Korrupsjonsmistenkt sjeik hjelper Qatar inn i FIFA-varmen

På kongressen til det asiatiske fotballforbundet (AFC), som foregikk 6.-7. april i Kuala Lumpur i Malaysia, ble delegater presset til å stemme på Qatar-vennlige kandidater. I kulissene jobbet den omstridte sjeik Ahmad fra Kuwait.

Det tyder informasjon som Offthepitch.com og Idrettspolitikk.no sitter på.

Liste med femten navn

Fredagen før kongressen sirkulerte det en liste på femten navn som den asiatiske olympiske komité (OCA) ønsket at de stemmeberettigete på kongressen skulle stemme på.

OCA og dens ledere har flere ganger vært mistenkt og anklaget for å blande seg inn i indre anliggender i AFC og flere kilder hevder at det også skjedde denne gangen.

De femten navnene som sto på lista var på valg til flere AFC-komiteer, inkludert fem plasser til FIFAs mektige styre (FIFA Council). De fleste som sto på listen, støtter Qatars kamp om å arrangere fotball-VM alene.

Idrettspolitikk.no har listen med de femten navnene og en kjapp sjekk viser at alle ble valgt inn.

Saken fortsetter under bildet.

Listen over navn som sirkulerte blant delegatene på AFC-kongressen i Kuala Lumpur i 2019. Alle kandidatene ble valgt inn.

Offthepitch.com og Idrettspolitikk.no sitter på informasjon om at flere av delegatene følte seg presset til å stemme på kandidatene på listen som ble delt ut.

Mistenkt av det amerikanske justisdepartementet

På kongressen ble sjeik Salman gjenvalgt som AFC-president. Han ble først valgt til president i 2013 og denne gangen var det ingen som stilte opp som motkandidater.

Sjeik Salman stilte opp som motkandidat til Gianni Infantino til vervet som FIFA-president i 2015, men han tapte. Salman er en svært kontroversiell person, blant annet fordi han er anklaget for alvorlige brudd på menneskerettighetene i sitt hjemland Bahrain.

Med det var en annen sjeik som stjal showet i Kuala Lumpur. Presidenten i Den asiatiske olympiske komité (OCA), sjeik Ahmad al-Fahad al-Sabah (Ahmad) måtte trekke seg fra alle sine verv i internasjonal fotball etter at han ble anklaget for bestikkelser av det amerikanske justisdepartementet i 2017.

Sjeik Ahmad satt i FIFAs styre i 2015 og var en av bakspillerne til Salman i kampen mot Infantino. Da tapte han. Nå ser det ut som han var en av vinnerne på AFC-kongressen, til tross for at han ikke har noen formelle roller i internasjonale fotball lenger.

– Han var svært sentral, sier en kilde til Offthepitch.com.

– Hvordan kan en person som har måttet trekke seg fra alle verv fordi han er involvert i en skandale, spille en så sentral rolle? Det må da være et brudd på AFCs regelverk?, sier kilden.

Delegaten som Offthepitch.com har snakket med forteller at sjeik Ahmad opererte fra et hotell i nærheten av kongresshallen. En av kandidatene som stilte til valg på kongressen og som Ahmad ikke ønsket skulle stille ble truet til å trekke seg, men hun nektet.

Korrupsjonsmistenkt

Sjeik Ahmad er president i OCA og han kom i hardt vær i 2017 da Richard Lai, en tidligere fotballeder fra Guam, erklærte seg skyldig i bestikkelser for nesten åtte millioner kroner for å ha bestukket delegater ved tidligere AFC-valg.

Innrømmelsen han ga til det det amerikanske justisdepartementet ble gjort mot en lovnad om straffereduksjon.

I sitt vitnemål navnga han sjeik Ahmad som en av de sentrale personene, sammen med to andre.

En av de andre som navngitt av Lai var kuwaiteren Husain al-Musallam, som er generalsekretær i OCA, visepresident i Det internasjonale svømmeforbundet og har hatt sentrale posisjoner i IOC.

Lai var tidligere medlem av FIFAs kontrollkomité og ble utestengt fra all fotball på livstid. Sjeik Ahmad nektet skyld med en gang hans navn ble kjent i 2017, men trakk seg likevel umiddelbart fra alle fotballverv. Husain al-Musallam har ikke trukket seg fra noen verv, selv om han er mistenkt i en korrupsjonssak.

OCA ble etablert i 1982 av sjeik al-Fahad al-Sabah, far til sjeik Ahmad, og hovedkontoret ligger i Kuwait. OCA er paraplyorganisasjonen til alle de asiatiske olympiske komitéene og etter Fahads død i 1990 fikk Ahmad presidentvervet. Det la maktgrunnlaget for Ahmad som de siste tiårene har vært en av de mektigste lederne i internasjonal idrett.

