NFF i Qatar: – De opererer på et helt annet nivå

Idrettspolitikk.no. – Utbyttet får jo ikke blitt all verden under en svipptur med todagers program, der det aller meste er offisielle møter, sier redaktør i Josimar Håvard Melnæs til Idrettspolitikk.no, etter å ha sett hva NFF har gjort i Qatar.

7. og 8. januar var NFF-president Terje Svendsen sammen med de andre fotballpresidentene i de nordiske landene på befaring i Qatar for å se på framdriften i byggingen av VM-anleggene som skal brukes i 2022 og for å sjekke arbeidsforholdene til de mange migrantarbeiderne som sørger for byggingen. Med på reisen var også norsk LO og Fellesforbundet. NFF var også i Qatar i 2016.

Les NFFs egen rapport fra reisen her.

NFF ønsker endringer i Qatar

Ifølge NFF var formålet med reisen å komme i dialog med lokale myndigheter og sette arbeidsforholdene for migrantarbeiderne på dagsorden, og følge opp møtene NFF hadde med VM-komiteen og myndighetene i 2016.

– Dialog og internasjonalt press nytter og vil påvirke menneskerettigheter, humanitære forhold og rettighetene til arbeiderne, sa Terje Svendsen da todagersprogrammet i Qatar var over.

Melnæs mener at NFF får begrenset med informasjon på et så kort opphold og at de heller ikke greier å påvirke mye.

­ – Det er ikke rart at Svendsen melder dette etter to dager i Qatar der han har blitt proppet full av propaganda. Utbyttet får jo ikke blitt all verden under en svipptur med todagers program, der det aller meste er offisielle møter, sier han til Idrettspoltikk.no.

– Samtidig er det viktig at særlig Terje Svendsen møter fremmedarbeidere som er fratatt passene og som ikke har mottatt lønn på flere måneder. Det bare understreker at ja, mange av verktøyene, altså arbeidslovsreformene, er på plass, men at det ikke er noen grunn til å slippe jubelen løs. Over ett år etter at disse reformene ble vedtatt, er hverdagen til majoriteten av fremmedarbeiderne den samme som før.

På omvisningen i Qatar fikk NFF møte 20 arbeidere og de kunne fortelle at de ikke hadde fått lønn siden november, at de var fratatt passene og at de ikke får reise hjem.

Optimistisk fotballpresident

Det er ca. to millioner migrantarbeiderne i Qatar og de utgjør 90 prosent av landets befolkning. Arbeiderne kommer i hovedsak fra Nepal, Bangladesh, Thailand og Filippinene.

NFF hadde også møter med utbyggingskomiteen, fotballforbundet i Qatar, BWI (Building and Wood Workers Int), ILO (den internasjonale arbeidsorganisasjonen) og den svenske ambassaden i Doha.

I forkant av turen sa Terje Svendsen til Idrettspolitikk.no at han var klar over at myndighetene ønsker at VM-forberedelsene og forholdene for arbeiderne skal fremstå mest mulig positivt og at det er store forskjeller for migrantarbeiderne. Men han mente også at NFF har innflytelse på det som skjer der.

– I vår dialog med myndighetene i Qatar har vi kommunisert at Kafala-systemet må avvikles – noe som har skjedd. Vi har påpekt at det må etableres et system for å straffe brudd på arbeideres rettigheter, sa Svendsen.

Melnæs: – VM i propaganda

Melnæs ser det på en annen måte.

– Qatar skal arrangere VM i 2022, nå handler alt om VM i propaganda. Uttalelser fra det offisielle Qatar og organisasjoner som er knyttet til myndighetene, som de internasjonale fagforeningene BWI og ITUC, og FN-organisasjonen ILO, skal man ta med en kilo salt. Alle har skjulte egeninteresser og agendaer, sier han.

Melnæs er en av få norske journalister som de siste årene har reist til Qatar for å avdekke kritikkverdige forhold. I fjor skrev han to artikler etter å ha vært to uker i Qatar alene sammen med den palestinske fotografen Faiz Abu Rmeleh.

I samarbeid med Morgenbladet skrev han i Josimar artiklene «Overgrepene i luksusens skygge» og «Kampen om Qatar».

Artiklene er også gitt ut på engelsk og har skapt overskrifter utenfor landets grenser, blant annet fordi det ble avdekket hvordan Bayern München opptrer i Qatar, hvor ille migrantarbeiderne fortsatt blir behandlet, særlig på den internasjonale flyplassen i Doha og at de internasjonale organisasjonene som skal overvåke arbeidsforholdene i Qatar ikke alltid ønsker å rapportere det som egentlig skjer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Omslaget til Josimars utgave der den første av to artikler i 2018 om Qatar ble publisert.

Måtte makulere et helt opplag for å beskytte varsler

Men ikke alt som ble avdekket i Qatar ble nevnt i artikkelen. Idrettspolitikk.no erfarer at hele opplaget til Josimar, som er på ca. 8500 eksemplarer, der den siste av de to artiklene om Qatar skulle stå på trykk måtte makuleres etter at en varsler som i utgangspunktet ønsket å stå fram trakk seg fordi varsleren og varslerens familie følte seg truet og at myndighetene i Qatar sannsynligvis hadde fanget opp at vedkommende hadde snakket med Josimar før artikkelen kom på trykk.

