FIFAs ville plan for å utvide fotball-VM i 2022

FIFA-president Gianni Infantino har siden april 2018 forsøkt å få resten av FIFA med på å utvide fotball-VM i Qatar i 2022. Nå er drømmen hans ett skritt nærmere.

Idrettspolitikk.no har lest den hemmelige FIFA-utredningen (FIFA World Cup Qatar 2022. Feasibility Study: Expansion of Format to 48 Teams) som forteller hvordan det skal skje.

Viktig styremøte i Miami

Denne uken er det styremøte i FIFA (FIFA Council) i Miami og et av de heteste temaene er utvidelse av fotball-VM i 2022 fra 32 til 48 land.

Ifølge FIFA-president Gianni Infantino kom forslaget fra det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol), men kilder Idrettspolitikk.no har vært i kontakt med mener at forslaget var godt forankret hos FIFA-presidenten og hos innflytelsesrike personer i Qatars naboland allerede før forslaget kom på bordet.

Gianni Infantino har i all hast forsøkt å få vedtatt utvidelsen – som uansett kommer til å skje i fotball-VM i 2026 – men han har møtt skepsis, blant annet fra UEFA.

Ønsket beslutning i Moskva

Infantino forsøkte å få igjennom forslaget på FIFAs styremøte i Moskva i juni i fjor der han argumenterte for at forslaget skulle vedtas på FIFA-kongressen som fant sted dagen etter.

Det ble nedstemt og det ble bestemt at det skulle lages en utredning før en beslutning tas. Utredningen, som Idrettspolitikk.no har lest, vil bli diskutert på FIFAs styremøtet i Miami og den endelige beslutningen skal tas på FIFA-kongressen i Paris i juni i år.

Omfattende FIFA-utredning

Utredningen, som er på 81 sider, sier at et utvidet VM i 2022 vil kreve 12 stadioner. Den foreslår også at kampene foregår på flere forskjellige tidspunkter for at man skal greie å holde seg innenfor tidsrammen som er på 28 dager.

Fra før er VM flyttet fra sommeren til november/desember.

Hvis FIFA-kongressen vedtar en utvidelse er det rett og slett umulig for Qatar å arrangere VM alene. Qatar har bare åtte godkjente anlegg i dag og har allerede brukt langt over 1000 milliarder kroner på VM-investeringer og det rapporteres om at VM-kassa til Qatar begynner å gå tom.

Foreslår å spre VM til naboland

I utredningen foreslås det derfor at Qatar deler VM med en eller flere av sine naboland. Landene som nevnes er Bahrain, Saudi-Arabia, De Forente arabiske emirater (UAE), Kuwait og Oman.

De tre første landene har stadioner som tilfredsstiller FIFAs stadionkrav, men alle landene er i skarp konflikt med Qatar og det må inngås en fredsavtale om dette skal gå. Oman har i dag ikke kapasitet, mens Kuwait har en stadion som tar over 40.000 tilskuere.

Kuwait er megler og interessert i VM

Idrettspolitikk.no har kilder som forteller at Kuwait var svært skuffet over at Qatar ikke spurte dem om å være medarrangør da de søkte om VM for 2022 og at sterke krefter i Kuwait sannsynligvis er villig til å strekke seg langt for å imøtekomme FIFAs/Infantinos ønsker.

Samtidig er Kuwait megler i konflikten mellom Bahrain, Saudi-Arabia og UAE og Qatar og det vil være vanskelig for Kuwait å ta på seg en slik oppgave uten å få de tre statene med på en eller annen måte.

Kuwait har også totalforbud mot alkohol, noe som vil gi noen av FIFA-sponsorene dårlig smak i munnen. Oman har ett stadion som kan utvides og godkjennes om de skulle få noen VM-kamper.

Den store utfordringen – om FIFA skulle bry seg – er at alle disse landene sliter med stor brudd menneskerettighetene, noe FIFA på papiret ikke tolererer etter at de vedtok nye retningslinjer på FIFA-kongressen i Bahrain i 2017.

Ikke bare et spørsmål om penger

Beslutningen om å gi Qatar fotball-VM er i seg selv hårreisende og å utvide mesterskapet kan ikke annet enn å karakteriseres som spinnvill. Et utvidet mesterskap vil gi mer penger i FIFA-kassa.

I overkant av 2,5 milliarder kroner i følge FIFA-utredningen, men disse pengene vil i hovedsak bli fordelt på 16 landene som kommer med i utvidelsen, også det ifølge rapporten.

Selv om dette dreier seg om penger og er en del av Infantinos plan for å sikre seg en langvarig periode som FIFA-president, er dette også et stormaktspill som ikke handler om fotball. FIFA blir brukt av sterke makter i Midtøsten i en nådeløs maktkamp der målet er å ydmyke Qatar.

FIFA-utredningen er første skritt på veien til en eventuell utvidelse av VM i 2022 og FIFA-kongressen kan ikke vedta en utvidelse uten Qatars samtykke.

Veien mot et utvidet 2022-VM

De neste skrittene for å få til en utvidelse er som følger:

  1. FIFAs styre godtar konklusjonene i FIFA World Cup Qatar 2022. Feasibility Study: Expansion of Format to 48 Teams og at VM utvides til Qatars naboland, men at Qatar framstår som hovedvertsland.
  2. FIFA og Qatar skal i fellesskap sende inn et forslag til FIFAs styre og til FIFA-kongressen et forslag til turneringsforslag som inkluderer 48 lag og andre vertsnasjoner.
  3. FIFAs styre skal i juni 2019 ta en beslutning basert på forslaget fra FIFA og Qatar. Godtar FIFAs styre forslaget skal de foreslå det nye formatet og de nye arrangørlandene til FIFA-kongressen.
  4. FIFA-kongressen i Paris i 2019 tar en beslutning.

Slik blir et utvidet VM i 2022

Om VM i Qatar blir utvidet vil fordelingen mellom kontinenter seg slik ut:

UEFA – Europa øker fra 13 til 16 lag.

CAF – Afrika øker fra 5 til 9 lag.

AFC – Asia øker fra 4 til 8 lag.

Concacaf – Nord- og Mellom-Amerika øker fra 3 til 6 lag.

Conmebol – Sør-Amerika øker fra 4 til 6 lag.

OFC – Oceania øker fra 0 til 1 lag.

I tillegg deles det ut to plasser til to lag utenfor Europa etter et eget sluttspill. Sluttspillet består av 16 puljer der de to beste lagene i hver pulje går til 16. delsfinale.

LES OGSÅ: Hva skjer hvis Saudi-Arabia tar kontroll over fotballen

LES OGSÅ: NFF i Qatar: – De opererer på et helt annet nivå

LES OGSÅ: Nye utrolige historier om VM i Qatar

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675.

kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/