Sjeik Ahmad har i flere år vært i sterk konflikt med regjeringen i sitt eget land, blant annet fordi regjeringen ikke ønsket at OCA skulle ha hovedkvarteret sitt i Kuwait og fordi han måtte si unnskyld til emiren av Kuwait på kuwaitisk stats-tv fordi han var innblandet i et falskt mordkomplott mot emiren.

Det startet en kampanje fra den mektige idrettslederen mot sin egen regjering og han fikk Kuwait utestengt fra 15 internasjonale særforbund, deriblant FIFA.

Dette var avsløringer som Ekstra Bladet og journalist i Idrettspolitikk.no avslørte i 2015.

Saken fortsetter under bildet.

Hovedkvarteret til OCA i Kuwait City, som også rommer et stort kjøpesenter. Foto: Andreas Selliaas.

Spørsmålet nå er om hans engasjement under AFC er et ledd i den samme kampanjen.

Idrettspolitikk.no har kilder i Kuwait og i FIFA som antyder at enkelte regjeringsmedlemmer i Kuwait har sterke interesser i å få noen av VM-kampene i 2022 til Kuwait. Sjeik Ahmads kampanje for Qatar kan være gjort for å hindre dette.

Styrker Qatar

Avsløringene om mulig stemmejuks setter ikke bare spørsmålstegn ved uavhengigheten til valgene i AFC.

Det må også ses i en større, regional sammenheng fordi AFC-valget denne gang. Det styrker nemlig Qatar sin rolle i internasjonale fotball i en situasjon der emiratet er offer for en regional blokade, først og fremst av Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater (UAE), og blir presset til å dele fotball-VM i 2022 med sine naboer.

For det første trakk de to motkandidatene til sjeik Salman seg før kongressen. Saeed Al Romaithi fra UAE og Saoud Al Mohannadi fra Qatar ønsket ikke å stille opp mot sjeik Salman fra Bahrain. Al Romaithi fikk ingen plass i AFCs styrende organer, men al- Mohannadi ble valgt til visepresident og fikk dermed plass i FIFAs styre.

Men det var også flere ting som gikk i Qatars favør og som knyttes til maktkampen mellom Qatar og dens naboer.

Protester til ingen nytte

Presidenten i det sørkoreanske fotballforbundet, Mong Gyu Chung, ba valgkomiteen i AFC undersøke om Qatar hadde brutt valgreglene ved å invitere delegater på gratisreiser med privatfly for å samle stemmer i Qatars naboland.

Han klaget blant annet på at den filippinske kandidaten Mariano V. Araneta, Jr. hadde fått gratis transport til åtte land for å drive lobbyvirksomhet for sitt kandidatur. Turene med privatfly skal ha kostet nesten en million kroner.

AFC ønsket ikke å etterforske saken.

Mong Gyu Chung, som også er tidligere direktør i Hyundai, var selv kandidat til AFC og FIFAs styre, men han sto ikke på listen over de femten foretrukne kandidatene til OCA og ble heller ikke valgt.

Det ble Saoud Al Mohannadi fra Qatar og kandidaten fra Filippinene, Araneta Jr.

Nederlag for FIFA-presidenten

Og dette var mønsteret under hele kongressen. Ingen av kandidatene som hadde støtte fra Saudi-Arabia og UAE ble valgt.

Og alle kandidatene som ble valgt støtter Qatars ønske om å arrangere fotball-VM alene.

Dette må også ha vært et nederlag for Gianni Infantino som er en av forkjemperne for et utvidet VM i 2022 både fra 32 til 48 deltager-nasjoner og til spredning av mesterskapet til flere land i regionen.

Den forrige AFC-presidenten Mohammed bin-Hammam ble suspendert og senere utestengt på livstid fordi det ble avslørt at han hadde bestukket delegater for å komme til makten i AFC og senere i FIFA. Som president i AFC var han også Sepp Blatters visepresident.

Med valget av Al Mohannadi og den kuwaitiske sjeikens foretrukne kandidater er Qatar for alvor tilbake på toppen i FIFA. Der har de ikke hatt noen representanter siden 2011.

Det vil ha stor betydning når FIFA skal avgjøre Qatar-VMs skjebne i forkant av fotball-VM for kvinner i Frankrike til sommeren.

LES DEN VILLE HISTORIEN OM SJEIKEN I KUWAIT: Kuwait-konspirasjonen 2.0

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/