Trøbbel for Gianni Infantino i Afrika: UEFA går hardt ut mot FIFA

Kaos i Det afrikanske fotballforbundet (CAF) har fått FIFA-president Gianni Infantino til å gripe inn. Det skaper mer ondt blod mellom UEFA-president Aleksander Ceferin og Infantino.

Samtidig kan det være en gylden mulighet for FIFA-presidenten til å bli kvitt generalsekretær Fatma Samoura.

Drastiske skritt

Denne uken bestemte FIFA-president Gianni Infantino at hans generalsekretær Fatma Samoura skal ta over kontrollen i CAF i en seksmåneders periode for å rydde opp i en organisasjon som er i ferd med å kollapse.

CAF har sitt hovedkontor i Kairo i Egypt, som snart skal arrangere Afrikamesterskapet i fotball, men akkurat nå er det lite fotball som preger hovedkontoret til de afrikanske fotballforbundene.

De siste månedene har CAF gått fra krise til krise, en krise som startet med at FIFA-president Gianni Infantino i 2017 støttet den ukjente Ahmad Ahmad fra Madagaskar til å bli nye CAF-president.

LES OGSÅ: Gianni Infantino gjenvalgt – lite å klappe for

Kontroversielt valg

Ahmad Ahmad stilte opp mot Issa Hayatou fra Kamerun (og som satt som midlertidig FIFA-president etter at Sepp Blatter måtte gå av og til Gianni Infantino ble valgt), som hadde sittet som president i CAF i 29 år.

Josimar har tidligere avslørt hvordan Gianni Infantino trolig brøt FIFA etiske regelverk ved å engasjere i presidentvalget i CAF. Infantino har aldri blitt straffet for denne innblandingen, blant annet fordi han i forbindelse med FIFA-kongressen i Bahrain i 2017 kvittet seg med alle lederne for FIFAs etiske komiteer.

Med innsettelsen av Fatma Samoura som FIFAs Høykommissær i Afrika (som han kaller Samouras oppdrag) kan han ha brutt FIFAs regelverk på nytt og samtidig skapt en åpning for å bli kvitt Fatma Samoura, som han hadde planlagt å fjerne for lenge siden, ifølge kilder Idrettspolitikk.no har vært i kontakt med.

Saken fortsetter under bildet.

FIFAs begrunnelse for å sette inn Fatma Samoura som FIFAs Høykommisær i Afrika.

Lenge vært mistenkt for korrupsjon

Ahmad Ahmad har lenge vært en kontroversielle leder for CAF og har hele tiden i sin tid i CAF vært under mistanke for korrupsjon. Rett etter FIFA-kongressen i Paris ble arrestert av fransk politi, mistenkt for å ha mottatt penger i en mystisk byttehandel med et ukjent utstyrsfirma. Han er også anklaget for seksuell trakassering av personalet på CAF-hovedkontoret i Kairo.

Korrupsjonsmistankene mot Ahmad Ahmad tok fart tidligere i april år da han sparket generalsekretæren i CAF, Amr Fahmy under et konfliktfylt styremøte, etter at interne dokumenter hadde lekket ut og som antydet svært tvilsom økonomisk praksis i CAF.

Mange trodde at farsen i CAF hadde nådd sitt klimaks i Paris da styret i CAF, parallelt med FIFA-kongressen, satt i tre dager for å avgjøre utfallet av den afrikanske Champions League-finalen etter at en av lagene hadde gått av banen i protest fordi det ikke ble brukt VAR i en kontroversiell situasjon.

Styret bestemte til slutt at kampen skulle spilles på nytt og at laget som ble dømt til vinnere i den konfliktfylte finalen måtte levere premiene sine tilbake.

Like etter ble Ahmad Ahmad arrestert av fransk politi.

LES MER: Knapt ett døgn etter Infantinos gjenvalg ble FIFA-boss arrestert av fransk politi

Sterke protester fra UEFA

Tanken er at Fatma Samoura skal ta fatt på jobben med å rydde opp i CAF etter at fotball-VM i Frankrike er over, men i et brev til FIFA har UEFA-president protestert høylytt på beslutningen til Infantino.

Hovedårsaken er at det ikke er hjemmel i FIFAs regelverk for å gripe inn i de regionale forbundene. FIFA kan kun gripe inn i nasjonale forbund. UEFA er redd for hvilke konsekvenser en slik beslutning vil få.

I brevet skriver Ceferin blant annet at det sås tvil om Fatma Samouras dobbeltrolle som både generalsekretær i FIFA og spesialdelegat til CAF, og at det er gitt altfor kort tidsfrist til å vurdere hvor hensiktsmessig en slik ordning er.

Saken fortsetter under bildet.

Deler av brevet der UEFA-president Aleksander Ceferin protesterer mot FIFA-presidentens ad hoc-løsning.

Det har lenge gått rykter om at Gianni Infantino har hatt lyst til å kvitte seg med Fatma Samoura og en løsning på konflikten med UEFA kan være å frata henne vervet som generalsekretær i FIFA, for at hun skal fokusere 100% på jobben i CAF.

Men det løser neppe problemene i CAF. Fatma Samoura har lenge pleid et nært forhold til Ahmad Ahmad og er mer en del av problemet enn løsningen, slik situasjonen er for øyeblikket.

LES OGSÅ: NFF-president Terje Svendsen: – Uten UEFA blir det ingenting av FIFAs forslag

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller sett inn penger på kontonr. 9801.36.55871.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/