KOMMENTAR: Syv ganger lykke for Sverige?

Seks ganger har svenskene forsøkt å få vinter-OL. Aldri har de fått det og aldri har sjansen vært større enn nå.

I dag bestemte IOC at Calgary, Milan/Cortina d’Ampezzo og Stockholm går videre i kampen om å arrangere vinter-OL i 2026. Det er nesten det samme kobbelet som ønsket OL i 1988. Da var det Calgary som danket ut Falun og Cortina d’Ampezzo.

Nå kan den svenske hovedstaden ta over stafettpinnen for Falun og komme først i mål.

Hindre i veien

Men det er fortsatt store hindre på veien, selv om IOC på sin sesjon i Buenos Aires, så få mørke skyer på den olympiske himmelen. Til tross for sterk politisk støtte fra den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan fikk ikke den tyrkiske kandidaten Erzurum være med i finaleheatet. Det var faktisk den eneste søkeren med garantier som statsstøtte.

I Lausanne i mai neste år bestemmer IOC hvem som får vinter-OL i 2026 (opprinnelig skulle IOC-sesjonen gå av stabelen i Milano, men er flyttet til Sveits fordi Italia er en av søkerlandene). IOC sier de ikke har noen plan B og vinter-OL står og faller nå på disse tre kandidatene.

Ingen av de gjenværende kandidatene har statlig støtte, så langt. Calgary har vært i krangel med IOC helt siden de lanserte sitt kandidatur og skal ha folkeavstemning. Den politiske situasjonen i Sverige gjør at OL-spørsmålet ikke er øverst på den politiske dagsorden og at den vil være tung å få i gang fordi byrådet i Stockholm ikke ønsker OL, og i Italia har det vært store diskusjoner om Torino også skulle være en del av den italienske søknaden. I verste fall sitter IOC igjen med null kandidater når året er omme. IOC har utelukker at den tyrkiske kandidaten kan etteranmelde seg.

Kommentaren fortsetter under bildet.

Slik det ser ut nå ser det ut som det er kandidaten som holder ut til IOC-sesjonen neste år som får lov til å arrangere OL i 2026. Og er det bare en kandidat igjen når avgjørelsen skal tas kan arrangørlandet diktere en del av premissene for hvordan lekene skal arrangeres. Er IOC smarte bør de i en slik situasjon tilby seg å ta store deler av regninga. Det kan redde noe av stompene til et frynsete IOC-rykte.

Katastrofale leker

Lekene i Sotsji i 2014 og i Pyeongchang i 2018 var ikke bra for IOC. OL i Sotsji ble preget av store dopingskandaler, kostnadssprekk (verdens dyreste OL), dårlig vær og svært variabelt billettsalg. Også i Pyeongchang var det til tider dårlig publikumsoppslutning og det var en et risikoprosjekt å legge lekene til en del av Korea som har svært lite erfaring med vinteridrett. Allerede nå klager regionene som arrangert OL på kostnader de har med anlegg som ikke brukes.

Samtidig vet vi at vinter-OL i Beijing i 2022 er et utviklingsprosjekt og på den måten er et risikoprosjekt. Lekene i Beijing skal nå og oppmuntre 300 millioner kinesere til å gå på ski og greier de å oppnå det vil mange i IOC som ønsket OL til Oslo i 2022, også smile fornøyd. Men smilet kan bli enda bredere med et vinter-OL til Sverige i 2026, i hvert fall for dem som ønsker å bevare vinter-OL. Det er flere grunner til det.

Fem grunner til at Sverige er en sterk kandidat

For det første er Sverige et vintersportsland med lange OL-tradisjoner og et svært entusiastisk vintersportspublikum. De har arrangert sommer-OL, men aldri vinter-OL. Denne sjansen kommer neppe igjen.

For det andre hevder Sverige seg i de fleste idrettene på OL-programmet og med de nye retningslinjene til IOC kan svenskene også tilpasse OL-programmet til svenske forhold og gjøre det enda mer attraktivt for både hjemmepublikum og egne utøvere. Tokyo fikk på IOC-sesjonen i Buenos Aires godkjent Sumo-bryting som OL-gren i 2020. Kanskje får vi se snaps og surstrømming på programmet i Stockholm i 2026?

For det tredje har Sverige solid mesterskapskompetanse. Alle nordmenn husker ski-VM i Falun 2015, i 2019 skal den nordiske alpinskimetropolen Åre arrangere VM i alpint og Östersund skal ha VM i skiskyting, og Stockholm kan alt om isidretter. Samler svenskene all denne erfaringen i ett arrangement kommer det meste til å gå på skinner for svenskene i 2026.

Kommentaren fortsetter under bildet.

For det fjerde har IOC lovet å hjelpe til med å dempe OL-kostandene og med et OL til Sverige kan de vise nettopp dette. Anleggene står nesten klare og tar IOC resten av kostnadene kan et OL til Sverige bli et av de billigste lekene på mange tiår – til glede for den svenske regjeringen og det svenske folket. Mener IOC alvor med kostnadsreduksjoner er Sverige det beste alternativet.

For det femte vil et OL til Sverige føre OL tilbake til den mest vintersportsgale delen av Europa. Det er en dårlig idé å lansere et OL til Norge kort tid etter en opprivende norsk OL-debatt. Men for mange nordmenn vil et OL til Sverige være et godt substitutt. Det er deilig å slå svenskene på hjemmebane, samtidig som de tar regninga. På den måten kan IOC gi OL til dem som virkelig ønsker å se lekene med egne øyne.

Et vinter-OL til Sverige kan bli en vinn-vinn-situasjon for svenskene og for et hardt presset IOC. Forutsetningen for at det er en god idé er at IOC tar på seg spanderbuksene og legger fra seg nykkene de viste i den norske OL-prosessen.

Og hva er vel bedre enn å bringe vinterlekene til hjemlandet til Alfred Nobel. Nærmere fredsprisen kommer ikke IOC.

Det er mulig å gi et bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.