Hvordan forstå Football Leaks?

Andre runde av Football Leaks (den første kom i 2016) viser nok en gang at fotballen er full av banditter og at bak fotballspillerne, som vi hyller hver kampdag og i praten etterpå, står det aktører som gjør alt for å lure oss.

Agenter, milliardærer, PR-byråer og suspekte regimer bruker fotballen som verktøy for å tjene penger og for å skape seg et et ufortjent godt omdømme.

Det vi er vitne til når innholdet i dokumentene i Football Leaks blir gjort kjent er at pengene er i ferd med å ødelegge fotballen og at forsøket på å styrke omdømmet til milliardærer og til suspekte stater gjennom fotballen er i ferd med å ødelegge omdømmet til fotballen. Spørsmålet er når fotballen kollapser.

Det triste er at disse historiene ikke er sjokkerende lenger. De er bare triste. Og enda tristere er det at den jevne supporter eller mediaselskap som lever på og av heltehistoriene i fotballen ikke har brydd seg om hva som har skjedd i kulissene før og sannsynligvis også gir blaffen i framtida.

Fra vondt til verre

Mange trodde at med Sepp Blatters avgang som FIFA-president, på grunn av mistenkelige pengeoverføringer til daværende UEFA-president Michel Platini, så ville nye koster feie FIFA-kontorene reine. Dem som har fulgt med på FIFA og UEFA over tid visste at dette bare var en illusjon.

FIFA-president Gianni Infantino, som midlertidig tok over UEFA-presidentvervet etter at Michel Platini måtte gå, mistenkt for korrupsjon, hadde også en fortid som UEFAs generalsekretær.

Lenge før Football Leaks fikk vi informasjon om at Infantino hadde inngått tvilsomme medieavtaler og at han hadde ansatte på sitt kontor i Nyon som var sterkt involvert i greske kampfiksingsskandaler og som han har prøvd å dekke over. Det finnes også bøttevis av informasjon om Infantinos tvilsomme disposisjoner i FIFA de to siste årene. For å nevne noe.

Forskjellen på Sepp Blatter og Gianni Infantino er at Blatter var sjefen og tillot andre å drive sin egen butikk i Asia, Afrika, Oseania, uten å gripe inn, i viten om at det ville føre til gjenvalg som FIFA-president.

Infantino er en byråkrat som blir styrt av mektige nasjonale interesser og går blåøyd inn for forslag som styrker mektige sjeiker og oligarker. Han blir brukt som virkemiddel for å tjene nasjonale interesser til tvilsomme regimer. Og han skjønner ikke hva som foregår. Det er konteksten til Football Leaks.

Hjelp til å forstå

Det er svært få av oss som har direkte tilgang på dokumentene i Football Leaks. Men det siste året har det kommet tre veldig gode bøker som kan bidra til kunnskap for dem som er interessert i hva som er galt med Premier League, PSG og Manchester City, FIFA, UEFA osv.

Alle tre bøkene gir på hver sin måte god innsikt i hvordan milliardærer stjeler fotballen og omgår alt som er av regelverk for å oppnå egen vinning, de forteller om hvordan korrupsjonen i FIFA fikk utvikle seg og de forteller hvordan Football Leaks ble til.

The Billionaires Club

The Billionaires Club: Boka som forteller deg om alle milliardærene i fotballen.

Boka er skrevet av den prisvinnende journalisten James Montague (@JamesPiotr). Han er kanskje verdens fremste ekspert på fotball i Midt-Østen og har skrevet bøker som When Friday Comes: Football, War and Revolution in the Middle East og Thirty-One Nil: On the Road to the Football’s Outsiders.

Boka tar for seg alle milliardærene som har gjort sitt inntog i fotballen det siste tiåret, fra USA, Kina, Midt-Østen og Øst-Europa og som har brukt og misbrukt klubber i Nederland, England, Frankrike, Russland, USA osv.

Her får du bakgrunnen til Roman Abramovitsj kjøp av Chelsea, John W. Henrys kjøp av Liverpool, mistenkelige kineseres kjøp av nederlandske klubber og hvordan Saudi-Arabia, Emiratene og Qatar bruker fotballen til regional krigføring. Et must for å forstå pengegaloppen i internasjonal fotball og hvor ødeleggende den er.

Red Card

Red Card: Boka som forteller om hvordan FBI rullet opp korrupsjonskandalen i FIFA.

Skrevet av Ken Bensinger (@kenbensingersom i dag jobber i BuzzFeed og som har jobbet i Wall Street Journal og Los Angeles Times.

Den viser hvordan FBI (og sveitsisk politi) rullet opp den omfattende korrupsjonsskandalen på det amerikanske kontinentet.

Boka gir et svært godt innblikk i hvordan FBI jobber for å få informanter, hvordan de bruker varslere og hvordan de slår til i store aksjoner. Den viser også hvordan pressen spiller en rolle i denne formen for etterforskning, hvordan lekkasjer kan påvirke etterforskningen og hvor enrome summer det er som blir misbrukt av fotballedere i og rundt FIFA.

Red Card viser også hva som skjedde på Baur au Lac, luksushotellet i Zürich, der et dusin FIFA-pamper ble arrestert i forkant av FIFA-kongressen i 2015, kongressen som var starten på fallet til Sepp Blatter.

Denne boka er et must for å forstå hvor omfattende korrupsjonen i FIFA er, men den gir også et annet skremmende perspektiv: den handler bare om det som har skjedd på det amerikanske kontinentet og gir oss et varsel om at avsløringer om det som skjer i Asia, Afrika og Europa kan bli enda styggere. Hovedpoenget er at det bare er politiet som greier å rydde opp i det som skjer i FIFA.

Football Leaks

Football Leaks: Boka som gir deg bakgrunnen til Football Leaks.

Boka er skrevet av de to Der Spiegel-journalistene Rafael Buschmann (@Rafanelliog Michael Wulzinger, som er de to som først fikk tilgang til Football Leaks-dokumentene.

Den beskriver hvordan de fikk tilgang til dataene, om møtene med den såkalte varsleren «John» og om journalistiske vurderinger som blir gjort i etterforskningen.

Boka beskriver hva som skjedde i forkant av den første lekkasjen i 2016 og gir en god bakgrunn til lekkasjen som vi er vitne til i disse dager.

 

 

LES OGSÅ: Football Leak – hvem er det godt for?

Det er mulig å gi et bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.