Nederlands største vinterolympier innrømmer bruk av tvilsomt hormonpreparat

Idrettspolitikk.no. Ireen Wüst er Nederlands største vinterolympier og til nederlandske Nieuwsuur og Noordhollands Dagblad innrømmer hun bruken av hormonpreparatet Thyrax. Hun skal ha brukt preparatet siden OL i Sotsji i 2014, men hevder at det er medisinske årsaker til at hun har brukt det.

Flere navngis

I august i år ble det kjent at nederlandske idrettsleger skrev ut hormonpreparatete Thyrax til et stort antall nederlandske skøyteløpere. Da ble lege og skøytetreneren Ingrid Paul, som selv har deltatt i OL og VM for Nederland og vært landslagstrener for Norge og Canada, utpekt som en av legene som hadde foreskrevet dette medikamentet til de nederlandske løperne.

Paul og andre leger skal ha gitt hormonpreparatet Thyrax til utøvere blant annet for at de skal gå ned i vekt. Det skal gi økt fart. Da ble det ikke navngitt noen utøvere.

Det kom fram i avsløringen i august i år at det nederlandske skøyteforbundet (KNSB) hadde sendt brev til sine skøyteløpere der de skrev at de var bekymret for opplysningen de hadde fått om økt bruk av Thyrax i skøytemiljøet, og særlig blant olympiske utøvere.

Det skal også ha vært registrert økt bruk blant syklister og friidrettsutøvere. Den samme bekymringen skal nederlandske dopingmyndigheter og det nederlandske helsedepartementet ha kommet med.

Saken fortsetter under bildet.

Faksimile Noordhollands Dagblad.

Risikabelt

I den siste avsløringen innrømmer altså Ireen Wüst å ha brukt Thyrax i mer enn fire år. Wüst har elleve medaljer fra olympiske leker. To gull og tre sølv fra OL i Sotsji i 2014 og et gull og to sølv fra OL i Pyeongchang i 2018. Hun har 6 VM-gull i allround, blant annet fra Herenveen i 2014 og Hamar i 2017.

Thyrax er et legemiddel som brukes til å behandle lavt stoffskifte hos folk med nedsatt skjoldbruskkjertel-funksjon. Det norske legemiddelet med samme innhold og funksjon heter Levaxin. Thyrax er egentlig bare et kjemisk fremstilt thyroksin, et hormon utskilt fra skjoldbruskkjertelen som blant annet regulerer energiomsetningen i kroppen.

– Tyroksin er et stoffskiftehormon som vi tror kan bli brukt av kroppsbyggere og i idretter med vektklasser for å redusere vekt. Jeg mener det har vært en diskusjon om dette skulle settes på WADAs dopingliste, men ulempene ved å bruke stoffet med hjertebank, skjelvinger, diare etc. blir ansett som så ubehagelige  at dette neppe er særlig prestasjonsfremmende hvis man tar det i  (normalt) store doser. Foreløpig er det derfor ikke på lista, sier Per Thorsby, til Idrettspolitikk.no.

Per Thorsby er leder i medisinsk fagkomité i Antidoping Norge (ADN).

– Stoffet ble i sin tid forsøkt lansert som vektreduserende, men denne indikasjonen finnes ikke i Norge, nettopp på grunn av bivirkningene. Stoffet brukes nå bare i behandling av lavt stoffskifte.  En slik innrømmelse kan være med på å ta opp igjen debatten rundt stoffet, og da vil jeg tro nasjonale antidopingbyrå i aktuelle land følger det opp mot WADA, følger Thorsby opp.

Ønsker preparatet på dopingliste

Ansvarlig lege i den nederlandske olympiske komité Cees-Rein van den Hoogenband har innrømmet bruk av store mengder Thyrax blant nederlandske skøyteløpere under OL i Pyeongchang og mener at nederlandske idrettsleger har vært alt for liberale i å utskrive dette preparatet. Saturday.

Han skal også ha gitt Ingrid Paul en advarsel for sin liberale tolkning av utøvernes behov for Thyrax. Van den Hoogenband ønsker at dette medikamentet skal settes på WADAs dopingliste, det er det ikke i dag.

Ikke begeistret

Ida Njåtun har flere ganger trent med Ireen Wüst og før OL i Pyeongchang var hun i fem uker i Heerenveen for å trene sammen med Team Justlease og løpere som Ireen Wüst, Antoinette de Jong og Melissa Wijfje.

Da var hun svært begeistret og mente det var perfekt oppladning til OL i Sør-Korea. Hun er ikke like begeistret for opplysningene som nå kommer fra Nederland og mener at Wüst og andre som har tatt dette medikamentet bør ha gode grunne for å ta det for at det ikke skal oppfattes som juks.

– Hvis det stemmer at Thyrax er (direkte eller indirekte) prestasjonsfremmende med veldig helseskadelige bivirkninger, så syns jeg ikke det er greit å ta det om man ikke har behov for det, sier hun til Idrettspolitikk.no.

– Det er kjipt om noen velger å bruke medikamenter som går på bekostning av helsa for å nå toppen. Jeg er ikke villig til å bruke et slikt medikament, følger hun opp.

Hun er helt klar på at Thyrax og lignende preparater bør på WADAs dopingliste. Njåtun har en bronse fra Allround-VM i Calgary i 2015 og har fem gull i Allround-NM og en mengde NM-gull på enkeltdistanser.

Den nye landslagsjefen på skøyter, Bjarne Rykkje var i VG i august helt på linje med Njåtun i dette spørsmålet. Han var sist sesong trener i profflaget Team LottoNL-Jumbo, som blant annet besto av Sven Kramer, Kjeld Nuis og Carlijn Achtereekte i stallen.

– Denne medisinen bør på dopinglisten, sa Bjarne Rykkje.

I august var lagvenninne med Njåtun også svært kritisk.

– Jeg synes det er over kanten å bruke denne medisinen. Jeg vil sammenligne det med hvordan russiske idrettsutøvere brukte meldonium før det kom på dopinglisten, sa hun til VG.

Hege Bøkko fortalte også at hun det siste året hadde hørt ryktene om nederlandske løpere, men hun ville ikke si hvem som var mistenkt.

Taushet i det nederlandske skøytemiljøet

Marco Knippen er en av journalistene som har avslørt denne saken i nederlandske medier og sier at reaksjonene på denne saken er som ventet.

– På sosiale medier er det de vanlige som forsvarer og angriper de nederlandske løperne, men det i det nederlandske skøytemiljøet er en øredøvende taushet, sier han til Idrettspolitikk.no.

Knippen og de andre journalistene i denne saken hevder de sitter på en mengde eposter som viser at legene som skriver ut Thyrax er klar over at de gjør noe som ikke er i henhold til regelverket. Bruk av Thyrax kan føre til benskjørhet, hjerteproblemer og dødsfall.

LES OGSÅTidligere norsk landslagstrener knyttes til tvilsom praksis i nederlandsk skøytesport

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/