Annonsere her
spot_img

Antidoping Norge vil fjerne CAS

– Begrunnelsen til ADNO har jeg stor forståelse for og kan slutte meg til, sier Gunnar-Martin Kjenner til Idrettspolitikk.no

Den reviderte koden skal vedtas under World Conference on Doping in Sport i november 2019 og trer i kraft fra 1. januar 2021.

Ønsker å erstatte CAS

I høringssvaret foreslår Antidoping Norge (ADNO) å etablere en «Høyesterett» for antidoping i idretten som skal erstatte Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

– En voldgiftsdomstol har vært hensiktsmessig for å løse konflikter i idretten, for eksempel av kommersiell karakter. Dagens dopingsaker involverer stadig oftere omfattende etterforskning og samarbeid med politimyndigheter. Slik sett har antidopingsaker mer til felles med straffesaker enn tvisteløsninger skriver Anders Solheim i en pressemelding.

– Vi mener derfor at et internasjonalt ankeorgan organisert som et idrettens «høyesterett» vil være et bedre grunnlag for ensartet rettspraksis og ivaretakelse av rettferdig rettergang enn dagens voldgiftsordning. Dette dreier seg også om å skape beste praksis, skriver han videre i pressemeldingen.

Det ble mye bråk i Norge da Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby ble dømt i CAS for overtredelse av dopingregelverket.

Vil fjerne minstestraff

Antidoping Norge tar også til orde for å vurdere dagens ordning med minstestraff.

– Med uavhengige, åpne og troverdige domsorganer i internasjonal idrett som ivaretar Europarådets anbefalinger om rettferdig rettergang, ser vi ikke grunn til en minstestraff som i dag, sier Solheim.

Den erfarne idrettsjuristen Gunnar-Martin Kjenner er stort sett enig i de nye forslagene til Antiddoping Norge.

– CAS er en voldgiftsrett som prinsipielt skal løse tvistesaker, ikke straffesaker. Dopingsaker her mer til felles med straffesaker enn tvistesaker. I norsk idrett behandles dopingsaker som straffesakeer, slik bør det også være i ankeinstansen.

Ønsker en egen paragraf om idrettsledere

Gunnar-Martin Kjenner har mer enn 30 års erfaring som advokat for Idretts-Norge, har vært leder av lovutvalg på krets- og forbundsnivå og er også fagsjef ved Norges Idrettshøgskole. Han mener også at å fjerne minstestraffen er bra.

– En minstestraff fratar dommerne til å utøve et fritt skjønn, noe jeg mener er uheldig. Ulempen er risikoen for at enkelte kan favorisere, men i en internasjonal «høyesterett» for idretten regner jeg med at denne risikoen er liten. Forutsetningen er mao. at høyesterentten settes med de beste og uavhengige dommerne.

Selv om Kjenner er fornøyd med ADNOs forslag, savner han et eget punkt om idrettsledere.

– Men ett punkt kunne jeg ønske at de tok med i tillegg: ansvarliggjøring av ledere som medvirker, oppmuntrer eller tilrettelegger for doping av utøvere, avslutter han.

Les hele høringssvaret til Antidoping Norge her.

Det er mulig å gi et bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT