Ghana – hele Afrikas lag?

Paternalisme. Dette er problemstillingen Brendan O’Neill stiller i det alltid interessante nettidsskriftet Spiked. Og det er en viktig problemstilling. O’Neill mener dette er en vestlig konstruksjon og vitner om de rike vestlige landenes ovenfra- og-ned-holdning til Afrika. Kunnskapsløst er det også.

Ikke alle snakker Swahili. Fotball-VM er solgt inn som Afrikas fotball-VM. Og på mange måter er det riktig. Det er første gang Afrika har mesterskapet og mange afrikanere støtter selvfølgelig andre afrikanske land når deres eget ikke har mer å spille for. Men Afrika er ikke et samlet kontinent, heller ikke på fotballbanen. Rivaliseringen mellom Kamerun og Nigeria sammenlignes av mange med rivaliseringen mellom Argentina og Brasil, og jeg tviler på at arabiske land i Nord, frankofone land i vest og tidligere kolonier i sør er samlet om Ghana. Afrika er ikke ett stort land der alle snakker Swahili!

Et samlet Europa? Vår nedlatenhet til det afrikanske kontinentet kan kanskje best illustreres med at vi snur problemstillingen på hodet: nå når England er ute forventer vi at engelskmennene skal gi sin støtte til de europeiske lagene som er igjen – kanskje Tyskland? Neppe! Det kan hende engelske supportere i dag hater sine egne spillere for deres slette innsats under årets VM, men å støtte Tyskland (eller Spania eller Nederland)? Aldri! Til det er nasjonalfølelsen for stor, slik den er i mange andre europeiske land. En meget god illustrasjon på denne problematikken finner du i John Kings bok England Away. Dette er siste boken i en romantrilogi om engelske supportere. De to første bøkene (The Football Factory og Headhunters) handler om hvor mye engelske supportere (i dette tilfelle Chelsea-supportere) støtter sitt lag og hvor mye de hater alle andre. I England Away ser vi samholdet blant engelske supportere – riktignok et nødfellesskap – i kampen mot Tyskland. Manchester United og Liverpool-supportere samarbeider mot et større onde, nemlig Mr. Fritz. Er det ikke slik i Afrika? Det tror jeg sikkert at det er!

Heia motstanderen! I apartheidtiden gikk det sport i blant svarte å heie på det laget Sør-Afrika spilte mot, som en protest mot apartheidpolitikken. Svarte ønsket simpelthen at det hvite Sør-Afrika skulle få seg en nesestyver. Nå er tiden en annen, men man kan tenke seg at mange afrikanere vil heie på et annet lag enn Ghana i siste fase av turneringen. Skulle Brasil vinne årets fotball-VM tror jeg det blir like populært blant sørafrikanere og andre afrikanere som om Ghana skulle gjøre det bra

%d bloggere liker dette: