WADAs mørke kjeller

Det vi nå er vitne til i og rundt WADA, byrået som skal sikre oss mot doping, er et godt argument for å legge ned hele byrået. For dette er ikke bare en kamp om Russland og troverdighet, men også en kamp på liv og død.

Lørdag 15. september forlot canadieren og tidligere langrennsløper Beckie Scott WADAs kontrollkomité (Compliance Review Committee, CRC), i protest mot press fra sentrale personer i WADA. Hun og andre i kontrollkomiteen hun har vært en del av, og andre som ønsker at Russland skal straffes for dopingsvindelen de siste årene, føler seg  trakassert og fryst ut.

Ensom svale

Beckie Scott har vært en ensom svale blant tidligere og nåværende idrettsutøvere i sin kamp mot doping, blant annet i sin rolle som leder av WADAs utøverkomité. Når hun nå velger å trekke seg fra komitéen skyldes det blant annet massivt press fra sentrale personer i WADA og IOC om å lempe på kravene til Russland.

Jeg minner om at i alle festtaler, så sier lederne for WADA, IOC og andre idrettsorganisasjoner at de er til for utøverne. Spillet om makten i WADA viser at dette bare er tullprat.

Kilder jeg har vært i kontakt med sier at Beckie Scotts kamp for en ren idrett og hennes motstand mot Russland i dopingspørsmål har ført til harde angrep, blant annet fra WADAs generalsekretær Oliver Niggli.

Hun har blitt fortalt at hun fører en håpløs kamp og at WADA vil komme fram til en russisk løsning som både WADA og Russland kan leve med. Dette kan skje allerede på styremøtet på Seychellene 20. september der Russlands antidopingbyrå (RUSADA) kan gjenopprettes som et fullverdig antidopingbyrå, etter å ha vært suspendert siden 2015, på grunn av alle dopingavsløringene.

Beckie Scott er maktesløs i en kamp der utøverne hele tiden blir taperne. Godt hun har såpass integritet at hun ikke lenger ønsker å være en del av spillet. Måtte flere følge hennes eksempel.

Bønn om kompromiss

Det har vært hektisk aktivitet i og rundt WADA denne sommeren og høsten og det har lenge versert rykter om at ledelsen i WADA har vært villig til å lempe på kravene overfor Russland for å få dem inn i varmen igjen. Det er slitsomt å hele tiden holde Russland på en armlengdes avstand og å late som om man er streng.

Saken fortsetter under bildet

Deler av brevet Reedie og Niggli sendte den russiske sportsministeren.

I WADA-kretser kalles dette kompromissvilje, men andre vil kalle det ettergivent og feigt. I juni i år fikk vi et bevis på dette da WADA-president Craig Reedie (som også er IOC-medlem) og WADAs generalsekretær Oliver Niggli skrev et brev til den russiske sportsministeren Pavel Kolobkov, der de ønsket å finne et kompromiss, selv uten at Russland etterkommer kravene som WADA kom med i veikartet fra august i fjor.

Farlige fakta

I 2015 ble RUSADA som sagt suspendert (erklært non-compliant) på grunn av alle avsløringene om statsorganisert doping, blant annet i forbindelse med OL i Sotsji i 2014, og for det meste basert på informasjon fra den tidligere lederen for dopinglaboratoriet i Moskva, Grigorij Rodtsjenkov.

Et av funnene var at dopinglaboratoriet i Moskva og RUSADA i samarbeid med hemmelig russisk politi (FSB) forsøkte å skjule doping. Alt dette er dokumentert i fire uavhengige WADA-rapporter og flere IOC-rapporter.

Rodtsjenkov lever nå i skjul i USA i frykt for sitt eget liv og den daværende lederen for RUSADA Nikita Kamaev og grunnleggeren av RUSADA Vjasjeslav Sinev ble begge drept fordi de visste for mye om det som skjedde i Sotsji-OL. For noen handler det med andre ord ikke bare om doping, men om liv eller død.

