UEFA: – Det vil aldri bli trygt å bruke pyro blant tilskuerne på fotballkamp

Norske supportere har de siste ukene reagert kraftig mot NFFs holdninger om bruk av pyro på norske fotballtribuner.

Nå får NFF støtte av UEFA.

LES MER: NFF svarer på pyrokritikk: – For NFF vil sikkerheten til barn og voksne alltid ha førsteprioritet

UEFA ønsker ikke pyro på fotballkamp

På spørsmål om hva som er UEFAs holdninger til pyro eller fyrverkeri på fotballtribuner under fotballkamper er budskapet veldig tydelig.

– Hovedbudskapet til UEFA når det gjelder bruk av pyroteknikk er veldig tydelig: Det vil aldri bli trygt å bruke pyroteknikk blant tilskuerne på fotballkamp, skriver en representant for UEFAs medieavdeling i en epost til Idrettspolitikk.no.

Pyro-debatt tar fyr

I et debattinnlegg på Idrettspolitikk.no 10. april gikk Bjørnar Posse Sandboe til kraftig angrep på NFF for forbundets tilnærming til pyro under fotballkamper, blant annet i forbindelse med det årlige sikkerhetseminaret som NFF holder vært år i forkant av seriestart.

Da fikk han svar av NFF som samsvarer med det UEFA skriver.

– Det er bare å erkjenne at vi har en annen inngang til denne problematikken enn NSA, sa kommunikasjonssjef i NFF Yngve Haavik til Idrettspolitikk.no i en kommentar til debattinnlegget.

Ønsker å ivareta sikkerheten til barna

Haavik mener at NFF med sin restriktive holdning til pyro på kamper bidrar til å ivareta sikkerheten til barn og voksne når de er på kamp.

– For NFF vil sikkerheten til barn og voksne alltid ha førsteprioritet. I de fleste europeiske land er det totalforbud nettopp på grunn av sikkerhet. I Norge er det mulig å få godkjent søknader på nærmere angitte vilkår. Det er flere som er uenige i det også.

Vil aldri bli 100% trygt

Posse Sandboe er tidligere talsmann for Norsk Supporterallianse (NSA), styreleder i Stabæk Support og er sertifisert forhandler av pyroteknikk gjennom Norsk Brannvernforening og debattinnlegget, skriver han at det ikke er mulig å produsere rapporter om pyro som viser at det er helt trygt. Men at dette også gjelder andre ting i samfunnet.

– Det er rett og slett ikke mulig å utelukke at det kan skje uhell og skader, skriver han.

Tvilsom bildebruk

Posse Sandboe var spesielt kritisk til NFFs bruk av Dr. Tom Smith på et foredrag i mars og hans bruk av illustrasjoner av skader ved bruk av pyro. Smith er UEFAs ekspert på pyro og foredraget han holdt for NFF i år og to ganger før baserer seg på en rapport han skrev i 2016 og som ligger ute på UEFAs hjemmesider.

To av de mest groteske bildene som ble brukt som illustrasjon på skader ved bruk av pyro hadde ingenting med fotballkamper å gjøre.

– Det begynte å tegne seg et mønster, om at Dr. Tom Smith i sitt UEFA-foredrag har googlet bilder av diverse skader som ser ille ut, og plassert dem i en kontekst som gjør at publikum tror det stammer fra pyroteknikk på fotballstadion, skriver Posse Sandboe i debattinnlegget.

Ingen selvkritikk fra UEFA

Når UEFA får spørsmål om bruk av Dr. Tom Smith som ekspert på pyro tar de ham i forsvar.

– Dr. Tom Smith er forfatter av en uavhengig vitenskaplig rapport om bruk av pyroteknikk som kom etter initiativ fra UEFA og organisasjonen Football Supporter Europa.

– Han har jobbet med dette temaet i en årrekke og er ansett som en ekspert på de kjemiske egenskapene til pyroteknikk, hvordan fyrverkeri oppfører seg og hvor sikkert det er å bruke det, skriver UEFA.

Når Idrettspolitikk.no spør om hvorfor de godtar at Smith bruker bilder som ikke har noen forbindelse til fotball, svarer UEFA:

– Bruken av bildene i rapporten er ikke nødvendigvis knyttet til pyro-skader i forbindelse med fotballkamper, men har blitt brukt i den hensikt å vise offentligheten farene ved bruk av pyroteknikk på generelt grunnlag.

– Noen bilder er derfor brukt, kun som illustrasjoner, skriver de.

NFF bejlager hvis bilder er brukt feil

Da NFF ble konfrontert med bildebruken til Dr. Tom Smith på NFFs sikkerhetsseminar, sa Haavik i NFF til Idrettspolitikk.no:

– Vi har ikke mulighet til å gå gjennom og vurdere bilder som eksterne foredragsholdere benytter, og vi kan heller ikke erindre i hvilken sammenheng akkurat disse bildene ble brukt og hva som var historiefortellingen rundt de, sa Haavik.

– Med andre ord om det ble sagt eksplisitt at brannskadene på bildene var forårsaket av pyroteknikk eller om bildene ble brukt som generelle eksempler på brannskader.

Haavik sa videre at det er beklagelig hvis bildene er brukt i feil sammenheng, men understreket:

– Vi mener uansett det er godt dokumentert at pyroteknikk har et farepotensial med tanke på brann- og røykskader. Og det finnes bilder som kan dokumentere nettopp det, sier Haavik.

Dr. Smith tar ingen selvkritikk

Etter at debatten om pyro på norske fotballbaner tok fart sendte VG kritikken til Dr. Tom Smith per e-post, og han svarte dem på den generelle kritikken han har fått for billedbruken.

– Som rapporten klart uttrykker, er noen av bildene illustrasjoner av skader som jeg har sett mens jeg har jobbet som ekspertvitne i den britiske retten. Men disse bildene er ilagt restriksjoner og kan ikke brukes, skrev han til VG.

På samme måte som UEFA og NFF poengterte han at skadene fra pyro er like uansett hvor de oppstår, og at det er nok av bilder som illustrerer den «destruktive kraften pyroteknikk har på stadion».

– Ingenting fjerner det faktum at pyroteknikk ikke hører hjemme på en fotballarena, understreket Smith til VG.

Smith ville ikke svare på hvorfor han brukte bilder av skader som ikke er relatert til pyro.

LES DEBATTINNLEGGET HER: DEBATT: Pyroskandale på NFF-seminar

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/