KOMMENTAR: IOC det nye FN?

Flaggbærer. Samme kveld som det ble varslet store kamper i og rundt den syriske byen Aleppo gikk FNs generalsekretær Ban Ki-moon rundt i hvit treningsdrakt på tartandekket i Stratford og var flaggbærer for IOC. Var dette symbolet på FNs handlingslammelse i internasjonal politikk? Og bevis for at IOC er det nye FN?

Blendet av OL-ilden? Det knyttes stadig tettere båndmellom FN og IOC. Siden Lillehammer-OL har det før hvert OL blitt laget en FN-resolusjon for olympisk våpenhvile. I fjor, da Storbritannia fikk gjennom sitt resolusjonsforslag, var det første gang at alle FN-land underskrev resolusjonen. Det viser at olympiske leker samler alle FN land og at IOC har oppnådd en status uten sidestykke. Da ble vedtatt for Vancouver-OL i 2009 fikk IOC observatørstatus i FN.

FN har siden 2001 hatt et eget kontor i Geneve som skal ta seg av FNs idrettspolitikk (United Nations Sport for Development and Peace) Kontoret er ledet av tyskeren Wilfried Lemke, en god venn av FNs generalsekretær (og Rune Bratseth!). Generalsekretæren har de siste tre-fire årene engasjert seg stadig mer i internasjonal idrettspolitikk. I år har han løpt en etappe av OL-fakkelstafetten og han har vært flaggbærer under åpningsseremonien. Er han blendet av OL-ilden?

Logring. IOC er en storpolitisk organisasjon – uansett hva IOC-medlemmer skulle mene om det. På et seminar om internasjonal idrettspolitikk for et par år siden innrømmet Gerhard Heiberg at IOC har politiks innflytelse. Det var på tide. Når Vladimir Putin, Tony Blair, Lula, kong Juan Carlos og Barack Obama med flere flokker seg til IOC-kongresserog IOC-konferanser for å presentere sin OL-kandidat, skjønner man at det ligger mye politisk prestisje i lekene. Og at IOC får dem til å logre. Uansett valg av OL-by står IOC igjen som vinneren.

Troverdighet. FN har 193 medlemsland. På åpningsseremonien i London gikk det 205 deltagernasjoner (inkludert delegasjonen for hjemløse nasjoner). På den måten er IOC større enn FN. Men gjør FNs generalsekretær FN mindre enn han burde ved å delta som flaggbærer på åpningsseremonien? Hva mener de syriske opprørerne i Aleppo om at sjefen for FN vandrer rundt på tartandekket i Stratford samtidig som den russiske statsministeren sitter på VIP-tribunen sammen med sin kone og vinker til den russiske troppen? Og hva tenker Dimitrij Medvedev om generalsekretæren som deltar på dette? Selv tenker jeg at FNs øverste leder ikke eier fingerspissfølelse.

Staffasje. Åpningsseremonien var spektakulær og den var en delseier for London-OL og IOC. Men den var også et bevis på at fredsbudskapet som OL-flagget skal formidle bare er staffasje. Det blir ikke fred i Syria (eller andre steder) med OL-flagg og hvite treningsdresser – heller ikke med FNs generalsekretær i flaggborden.

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/