DERFOR SLÅSS FOTBALLFANSEN

Akkurat nå sender fransk politi ut russiske fotballpøbler med tett tilknytning til det russiske fotballforbundet og med sterk støtte fra russiske politikere, samtidig fortsetter de jakten på engelske bråkmakere som herpeserte Marseilles i hele tre dager for å sette på dem stripete fangedrakter.

Og nok en gang kommer UEFA med tafatte trusler og og franske myndigheter med alkoholforbud ETTER at alt har gått galt. Menigmann har kanskje rett til å være overrasket over at pøbelveldet fortsatt eksisterer i fotballen, men politiet burde ikke være det. Det finnes nok av dokumentasjon på at det fortsatt er farlig å gå på fotballkamp i Europa.

LES OGSÅ: Syv grunner til at alt gikk galt i Marseilles

Liste med anbefalte filmer og bøker som bør åpne øynene dine for de mørke sidene av fotballen:

The Real Football Factory International – Russia. I 2007-8 kom det ut en serie på åtte episoder om fotballvold rundt om i verden (blant annet Polen, Tyrkia, Kroatia og Russland som alle er med i årets EM). Dette var en oppfølgerserie til The Real Football Factory som kom ut i 2006 og som tok for seg fotballhooligans i England.

I episoden om Russland får vi et skremmende innblikk i hvordan fotball, politikk, rasisme og vold er koblet sammen og hvor nådeløse og kyniske de russiske pøblene er. Mange av russerne som er fanget på kamera og sendt ut fra Frankrike i disse dager kommer fra disse miljøene (Spartak Moskva, CSKA Moskva og Zenit St. Petersburg).

Det finnes bøttevis med materiale om den voldelige supporterkulturen i Russland (og andre land), informasjon som var tilgjengelig da FIFA valgte Russland som VM-vert i 2018 og som UEFA og franske myndigheter burde tatt på langt større alvor.

England Away (1998). Programlederen i The Real Football Factory heter skuespilleren Danny Dyer som spilte Tommy Johnsen i spillefilmen The Football Factory som kom ut i 2004. Spillefilmen er basert på boka med samme navn og som er første bok i en skjønnlitterær trilogi om engelske fotballsupportere med utgangspunkt i Chelsea.

Tredje bok i denne trilogien (den andre heter Headhunters) heter England Away og handler om hvordan bråkmakere fra forskjellige klubber i England – som hver uke slåss mot hverandre – forenes når de drar på landskamp i Berlin for å møte erkefienden Tyskland.

Dette er skjønnlitteratur på sitt aller beste og beskriver godt sjargongen og mentaliteten til supportere som ønsker å unngå politiet på sin vei gjennom Europa for å banke opp en større fiende enn den de slåss mot hver lørdag – fienden fra andre verdenskrig.

England hooligans at Euro 2000 Belgium. Det har vært mye snakk om svakt politiarbeid under EM i Frankrike – både når det gjelder kontroll på de store skarene av supportere og måten de takler støyende supportere på.

Det foreligger mye forskning på politiarbeid i forbindelse med store mesterskap og en av de mest interessante er studiene dreier seg om fotball-EM i 2000 der Belgia og Nederland arrangerte mesterskapet sammen: det var langt mer vold i Belgia enn i Nederland og mye av dette skyldtes forskjell i politiets arbeid.

BBC laget en dokumentar om engelske bråkmakere i Belgia under dette mesterskapet og den viser på en god måte hvor kyniske bråkmakerne er, hvordan bråkmakere greier å komme seg dit de vil selv om de er nektet adgang og det viser hvordan politiet i Belgia håndterte situasjonen.

Terror on the Pitch (2002). Bakteppet til det meste av sikkerhetarbeidet i Frankrike denne sommeren er kampen mot terror. Flere eksperter har sagt at mangelen på politiets årvåkenhet i og rundt fotballstadion skyldes at de er utslitt etter alle de politiske konfliktene som foregår i Frankrike samtidig med EM (blant annet streiker) og at mesteparten av ressursene er bundet opp i arbeidet mot terrorisme.

I november i fjor ble Stade de France angrepet i et terrorangrep og det er framsatt mange trusler om angrep i forkant av dette mesterskapet. For å få et innblikk i hvilke trusler politiet arbeider med anbefaler jeg å lese Terror on the Pitch skrevet av Adam Robinson som tar for seg plottet mot fotball-EM i Frankrike i 1998. Da planla Al-Qaida og algeriske GIA et spektakulært angrep mot det amerikanske spillerhotellet, mot det engelske landslaget mens de spilte kamp og mot et fransk kjernkraftverk SAMTIDIG.

More Safety and Security at Sports Grounds (2011). Boka er skrevet av forskerne Jim Chalmers og Steve Frosdick og de tar for seg utviklingen av stadionsikkerhet og fotballvold og kommer med mange eksempler fra kamper og mesterskap som viser variasjonen i sikkerhetstrusler.

Boka gir et godt innblikk i hvordan truslene om vold har flyttet seg fra stadion og ut på gatene og til andre områder enn dem som kan knytte seg direkte til kampen (selv om bildene vi så fra Russland-England gir et annet inntrykk).

LES OGSÅ:  Terrortrusselen mot fotball-EM

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/