Da Juan Antonio Samaranch ble rekruttert av KGB

I år feirer Norge 25 år siden OL på Lillehammer og en av de begivenhetene som blir feiret er tidligere IOC-president Juan Antonio Samaranch utsagn «You have presented to the entire world – the best Olympic Winter Games ever! «

Utsagnet har blitt attesten alle nordmenn bruker for å skryte av lekene og blir flittig brukt av dem som ønsker å sparke igang en ny OL-debatt.

I forkant av lekene på Lillehammer ble det kjent, blant annet gjennom boken «Lord of the Rings» at Samaranch hadde en fortid som sportsminister i den spanske diktatoren Francisco Francos regjering. Da dette ble kjent reagerte blant andre Vegard Ulvang som gikk til kraftig angrep på IOC-presidenten.

Vegard Ulvang uttalte at Samaranch var en uverdig representant for den olympiske bevegelse på grunn av hans bakgrunn fra det fascistiske Franco-regimet i Spania.

Men det stoppet ikke der.

Sammen med Ekstra Bladets Jan Jensen møtte jeg den tidligere KGB-offiseren Vladimir Popov på hemmelig sted i Canada i 2017. Det var første gang Popov møtte vestlige journalister ansikt-til-ansikt. Der fortalte han hvordan han og KGB rekrutterte Juan Antonio Samaranch som KGB-agent.

Se Vladimir Popov fortelle om hvordan Samaranch ble viklet inn i KGBs nettverk.

Les historien om Vladimir Popov her.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/