Gianni Infantino gjenvalgt – lite å klappe for

Paris (Idrettspolitikk.no): – Jeg vil kjempe for alles interesser, og ikke for de få, sa den gjenvalgte FIFA-presidenten Gianni Infantino til delegatene på FIFA-kongressen, før han gikk av den enorme scenen akkompagnert av The White Stripes’ Seven Nation Army.

Det var en eksakt kopi av valgspråket og valgkampsangen til den radikale Labour-politikeren Jeremy Corbyn.

Behersket applaus

Den 69. FIFA-kongressen i Paris – som fant sted to dager før fotball-VM for kvinner sparkes i gang i Frankrike – var et absurd skue.

Det er nesten vanskelig å forklare.

Selv om gratulasjonskøen var lang etter kongressen var avsluttet – som for det meste var delegater fra de afrikanske og asiatiske forbundene – var det kun behersket applaus under Infantinos velkomsttale til kongressen og i hans takketale etter at han ble valgt ved akklamasjon (klapping).

Applausen som kom fikk han høre da han snakket om de økte inntektene under hans tre år og fire måneders regime som president.

Han kunne fortelle forsamlingen at overskuddet fra den siste fireårsperioden var på godt over 10 milliarder kroner (en økning på over 255%) og at ca. to milliarder av dette ble fordelt på klubber i hele verden og at 67% av overskuddet ble fordelt ut til FIFAs medlemmer.

Infantino prøvde å distansere seg fra sin forgjenger Sepp Blatter, som måtte gå av som president rett etter en omfattende razzia på hotellet Baur au Lac i Zurich i forkant av FIFA-kongressen i 2015.

Budskapet hans var at i 2015 – da han tok over FIFA – snakket alle om korrupsjon og krise, men at denne krisestemningen er borte.

I dag snakker alle om fotball og utviklingen av spillet og om inkludering av kvinner, hevdet han. Det finnes ikke lenger korrupsjon i FIFA, budrundene om å få VM går uten at det faller lik ut av skapet og aldri har FIFA vært mer åpent enn akkurat nå, hevdet han videre.

Ikke mindre enn elleve – 11 – områder hadde FIFA gjort framskritt på under hans drøye tre år ved roret. Men det var ikke da han fortalte om dette at han fikk applaus.

Det var når han snakket om økt omsetning og mer penger til de regionale fotballforbundene. Og det er her han skiller seg fra Jeremy Corbyn.

FIFA-president Gianni Infantino hadde reservert to stoler til sin kone. Foto: Andreas Selliaas.

Ønsker hyperkommersialisering av fotballen

For målet til Infantino er å kommersialisere fotballen gjennom et nytt globalt Nations League og en utvidet Club World Cup for å bringe penger til land, forbund og ligaer utenfor Europa.

Og det skal skje med hjelp av økonomiske stormakter som Saudi-Arabia, Kina og De forente arabiske emirater.

Selv nekter han for at han gir bort råderetten til fotballen ved å alliere seg med mektige krefter utenfor fotballen. Det er få som tror han og på dette området skiller Infantino seg fra sin forgjenger Sepp Blatter: Blatter styrte fotballen ved et korrupt system av undersåtter i de regionale forbundene, men han hadde en idé om hvordan han ville utvikle fotballen.

Infantino lar seg styre av utenforstående stormakter som bruker lukten av penger hos de samme regionale forbundene som legitimitet for å ta makten fra fotballen.

LES OGSÅ: NFF-president Terje Svendsen: – Uten UEFA blir det ingenting av FIFAs forslag

Lite som minner om demokrati

Det er vanskelig å skjønne om de 211 fotballederne som var tilstede på kongressen i Paris vet hva som foregår på bakrommet til Infantino.

Ikke en eneste av de 211 delegatene tok ordet under kongressen. Det faktisk ikke en eneste meningsbrytning under hele kongressen til det høyeste demokratiske organet i internasjonal fotball.

Det eneste opprøret så vi så antydsning til var da delegatene skulle stemme over forslaget om å gjenvelge Infantino ved akklamasjon og ikke ved stemmegivning. Tre delegater stemte for hemmelig avstemning.

Det ser stor sjanse for at disse tre var fra Europa, hvis det da ikke var noen som trykket feil (syv delegater trykket på nei-knappen i en prøveavstemning nei da de ble spurt om fotball-VM for kvinner foregår i Frankrike denne sommeren).

Det er en svært fiendtlig stemning mellom UEFA og Aleksander Ceferin og FIFA og Gianni Infantino og det skyldes nettopp UEFAs misnøye med Infantinos pengefokus.