I veikartet har WADA har listet opp mange krav for at RUSADA igjen skal få status som godkjent antidopingbyrå. To av de viktigste er at Russland skal akseptere funnene i McLaren-rapporten, som beviser omfattende statsorganisert svindel med doping og som i store trekke baserer seg på informasjon fra Rodtsjenkov, og at de må gi tilgang til dopingtester som RUSADA sitter på.

Saken fortsetter under bildet.

Deler av WADAs russiske veikart.

Det antas at RUSADA sitter på 9000 positive prøver og WADA ønsker å sjekke disse resultatene opp mot ca. 350 positive prøver som de har rapportert inn til forskjellige særforbund. Disse prøvene kommer fra en database som WADA fikk av en varsler (whistleblower) i november i fjor. Med en gang disse prøvene er sjekket opp mot listen som RUSADA sitter på kan WADA offentlig gå ut med navnene på dem som har testet positivt og eventuelt sjekke ut utøvere som ikke er dopet.

Russland har nektet å etterkomme begge kravene, men allikevel skriver Reedie og Niggli at de er villig til å forhandle med Russland for å få til en løsning.

I svaret WADA har fått av Kolobkov finnes det ikke en eneste bokstav som sier at Russland er interessert i å etterkomme de opprinnelige kravene. Vi snakker med andre ord ikke om forhandlinger, men om hvordan WADA skal få Russland inn i varmen igjen uten at det ser for stygt ut. Det blir en stadig vanskeligere øvelse.

Saken fortsetter under bildet.

Brevet fra den russiske sportsministeren til ledelsen i WADA.

Den interne kampen

WADAs kontrollkomité, som Beckie Scott har forlatt og som totalt besto av seks personer, blir ledet av Jonathan Taylor. Han har også vært utsatt for et enormt press, og ifølge mine kilder har han ikke vært langt unna fra å bukke under for presset. Han skal ha blitt presset av Reedie og Niggli, men også av IOC-president Thomas Bach.

Bakgrunnen til Taylor er litt spesiell. Han er advokat i advokatfirmaet Bird&Bird, et advokatkontor som blir flittig brukt av blant annet FIFA, IOC og det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) for å presse journalister og varslere i saker som kan skade deres omdømme.

I 2014 advarte Bird&Bird i tre brev, den tyske journalisten Hajo Seppelt mot å gå ut med informasjon om hemmelighold av dopingprøver i friidrett, tatt i perioden 2001-2010. Taylor hjalp også den norske dopingjegeren Rune Andersen da han i 2016 på oppdrag for IAAF skulle sjekke om Russland etterkom antidopingkravene.

IOC og andre sterke krefter, som ønsker minst mulig påvirkning utenfra, trodde de kunne stole på Taylor. Men han har i løpet av de siste årene blitt mer og mer kritisk til Russland. Han ønsker personlig også at RUSADA skal forbli suspendert. Hajo Seppelt sier også at Taylor at i dag må betraktes som en person som er på den riktige siden i den nådeløse maktkampen i WADA.

Kilder jeg har vært i kontakt med sier at Taylor og resten av kontrollkomiteen for kort tid siden ikke ønsket at styret i WADA skal oppheve suspensjonene av RUSADA, men at presset fra sentrale personer i WADA og IOC har ført til at de har omformulert sin anbefaling og blitt mildere i tonen, en anbefaling som skal legges til grunn når WADA-styret skal ta sin beslutning om RUSADA.

Det var dette som fikk begeret til å renne over for Beckie Scott. Flere uavhengige kilder sier også at Taylor skal ha blitt personlig sjikanert for å presses til en kompromissvennlig linje.

Det er ikke nytt og heller ikke overraskende at kompromissløse antidopingjegere og dem som ønsker en tøff linje mot Russland har det tøft i WADA.

Saken fortsetter under bildet.