Varsleren som i utgangspunktet ønsket å stå fram hadde en sentral posisjon i VM-komiteen til Qatar.

Melnæs avdekket i artikkelen «Slavene i St. Petersburg» i forkant av VM i Russland at nordkoreanske arbeidere var bygningsarbeidere i Russland. Dette ble også slått stort opp i internasjonale medier.

– Sammenlignet med Russland, er det åpenbart at Qatar opererer på et helt annet nivå. Stadionene er stort sett i rute – og blir spektakulære. Men i motsetning til VM i Russland som ble en folkefest, tror jeg Qatar-VM i 2022 først og fremst vil sementere at fotballen en gang for alle hadde solgt sjela. Ikke mistet, solgt, sier Melnæs.

McGeehan: – Må stille tøffere krav

Nicholas McGeehan er også skeptisk til utbyttet til NFF på denne turen. McGeehan har siden 2004 jobbet med spørsmålet om arbeidernes rettigheter i Qatar, og fra 2012 til 2017 var han Golfland-eksperten til Human Rights Watch. Som researcher i Human Rights Watch utarbeidet han også en rapport om Qatar for forbundskansler Angela Merkels i 2016.

– En slik inspeksjon kan ha noe for seg hvis forbundet gjør det helt klokkeklart at de kun vil delta i VM hvis Qatar kan bevise at anleggene ikke er bygd av arbeidere som er misbrukt, sier McGeehan til Idrettspolitikk.no.

– Vi vet jo at dette allerede er tilfelle, men det er fortsatt tid til å få fikset dette før 2022. Forbundene kan ikke bare sitte tilbakelent og la seg traktere av vertskapet i Qatar, men de må være framoverlent og stille de vanskelige spørsmålene om hvordan de vil beskytte og ta vare på arbeiderne som faktisk sørger for at det blir noe av VM og hvordan Qatar skal bli kvitt Kafala-systemet.

Artikkelen fortsetter undet tweeten.

McGeehan har en klar oppfordring til NFF og de andre nordiske forbundene.

– Vær åpen og tydelig på at de støtter arbeidsreformene i Qatar, men at de ønsker raskere endringer og at en avvikling av Kafala-systemet bør gå raskere. Hvis ikke det skjer er det overhodet ikke sikkert at hotellarbeidere, anleggsarbeidere og arbeiderne som du ser på alle de fine treningsanleggene får den beskyttelsen de har krav på eller at det blir slutt på overgrepene de har vært utsatt for til nå.

Samtidig som NFF var i Qatar ble det også arrangert en nordisk miniturnering mellom det svenske, finske og islandske landslaget.

NFF imponerer ikke

I forkant av turen sa Terje Svendsen til Idrettspolitikk.no at NFF valgte å avstå fra turneringen av sportslige årsaker. Det imponerer ikke McGeehan.

– Dette er en turnering som kun bidrar til positiv PR for Qatar og er en mulighet for myndighetene i Qatar til å opprette tettere bånd til de nordiske presidentene og forbundene.

– At NFF uteblir på grunn av sportslige årsaker gjør at det ikke er så stor forskjell på dem og de andre nordiske landene. Hadde begrunnelsen vært av etiske grunner hadde jeg hatt langt mer sympati.

I den sammenheng fremhever McGeehan den finske spilleren Riku Riski, som blant annet har en fortid i RBK og Odd, som et godt eksempel på hva man kan gjøre. Riski nektet å bli med det finske landslaget til Qatar av etiske grunner.

Den svenske journalisten Olof Lundh, som jobber for svensk TV4/Fotbollskanalen og er i Qatar og dekker inspeksjonen til de nordiske forbundene og det svenske landslagets innsats i den nordiske miniturneringen, er heller ikke begeistret for at det svenske landslaget er på treningsleir i Qatar og spiller treningskamper der.

– Jeg tror presidentene fikk innsyn i kritikkverdige forhold i Qatar, men syns det er rart at de er der for å spille treningskamper, sier Olof Lundh til Idrettspolitikk.no.

– Sverige kunne forsøkt å påvirke Qatar uten å spille treningskamper der. Å spille treningskamper der gir bare Qatar god PR.

Håvard Melnæs er av en litt annen oppfatning. Han syns det er bra at NFF holdt seg unna treningsleiren.

– Det synes jeg er ryddig av NFF. Det blir nok oppfattet som en slags stille protest av Qatar. Mens det islandske fotballforbundet er mer pragmatisk anlagt, er den svenske og finske fotballpresidenten aktive i maktens korridorer. Og i de korridorene kryr det ikke akkurat av folk med ryggrad og retningssans, sier Melnæs.

LES OGSÅ: NFF takket nei til nordisk turnering i Qatar.

Det er mulig å gi et bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com