Denne serviliteten, manglende engasjementet og høflige applausen fikk mange i pressekorpset til å spøke om partikongresser i det tidligere Øst-Europa.

Tar enkelt på korrupsjon?

Gianni Infantino la flere ganger vekt på at han hadde blitt kvitt korrupsjonen i FIFA (men innrømmet at han hadde litt større utfordringer i de regionale forbundene, da han ble spurt om dette på pressekonferansen).

Det er vanskelig å bevise korrupsjon, men det er lett å vise til eksempler der tvilsom praksis forekommer i og utenfor FIFA også i dag.

Gianni Infantino har de siste tre årene effektivt fjernet lederne for de forskjellige etiske komitéene og også all intern motstand. For ett år siden fjernet han også referansen til korrupsjon i FIFAs etiske kode, men gjeninnførte dette igjen på FIFA Council-møtet i forkant av kongressen i Paris.

Men det er selvsagt ikke nok til å si at man tar kampen mot korrupsjon på alvor. Tvert imot, det viser at du skvalter og valter med begrepet akkurat som det passer deg.

Saken fortsetter under bildet.

Serveringen i VIP-området på FIFA-konhgressen. Foto: Andreas Selliaas.

Tvilsomme personer tett på Infantino

Videre sitter det personer i FIFA Council som kanskje ikke burde sittet der.

Sjeik Salman fra Bahrain som i dag er president i Det asiatiske fotballforbundet (AFC) og Ahmad Ahmad fra Madagaskar som er president i Det afrikanske fotballforbundet (CAF) er begge visepresidenter i FIFA og er enten anklaget for alvorlige brudd på menneskerettighetene eller tvilsomt forhold til penger.

Ahmad Ahmad er av mange av de afrikanske delegatene på kongressen i Paris mistenkt og foran Hotel Hyatt Regency, der både UEFA og CAF begge var innlosjert for anledningen, ble det arrangert en egen demonstrasjon mot den afrikanske fotballederen i forbindelse med forbundets egen kongressi forkant av selve FIFA-kongressen.

Ahmad Ahmad er en av de sterkeste støttespillerne til Gianni Infantino og var den første som gikk ut med varm støtte til Infantino.

Det setter Infantino pris på.

LES OGSÅ: FIFA fjerner korrupsjon med et pennestrøk

Rehabilitert fra Blatter-tiden

På samme gjør han med støtten fra koreaneren Chung Mong-joon, en milliardær som styrer Hyundai-konsernet og som ble utestengt fra all fotball i fire år av Sepp Blatter, etter at han forsøkte å utfordre den mektige sveitseren.

Chung Mong-joon ble anklaget for å bidra til at Qatar og Russland fikk VM på uærlig vis, men fikk etter hvert redusert utestengelsen til 15 måneder og er i dag tilbake som en av de sterke lederne i asiatisk fotball.

Sjeik Salman og Chung Mong-joon er de to sterkeste støttespillerne til Gianni Infantino i Asia, det kan alle se, men hva som skjer på bakrommet kan vi bare spekulere i.

Måten å skjule opposisjonen på

Det var sjeik Salman som på FIFA Council-møtet på mandag foreslo at gjenvalget skulle skje ved akklamasjon.

Forslaget måtte behandles på kongressen og det ble gjort endringer i FIFAs statutter for å få det gjennomført. En grunn til en slik manøver, kan være at man da ikke får vite hvor mange som IKKE ønsker Infantino som president. På den måten ser det ut som støtten til den gjenvalgte presidenten er unison.

Saken fortsetter under bildet.

Den norske NFF-delegasjonen på FIFA-kongressen i Paris. Visepresident Arne Larsen Økland, generalsekretær Pål Bjerketvedt og president Terje Svendsen. Foto: Andreas Selliaas.

Svensk sorg

Skjebnens ironi skulle ha det til at svensken Lennart Johansson døde like før FIFA-kongressen ble åpnet.

Johansson satt i 17 år som UEFA-president, var visepresident i FIFA og var fødselshjelperen til pengemaskinen Champions League. Og han var i flere år Gianni Infantinos sjef i UEFA.

Men han var også mannen som tok opp kampen mot Sepp Blatter og stilte som motkandidat til presidentvervet i FIFA i 1998. Johansson tapte i en meget skitten valgkamp.

Med Johansson ved roret hadde vi kanskje ikke fått razziaer på Baur au Lac eller forslag om cupturneringer betalt av rike oljesjeiker i Midtøsten.

Vi hadde kanskje fått helhjertet applaus for at fotballen hadde utviklet seg i riktig retning.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller sett inn penger på kontonr. 9801.36.55871.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/