NFF takket nei til nordisk turnering i Qatar

Idrettspolitikk.no. Søndag reiser fotballpresident Terje Svendsen til Qatar for å møte de andre nordiske fotballpresidentene. Der skal de inspisere VM-anleggene i 2022. Men noen nordisk turnering i Qatar ble ikke NFF med på.

Når fotballpresidenten og NFFs Direktør for kommunikasjon og samfunn Svein Graff ankommer Doha møter de de svenske, finske og islandske fotballpresidentene som er der allerede sammen med sine landslag.

LES OGSÅ: Falske nyheter i fire år?


Treningsleir uten Norge

De tre landene har valgt å ha en tidagers treningsleir i Qatar med treningskamper mot nordiske naboer. Estland skal også delta på denne turneringen, men ikke hjemlandet Qatar som deltar i Asiamesterskapet i De forente arabiske emirater.

– De nordiske fotballforbundene diskuterte i fellesskap muligheten for en nordisk turnering i Qatar fordi den ville bidra til økt oppmerksomhet om forholdene for migrantarbeidere og menneskerettigheter i tilknytning til VM-forberedelsene, sier Terje Svendsen til Idrettspolitik.no.


Kritikk i Sverige og Finland

Det har vakt sterke reaksjoner i både Sverige og Finland fordi landslagene drar til Qatar på treningsleir.

Den svenske journalisten Olof Lundh er en av kritikerne, samtidig som han mener at slike treningsleirer tvinger seg fram fordi de vanlige treningskampene er borte etter innføringen av Nations League og fordi de blir tilbudt gode fasiliteter og får god service.

– Norge takket nei til turneringen av sportslige hensyn fordi de fleste A-lagsspillerne ikke kan frigis. Sverige og Finland valgte likevel å dra med sine hjemlige spillere, sier Svendsen.

NFF betaler selv utgiftene for reise og opphold på denne turen.

Det er andre gang de nordiske fotballforbundene reiser til Qatar for å sjekke forholdene. Forrige gang var i 2016 og da var det daværende visepresident i NFF, Bjarne Berntsen som dro.

– Det er viktig at vi er veldig tydelige på hva vi mener om disse spørsmålene. Det er også viktig å høre på hvilke tiltak de hevder å sette i gang for å bedre forholdene.

– Det er ingen tvil om at internasjonalt press og dialog gjør inntrykk på arrangørene, sa daværende visepresident i NFF, Bjarne Berntsen, til Aftenposten den gangen.

Andre gang NFF reiser til Qatar

I 2016 reiste NFF sammen med Amnesty og representanter for de nordiske landenes arbeidsorganisasjoner for å sette fokus på arbeidernes kår og rettigheter.

Saken fortsetter under tweeten.

Det er ikke bare Sverige, Finland og Island som er på treningsleir i Qatar i januar.

I år skal NFF sammen med de andre nordiske fotballforbundene og LO ha møter med myndighetene og utbyggingskomiteen i Qatar. De skal også ha møter med BWI  (Building and Wood Workers Int), oppsøke byggeplasser og snakke med arbeidere og besøke boligområder.

– Alle de nordiske landene ønsker at fotballen skal opptre ansvarlig og ha fokus på menneskerettigheter.

– Vi er prinsipielt imot boikott, og mener vi er bedre tjent med å utfordre FIFA og myndighetene i Qatar gjennom å sette temaet på dagsorden og jobbe aktivt sammen med LO og andre organisasjoner for å få til reelle endringer.

– NFF støttet aldri å legge VM til Qatar. Beslutning ble tatt av styret i FIFA. Nå er beslutningsmyndigheten om valg av VM-arrangør flyttet fra styret til kongressen. Det er en viktig endring.

– I evalueringen av framtidige søkere til mesterskap skal det i første fase være fokus på menneskerettigheter og arbeidernes rettigheter, fremhever Svendsen.

Alvorlige avsløringer

I to runder det siste året har fotballmagasinet Josimar satt søkelyset på situasjonen i Qatar, der de både har avslørt alvorlige brudd på Qatars egne egne lovnader om forbedringer, misbruk av arbeiskraft og blant annet avslørt at klubber som Bayern München omgår sannheten når de kommuniserer sitt engasjement i Qatar.

Josimar og andre medier har også avslørt at arbeidstagerorganisasjoner i Qatar, som skal ta vare på VM-arbeidernes rettigheter, underrapporterer ulykkestall etter press fra myndighetene i Qatar.

Tror dere at dere får det riktige bildet av situasjonen når dere er der?

– Myndighetene ønsker at VM-forberedelsene og forholdene for arbeiderne skal fremstå mest mulig positivt, og vi er klar over at det er store forskjeller for migrantarbeiderne.

– I vår dialog med myndighetene i Qatar har vi kommunisert at Kafala-systemet må avvikles – noe som har skjedd. Vi har påpekt at det må etableres et system for å straffe brudd på arbeideres rettigheter.

– Vi har pekt på ratifisering og innføring av ILO’s konvensjoner (organisering), og jobbet for uavhengige, bindende inspeksjoner som skal sørge for sikre og tilfredsstillende boligforhold, sier Svendsen.

Endrede planer etter press

Det har tidligere blitt bråk når norske klubblag har planlagt treninsgleir i Midtøsten. Da RBK i fjor fikk kritikk for sine Dubai-planer kontret sportslige leder Stig Inge Bjørnebye først med at en tur til Dubai ikke var det samme som å støtte det myndighetene i Emiratene sto for.

Etter kraftig kritikk gjorde RBK helomvending og de drar nå på treningsleir til Gran Canaria istedenfor. Svenske IFK Göteborg FF bøyde også av for press og avlyste en treningstur til Dubai i fjor. Klubber som Molde og FC København har dratt på treningsleir til Dubai til tross for sterk kritikk.

NFF mot at VM i Qatar økes til 48 land

Qatar er midt i en regional konflikt og land som Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater gjør alt de kan for å stikke kjepper i hjulene til Qatar.

De håper enten på at Qatar skal fratas VM eller at VM skal spres til flere land i regionen. Det siste har FIFA-president Gianni Infantino bitt på og han har foreslått å utvide fotball-VM til 48 land allerede i 2022.

Hva mener NFF om Gianni Infantinos forslag?

– Vi er positive til å utvide VM, men en utvidelse til 48 land i VM i 2022 er vel så mye et geopolitisk spørsmål med tanke på forholdet mellom Qatar og handelsboikotten fra nabolandene.

– Dersom et fotball-VM spres på flere land, og det kan bidra til å bedre den politiske spenningen mellom landene i regionen er det positivt – selv om det er svært krevende, avslutter Svendsen.

Tidligere har Terje Svendsen uttalt til Idrettspolitikk.no at en utvidelse av VM er en fordel for små land som Norge fordi det blir lettere å kvalifisere seg.

LES OGSÅ: Hvor lenge gidder vi å høre på FIFA-presidenten?

Det er mulig å gi et bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com