Omstridt Qatar-rådgiver boltrer seg i landslagsmiljøet

I forbindelse med landskampen mellom Norge og Sverige (8. juni) omgir det norske fotballandslaget seg med PR-rådgiveren Alastair Campbell.

Han jobber for myndighetene i Qatar for å pynte på fasaden til emiratet som i 2022 skal arrangere fotball-VM – om alt går etter planen.

Krigshisser med ny bok

NFF har fått mye kritikk for sin opptreden i forbindelse med FIFA-kongressen der Sepp Blatter ble valgt til tross for korrupsjonsskandalen som ble rullet opp i FIFA i forkant av kongressen.

Fotball-VM i Qatar i 2022 er sentralt i skandalene som rulles opp.

Det er derfor kontroversielt at NFF tar i mot Tony Blairs tidligere spinndoktor Alastair Campbell som er i Oslo for å promotere sin nye bok  «Winners: and How They Succeed», en bok om hvorfor kjente personligheter gjør suksess.

I boka finner du historiene og vurderingene om idrettsutøvere som Tiger Woods, Maradona, Sebastian Coe og Michael Phelps.

Dette er en bok som ligner boka «Norske vinnerskaller» som kom ut i 2013, skrevet av blant annet tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl.

Møter det norske landslaget

På twitter-kontoen til Alastair Campbell har vi i et par dager fått oppdateringer med bilder av norske landslagsspillere som Stefan Johansen og Joshua King, landslagssjef Per Mathias Høgmo og internasjonal rådgiver i NFF Jan Åge Fjørtoft.

Men han har også etter hvert blitt en sann norgesvenn og har blant annet sterke bånd til Arbeiderpartiet. På twitterkontoen sin i forbindelse med besøket til Norge har han gitt uttrykk for at han ønsker at Jonas Gahr Støre skal bli Norges neste statsminister, og samme dag som Norge spiller landskamp mot Sverige deltar den kontroversielle spinndoktoren i et arrangement hos tankesmien Agenda, der tidligere kulturminister og nyvalgt nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik leder samtalen.

Alastair Campbell er mildt sagt en kontroversiell person i internasjonal politikk, blant annet fordi mange mener at han skaffet argumentene Storbritannias statsminister Tony Blair trengte for å legitimere sin støtte til USAs president George W. Bush, da de sammen angrep Irak i 2005.

Men selv om Alastair Campbell for lengst er ferdig med Tony Blair, Irak-krigen og sitt engasjement for det britiske arbeiderpartiet er han ikke ferdig med internasjonal politikk og kontroversene i Midtøsten.

Jobber med Qatar

I dag er den kontroversielle spinndoktoren seniorrådgiver i PR-selskapet Portland Communications som blant annet arbeider for myndighetene i Qatar for å pusse på deres image i forbindelse med VM i Qatar i 2022.

– Portland Communications har definitivt et engasjement for myndighetene i Qatar, sier James M. Dorsey.

James M. Dorsey er en av verdens fremste eksperter på sport og politikk i Midt-Østen. Han er seniorforsker ved Nanyang Technological University’s S. Rajaratnam School of International Studies og er mannen bak den innflytelsesrike bloggen “The Turbulent World of Middle East Soccer

– Alastair Campbell hjalp i 2014 til med å lage en falsk fotballblogg som skulle utgi seg for å være en blogg skrevet av fotballfans i Qatar. Dette var skjult propaganda som skulle vise ”vanlige” folks engasjement mot kritikken av Qatar, sier Dorsey.

Da Portland Communications ble konfrontert med disse anklagene av den britiske tv-kanalen Channel 4 i fjor, innrømmet PR-byrået at det var de som hadde laget bloggen, men de nektet for at det var på oppdrag fra myndighetene i Qatar.

Kontrollerer pressen

I midten av mai i år kom Portland Communication igjen i søkelyset i forbindelse med fotball-VM i Qatar. Da arrangerte PR-byrået pressetur for internasjonal presse for å vise fram arbeidsforholdene i Qatar på oppdrag for myndighetene i Qatar. Det de ville vise pressen var fine villaer med svømmebasseng og andre flotte fasiliteter for arbeidsinnvandrere som jobber på VM-anleggene som skal brukes under VM i 2022.

Men da BBC begynte å vise interesse for det som foregikk bak PR-byråets glansede versjon av arbeidsforholdene i Qatar ble hele reportasjeteamet arrestert under filmingen fremmedarbeidere fra Nepal.

Også et tysk tv-team og NRK har blitt anholdt fordi de ønsket å filme noe annet enn det myndighetene i Qatar ønsket å vise dem.

– Portland Communications og Alastair Campbell har hatt flere oppdrag for myndighetene i Qatar, men det har vært mislykket. De har ikke greid å skape et bedre inntrykk av Qatar, snarere tvert i mot, sier James M. Dorsey.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/