Jonathan Taylors brev til WADA-styret der han prøver han prøver å forklare WADA-styret hva de skal gjøre.

Kritikerne forsvinner

Så sent som i august i år sa canadieren Rob Koehler opp jobben sin som visegeneralsekretær i WADA. Han ledet WADAs observatørkorps i OL i Sotsji i 2014 og har vært svært kritisk til Russland de siste årene.

Han har vært i WADA-systemet siden 2002 og har vært i konflikt med sterke krefter i de internasjonale særforbundene, blant annet IOC-president Thomas Bach, lederen for de internasjonale sommerforbundene, Richard Bitti, og generalsekretæren i det internasjonale basketballforbundet (FIBA), Patrick Baumann, som også er styremedlem i WADA, er IOC-medlem og en god venn av Thomas Bach.

Offentlig fortalte Koehler at han gikk av med umiddelbar effekt på grunn av personlige årsaker. En av disse grunnene skal ha vært svært konkrete tilbakemeldinger på eposter fra sentrale folk i WADA.

I Russland-spørsmålet kjører WADA-president og WADA-generalsekretær Oliver Niggli i tospann. Det forteller brevet fra de to til den russiske sportsministeren.

Oliver Niggli ble generalsekretær i WADA i 2016 og hadde før det to års fartstid i byrået. I perioden 2011-2014 jobbet han i Carrard & Associé (i dag Kellerhals-Carrard) der Francois Carrard er en av eierne.

Carrard er tidligere generalsekretær i IOC og sto sentralt i IOCs reformarbeid etter skandalen i Salt Lake City i 2002 og ble av Sepp Blatter utpekt i 2015 til å utforme FIFAs reformarbeid, et reformprogram som ble vedtatt i 2016 på FIFA-kongressen Gianni Infantino ble valgt som ny FIFA-president. Carrard har tette forbindelser til Russland, han har fortsatt svært nær kontakt med Niggli og begge to har stor interesse i at de internasjonale særforbundene har kontroll med WADA.

Kampen om fortiden

Det siste fikk jeg et særlig inntrykk av da jeg hadde samtaler med Niggli i arbeidet med en rapport for Europarådet om Good Governance, rett etter at Linda Hofstad Helleland ble valgt til visepresident i WADA (blant annet med hjelp av tidligere kulturminister Thorild Widvey, som på det tidspunktet var styremedlem i WADA). Han var overrasket over at Helleland hadde kommet fra utsiden og fått en så prominent plass i WADA-styret uten noe erfaring med antidopingarbeid og han var meget skeptisk til den norske visepresidenten.

Dette er et eksempel på at vi ikke bare snakker om Russland i denne saken, men også om hvem som skal styre WADA i framtiden.

WADA styres i teorien av statlige myndigheter og idretten i fellesskap (50-50), men i realiteten er det idretten som har kontroll på det som skjer. Og det er denne kampen Craig Reedie, Oliver Niggli og IOC kjemper mot personer som for eksempel Linda Hofstad Helleland.

Saken fortsetter under bildet.

WADA prøver å forklare at de er strenge mot Russland.

 

I denne kampen peker alle parter på framtiden, men den virkelige hunden ligger begravet i fortiden og blant annet i dataene som RUSADA og Russland ikke vil utlevere. For disse dataene inneholder ikke bare positive dopingprøver, de viser også mektige lederes unnfallenhet i antidopingarbeidet.

Skulle RUSADA-dataene korrespondere med dataene WADA har, vil det ikke bare avsløre russiske utøveres dopingbruk, men også unnlatelsessyndene til mange idrettstopper i forskjellige forbund. Korrupsjonssaken mot den nylig avgåtte norske presidenten i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Anders Besseberg må ses i en slik kontekst.

Jeg er i ferd med å etablere en betalingsløsning for denne nettsiden. Inntil det er fikset er det mulig å gi et bidrag på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com