriske supportere. Han truet sågar med å sende tropper til Sudan for å redde egyptere. Slenger Mubarak seg på telefonen denne gangen også? Eller invaderer han Angola?

Helter i eget land. Egyptisk fotballhistorie er kremeksemplet på at suksess i Afrikamesterskapet ikke sikrer suksess i fotball-VM. I år kan Egypt vinne for syvende gang – det er rekord. Men Egypt har aldri gjort det bra i fotball-VM. Derfor denne aggresjonen når Egypt taper?!

Fotballdiplomati. Erik Solheim har akkurat vært i Sudan blant annet for å markere fredsavtalen som ble undertegnet mellom Sør- og Nord-Sudan i 2005. Lurer på om han fikk oppdateringer på det sudanske fotballdiplomatiet i Afrika?

%d bloggere liker dette: