IOCs nye ansikt: Tvilsomme personer velges inn i IOC

Idrettspolitikk.no/Ekstra Bladet: Når den den internasjonale olympiske komité (IOC) holder sesjon 26. juni blir ti nye IOC-medlemmer tatt opp i det fornemme selskap.

I dag har IOC medlemmer 95 medlemmer og med ti nye kommer de opp i 105. IOC har et makstak på 115 medlemmer.

Sesjonen finner sted i Lausanne i Sveits i det splitter nye hovedkvarteret som er tegnet av det danske arkitektkontoret 3XN.

LES OGSÅ: IOC flytter inn i nytt hovedkvarter. Prislapp: 1,3 milliarder

Den glatte danske kronprinsen

Den danske kronprins Frederik og det norske IOC-medlemmet Kristin Kloster Aasen får da en lang rekke nye lekekamerater, men det er en gjeng med en fortid som kanskje ikke hører hjemme i IOC. Eller er det kanskje det den gjør?

I den olympiske bevegelse er rik på historier om svindel, korrupsjon, doping og annet svineri.

Og IOC er ikke noe unntak. Opp gjennom historien har komitéen vært befolket med alt fra KGB-agenter til korrumperte sjeikere og kongelige gallionsfigurer.

Den danske kronprins Frederik har ikke gjort mye ut av seg de ti årene han har vært IOC-medlem. Selvsagt har han vært tilstede der store begivenheter har skjedd og blant annet delt ut medaljer til olympiske vinnere.

Men det har også skjedd at han har holdt seg unna fordi han har vært på ferie.

Det til tross for at OL og andre begivenheter har vært kjent årevis i forveien. Denne gangen vil han være tilstede. Det viser kalenderen hans.

Størst oppmerksomhet fikk kronprins Frederik da han i forkant av lekene i Rio i 2016 gikk i mot den danske regjeringens ønske om å utestenge Russland fra lekene på grunn av alle avsløringene om statstyrt russisk doping.

Da saken ble diskutert i IOC valgte kronprins Frederik å gå i ett med tapeten. Han hever heller ikke stemmen når det skal tas stilling til om de ti nye IOC-kandidatene skal tas opp eller ikke.

Saken fortsetter under bildet.

Faksimile av Ekstra Bladets papirutgave om kronprins Frederik og hans jobb i IOC.

Kongelig integritetssjekk av IOC-kandidater

De ti kandidatene har alle bestått en såkalt integritetssjekk, som den engelske prinsesse Anne har stått i spissen for.

Dette er i seg selv ganske oppsiktsvekkende fordi flere av de ti har store riper i lakken, men andre har tette forbindelser til den suspenderte og mektige sjeik Ahmad Al-Sabah fra Kuwait.

Sjeiken er president for Asias olympiske komité (OCA) og for Sammenslutningen av olympiske komitéer (ANOC).

I ANOC har han som i IOC midlertidig suspendert seg selv fordi han som tidligere medlem av FIFAs styre er anklaget for å ha bestukket asiatiske fotballedere.

Allikevel opererer han i kulissene, ingen blir valgt inn i IOC uten at han har en finger med i spillet

Her er en oversikt over de ti personene som skal velges inn og som blir kronprins Frederik og Kristin Kloster Aasens nye lekekamerater.

Kontroversiell landhockey-leder: Narinder Batra, India

Den 62-årige indieren har bakgrunn fra landhockey. Han er president i den internasjonale landhockeyforbundet og for Indias olympiske komité (IOA). I fjor fikk han en advarsel og bot fra sitt eget forbund.

Årsaken var at han på Facebook hadde kommet med en kraftig salve mot det engelske landhockeyforbundet og engelske politimyndigheter fordi de hadde startet etterforskning av den indiske hockeyspilleren Sardar Singh for seksuelle overgrep

Men det er ikke første gang at Batra har vært i bråk. I 2011 ble India utestengt av IOC fordi det ble avdekket korrupsjon i IOA. India kom tilbake i varmen i 2014, men allerede året etter kom han med beskyldninger om at han var tilbudt en stor sum penger for å støtte en motkandidat til å blir president i IOA.

Batra fulgte opp i 2017 med å besskylde lederne i IOA for spre løgner om ham og samme år ble han selv valgt til president i IOA. Alle motkandidatene trakk seg like før han skulle velges.

Etterforskes for valgfusk: Matholang Moiloa Ramoqopo, Lesotho.

Den 51-årige kvinnene er tidligere bordtennisspiller og har de siste 18 årene vært leder for Lesothos olympiske komité, men ikke uten kontroverser. Etter at hun ble gjenvalgt i 2017 er hun blitt beskyldt for å ha brutt reglementet for valg av ledere til den olympiske komité. Blant de som har klaget er det nasjobale fotballforbundet og en rekke advokater som alle krever nyvalg. Saken er nå til behandling i Idrettens voldgifstrett (CAS).

Matholang sitter også i ANOC og er en nær støttespillere til sjeik Al-Sabah.

Korrupsjon og seksuell trakassering: Lee Kee Heung, Sør-Korea.

I marss 2016 måtte Lee trekke seg som president i det sørkoreanske svømmeforbundet etter en massiv korrupsjonsskandale som ble avdekket da han var president.

Han så ut som en slagen mann, men kun syv måneder etter stilte han opp som presidentkandidat igjen for den nasjonale olympiske komitéen og vant valget.

I år har også flere skøyteløpere krevd at han trekker seg som ledere for den nasjonale olympiske komitéen, fordi han har sviktet i kampen mot seksuelle overgrep av skøyteløpere helt ned i 17-årsalderen.

Den 65-årige Lee nekter å trekke seg og denne uken blir han valgt inn i IOC.

Satt i fengsel: Mustapha Berraf, Algerie.

Like etter at han ble valgt til president i Algeries olympiske komité i mars i 1996 ble den nå 65-årgamle Berraf hentet av politiet og satt i spjeldet i Boufarik, 40 kilometer sør for hovedstaden Algier.

Anklagen var korrupsjon. Saken førte til at Berraf to år etter ble veltet som olympisk president, men han er en overlever. Tre ganger har han gjenvunnet presidentprosten, senest i 2013, der han fortsatt sitter.

Han har også et godt øye til sjeik Ahmad Al-Sabah, som har godtatt at han er visepresident i ANOC.

Saken fortsetter under bildet.

Faksimile Ekstra Bladets oversikt over de ti nye IOC-medlemmene.

Flere korrupsjonsanklager: Erich Thorir, Indonesia.

49-årige Thorir er mangemilliardær og ble i Europa kjent i 2013 da han investerte godt over 600 millioner kroner i den italienske fotballklubben Inter Milan, hvor han også var president.

Handelen vakte oppsikt og ble etterforsket av italienske myndigheter, uten at det førte til noe. Siden den gang har han trukket seg ut av italiensk fotball og har i stedenfor investert pengene sine i den engelske klubben Oxford United.

I Indonesia er han president i den olympiske komité og han er en nær venn med sjeik Ahmad Al-Sabah.

I 2017 blev Erich Thorir etterforsket for korrupsjon i forbindelse med Asia-lekene (som sjeik Ahmad Al-Sabah er sjef for), men også her slapp han tiltale.

Billettsvindler: Spyros Capralos, Hellas.

Den greske tusenkunstner er et levende bevis på at IOC ikke deler ut livstidsstraff. Capralos har tidligere vært utelukket fra idrettens verden fordi han svindlet med billetter i OL i Athen i 2004.

Han ble først tatt til nåde av presidenten i Den europeiske olympiske komité (EOC), Patrick Hickey, som selv havnet i husarrest i Rio i 2016 fordi han skal ha solgt OL-billetter på svartebørsen.

Hickey ga Capralos en svært sentral rolle i organiseringen av European Games, som i 2015 gikk i Baku i Aserbaijdsjan og i år arrangeres i Minsk i Hviterussland, og som har blitt et viktig redskap i totalitære lederes PR-kampanje og som også er omfattet av mange korrupsjonsanklager.

Den 65-årige Capralos er tidligere vannpolospiller, president i den greske olympiske komité og en av sjeik Al-Sabahs nærmeste støttespillere. Derfor er veien til IOC åpen.

Så gjennom fingrene med hvitvasking: Tidjane Thiam, Elfenbenskysten.

Som øverste sjef i den nest største banken i Sveits, Credit Suisse, har 56-årige Thiam tilgang til milliarder av kroner. Kanskje derfor er IOC interessert i å ha ham som IOC-medlem?

Han har nemlig ingen bakgrunn fra idretten, bortsett fra at han drev idrett som barn. Ellers har han ikke hatt noen verv i idretten, noe som pleier å hjelpe når man søker seg sentrale verv i den olympiske familie.

Thiam og Credit Suisse fikk et støkk i fjor, da banktilsynet meddelte at de ikke hadde gjort nok får å hvitvaske penger i korrupsjonssaker som omfattet FIFA og de statlige oljeselskapene i Brasil og Venezuela.

Brukte jetfly til narkobaron: Laura Chincilla, Costa Rica.

Chincilla er nok et medlem som ikke har hatt noe med idrett og gjøre før hun velges inn i IOCs fornemme selskap. Den 60-årige kvinnen er tidligere president i Costa Rica og det ser ut som dette er like viktig som å være kongelig.

Chincilla satt kun fire år som president. I 2014 ble hun og regjeringen veltet etter et hav av korrupsjonssaker og i henne fire år som president økte forskjellen mellom rik og fattig betraktelig.

Da hun var president gjorde hun seg bemerket da hun to ganger lot seg transportere i det private jetflyet til en colombiansk narkobaron.

Da saken ble avslørt gikk hun ikke selv av, men ofret sin sikkerhetssjef, sin personlige rådgiver og en minister i sin regjering. Hun mente de ikke hadde beskyttet henne godt nok.

Håndballbakgrunn: Filomena Maria Spencer Africano Fortes, Kapp Verde.

Kvinnen med de mange navn er 53 år og tidligere håndballspiller. Hun har vært president for det lokale håndballforbundet og er i dag president i den nasjonale olympiske komité.

Catering og badminton: Odette Engoulou, Kamerun.

48-årige Odette Engoulou jobber i catering-bransjen i hjemlandet. Ved siden av er hun president i det lokale badmintonforbundet og visepresident i den nasjonal olympiske komité.

Hun er også medlem av eksekutivkomitéen i Afrikas badmintonforbund. Selv har hun drevet med basketball, håndball og badminton.

LES OGSÅ DEN VANVITTIGE HISTORIEN: Kuwait-konspirasjonen 2.0

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller sett inn penger på kontonr. 9801.36.55871.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/