Utlendinger i norsk og internasjonal fotball


Målfarlige afrikanere. Norske medier har de siste dagene slått stort opp at afrikanerne i norsk tippeliga er mer målfarlige enn norske spillere. Det gjør Nils Johan Semb bekymret. I en diskusjon om utenlandsimport kan det være lurt å ta en kikk i to rapporter som er gitt ut i år. Nylig kom rapporten Global Player Migration Report ut. Den er utgitt av forskergruppen Professional Football Players Observatory. Denne rapporten er en oppfølger av rapporten Demographic Study of Footballers in Europe som kom ut tidligere i år og. Rapporten om Europa tar for seg spillerkjøp og salg i 36 europeiske land i 2010, mens den globale rapporten har registrert spilleroverganger i 101 ligaer (divisjoner) i 69 land i 2010. Rapportene gir et veldig godt bilde av spillersammensetningen i ligaer i hele verden og avliver også en del myter.

Flest svensker. Med utgangspunkt i Nils Johan Sembs bekymring sier begge rapportene to sentrale ting. For det første at afrikanske land i hovedsak eksporterer midtbanespillere og angrepsspillere. Det er derfor afrikanerne herjer i angrep og ikke i forsvar i Norge og i andre land. For det andre er Nigeria den tredje største kilden til spillere til Norge i 2010 (11 spiller). Sverige har flest (26) og Island nest flest (12). Den norske importen av spillere ligner den danske. Der importerer man flest spillere fra Sverige (16), Norge (7), Island (6) og Nigeria (6). Svenskene har et annet tyngdepunkt. Der blir flest finske (18), brasilianske (16), islandske (7) og nigerianske (7) kjøpt inn.

Norge storeksportør. Kypros er det landet i verden som importerer flest spillere – både i absolutte og relative tall. I absolutte tall eksporterer eller importerer ikke Norge mange spillere. I fjor importerte Norge 52 spillere og eksporterte 78. Det betyr et ”underskudd” på 26 spillere. Frankrike og England er de største nettoeksportørene av spillere i verden med ”underskudd” på henholdsvis 70og 69 spillere. Danmark har et ”underskudd” på 19 spillere, mens Sverige har tatt inn flere spillere enn de har solgt. Målt opp i mot antall registrerte spillere i disse fem utvalgte landene og målt opp i mot antall innbyggere i hvert land er Norge derimot en storeksportør av spillere.

Fotballprofitører. Hva sier dette om Norge som fotballnasjon? Økonomer hevder ofte at vi er en liten åpen økonomi. Det gjelder også i høyeste grad i fotballen. Vi satser på import av unge spillere fra andre land i håp om å selge dem med overskudd. Det gjør oss til nettoeksportør av spillere til andre land, men ikke spillere vi nødvendigvis har fostret opp selv. Det er der hodepinen til Nils Johan Semb ligger! Og der krigstypene til VG kommer i fra!