LESERINNLEGG: «Takk for at dere kjemper, takk for at dere orker, og takk for at dere smiler!»

SKREVET AV: Vilde Mollestad Rislaa, Faseansvarlig barnefotballen og samfunnsansvarlig for Grorud IL

Jeg har lyst til å dele noen ord om Grorud J17 og hverdagen de møter som spirende fotballspillere. Jeg er utrolig imponert av jentene som spiller fotball mot alle odds.

Da jentene startet opp for litt over to år siden visste vi lite om hva som ville møte oss. Vi var klar over at det ikke kommer gratis å vinne fotballkamper. Det krever hardt arbeid, dedikasjon, innsats og vilje.

Men at det skulle være så vanskelig å få et jentelag fra Groruddalen til å gå rundt, og logistikk til å gå opp, var litt vanskeligere å forutse.

Artikkelforfatter Vilde Mollestad Rislaa

Lite ligger til rette for jentene på Grorud

Til tross for at jentene hver dag viser et enormt engasjement, læringsvilje og iver etter å spille fotball, er jeg hver dag redd for at hele laget (34 stk) etter hvert vil finne på noe annet å gjøre.

Det er ikke så vanskelig å forstå, fordi det sjelden legges til rette for det enorme engasjementet, læringsviljen og iveren etter å spille fotball som disse jentene viser.

Jeg vil understreke at de store heltene er jentene, som som hver dag må kjempe for å få spille fotball. Det er ikke så enkelt som mange tror.

En av suksessfaktorene for at Grorud IL har klart å rekruttere så mange minoritetsjenter i alderen 14-17 år, har vært at vi legger til rette for fotball på jentenes betingelser. Familie, religion, skole og venner vil, og må, alltid komme først.

Kommer hjem midt på natta etter kamp

Vi er nå inne i tredje sesongen med seriespill, og hver eneste sesong byr på nye utfordringer. Det er å forvente, og utfordringer er det som utvikler fotballspillere. Poenget er at disse utfordringene helst skal komme på fotballbanen.

I år, som i de andre sesongene, har vi slitt med at kampene spilles klokken 2015 og 2100. Dette er svært utfordrende, spesielt på bortekamper, da vi hver kamp reiser kollektivt.

Er det greit at jenter i alderen 14 til 17 år er hjemme kl. 00.30 fordi de har bortekamp 20.15 en mandagskveld i Ski? Er dette å legge til rette for inkludering og idrettsglede?

Vi spiller ikke kamper på julaften

Et annet eksempel er Ramadan. Ramadan er den islamske fastemåneden som varer i opptil 30 dager. Under Ramadan skal man gi avkall på mat og drikke fra daggry til solnedgang.

Samtlige fem kamper som falt under Ramadan i år var ferdig etter at fasten var brutt. Dette gjorde at flere av jentene ikke fikk lov til å spille kampene, eller de så seg nødt til å prioritere annerledes.

Hva er løsningen? Jo, vi må flytte alle kamper, fem i tallet, og betale en kostnad på 500 kr per kamp. I tillegg var jentene (på lik linje som i de andre sesongene) satt opp med kamp på Eid.

Hva er løsningen? Jo, vi måtte igjen flytte kampen og ta en kostnad på 500 kr. Hadde det noen gang blitt satt opp en kamp på julaften?

Basert på det nå ganske store antallet jenter, og stadig større aldersforskjeller i laget, ønsket vi i år å stille med både et 7er og et 11er lag. Dette viste seg å være umulig, da lagene skulle spille samme dag. 

Hva er løsningen? Flytt alle kampene, og betal hva det måtte koste. Dette hadde medført en ekstra kostnad på 7000 – 10000 kroner, avhengig av antall lag i ligaen. Og det forutsetter at alle kampene lar seg flytte.

Hva er løsningen?

Regjeringen og NFF har uttalte mål om å få flere minoritetsjenter inn i organisert idrett og fotball. Jeg har nå jobbet iherdig og utrettelig med dette i tre år, og kan si med rimelig sikkerhet at de i dag har valgt en suboptimal vei mot målet. 

Så jeg spør igjen.
Hva er løsningen?

Kjære Grorudjenter. Takk for at dere kjemper, takk for at dere orker, og takk for at dere smiler. Dere er mine største forbilder 

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/