PSG-presidenten mistenkt for å ha betalt penger for å få friidretts-VM til Qatar

Problemene for PSG-president Nasser Al-Khelaifi tårner seg opp. Onsdag 20. mars ble han av en fransk dommer stevnet som vitne og mulig mistenkt for korrupsjon i forbindelse med tildeling av friidretts-VM i 2017.

Det er franske Mediapart som melder dette.

Mediapart er en del av EIC-nettverket som har publisert Football Leaks dokumenter i en periode på over to år. VG er en av partene i dette samarbeidet.

En av verdens mektigste idrettsledere i trøbbel

Nasser Al-Khelaifi er en mektig mann i internasjonal fotball. Han er minister uten portefølje i Qatars regjering, han er leder for Qatar Investment Authority (QIA), som blant annet sto for oppkjøpet av PSG i forbindelse med Qatars kampanje for å få VM i 2022.

Han er også styreformann i PSG og ble på UEFA-kongressen i Roma i 2019 valgt inn i UEFAs eksekutivkomité.

PSG har etter avsløringer i Football Leaks blitt anklaget for bevisst å bryte UEFAs Financial Fair Play-regler, da de kjøpte Kylian Mbappé og Neymar jr. og å ha foretatt raseprofilering av unge fotballspillere når PSG har plukket ut spillere til sitt ungdomsakademi.

I tillegg etterforskes Al-Khelaifi av sveitsiske myndigheter for å ha bestukket tidligere generalsekretær i FIFA, Jerome Valcke, for at det qatarske tv-selskapet BeIN, som han også er president for, skulle få rettighetene til fotball-VM i 2026 og 2030.

Nå antydes det at han har betalt penger under bordet for å få friidretts-VM til Qatar.

Nye detaljer i fransk politietterforskning

Tidligere har både Le Monde og The Guardian har skrevet om at Qatar begikk ulovligheter for å få friidretts-VM i 2017, men dette er første gang at den mektige Nasser Al-Khelaifi knyttes til slike transaksjoner.

Det er to transaksjoner i oktober og november i 2011 han nå knyttes til. Da ble det foretatt transaksjoner på ca. 3.5 millioner amerikanske dollar fra Oryx Qatar Sport Investments (Oryx QSI) til Pamodzi Sports Consulting og den senegalesiske forretningsmannen Papa Massata Diack.

Papa Massata Diack er sønnen til daværende president i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), Lamine Diack.

Lamine Diack var president i perioden 1999-2015 og ble etterfulgt av Sebastian Coe, som kalt sin forgjenger for sitt store forbilde. Papa Massata Diack hadde ansvaret for markedsrettighetene til IAAF.

Papa Massata Diack har vært etterforsket for mange tilfeller av korrupsjon i tilknytning til IAAF, men også i forbindelse med olympiske leker, blant annet for lekene til Tokyo i 2020.

Fransk politi har hatt en arrestordre på ham siden 2017 og det er i forbindelse med etterforskningen av ham at opplysningene om Nasser Al-Khelaifi dukker opp.

Deleier i firmaet som skal ha utført betalingene

Oryx Qatar Sport Investments er et privat selskap som Nasser Al-Khelaifi eier sammen med sin bro og er et annet selskap en det statlige Qatar Investment Authority (QIA), som han også er leder av.

Oryx Qatar Sport Investments skal ha betalt penger til Papa Massata Diack for å sikre seg friidretts-VM i 2017. Det lykkes de ikke med. VM i 2017 gikk til London, men Doha fikk mesterskapet i 2019.

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/