KOMMENTAR: Sverige hadde aldri en sjanse til å få vinter-OL

Nok en gang er svenskene ikke bar besvikna, men også förbannade. Selv ikke på syvende forsøk greide Sverige å karre til seg et vinter-OL.

Cortina og Milano var klare favoritter mot Stockholm og Åre før avstemningen og vant IOC-avstemningen med hele 47-34.

LES OGSÅ: IOCs nye ansikt: Tvilsomme personer velges inn i IOC

Forskjellen på søknadene

Det er mange grunner til at den italienske kandidaten var favoritt og gikk av med seieren.

Til tross for startproblemer ga den italienske regjeringen etter hvert den italienske søknaden full støtte og garanterte for økonomien, i tillegg er mange av anleggene allerede klare (selv sier de at 93% allerede er ferdig, men det tror jeg vi skal ta med en klype salt).

Den svenske søknaden var preget av stor usikkerhet og selv om den svenske regjeringen etter hvert motvillig gikk med på å støtte den svenske søknaden, ga de ikke statsgarantier for hele arrangementet.

Istedenfor hadde et knippe næringslivsledere gitt garantier om at de skulle betale mesteparten. Det må også nevnes at svenskene hadde lagt bob- og akebanen til Latvia.

Bare dette kunne gitt italienerne walk-over, selv om svenskene hele tiden framholdt at deres søknad var helt i tråd med den såkalte New Norm som IOC vedtok i Buenos Aires i fjor, etter at de skjønte at Agenda 2020 (som ble vedtatt i 2014) har vært en komplett fiasko.

Det spørs om New Norm gir oss et nytt IOC eller om vi om et år eller to, får se en New New Norm.

Kommentaren fortsetter under bildet.

Stemmetallene for vinter-OL 2026. Foto: IOC Media.

Må ikke sove i timen

Mange har, etter svenskenes syvende OL-fiasko, harselert over at fire IOC-medlemmer sov under presentasjonsrunden til de to OL-søkerne.

Det tar seg selvsagt ikke bra ut og understreker bare hvor lite interessert mange av IOC-medlemmene faktisk er i å holde seg våken.

Men hvem som skal få OL bestemmes ikke samme dag som vedtaket skal gjøres. Den avgjøres i de fleste tilfeller lang tid i forveien, særlig når det bare er to kandidater. Da hjelper det heller ikke å begynne å synge ABBA på scenen for de IOC-medlemmene som fortsatt er våkne.

Kampen om å få OL er en maktkamp, der kjøttvekta på bakrommet avgjør utfallet.

LES OGSÅ: Syv ganger lykke for Sverige?

Italienerne har størst innflytelse

Regnskapet for den svenske OL-søknaden viser ca. 10 millioner kroner og det er sikkert en brøkdel av hva den italienske motparten har brukt.

Penger på PR-selskaper som kjenner alle kriker og kroker i den olympiske bevegelse har vist seg å være nøkkelen for dem som har gått av med seieren tidligere. Du får ikke mange råd i PR-bransjen for 10 millioner kroner.

Samtidig er det viktig å ha i bakhodet at italienerne i mange tiår har vært fremst i klassen når det gjelder å posisjonere seg i internasjonale idrettsorganisasjoner og til å bruke sin innflytelse til å få inn sine egne folk (enten italienere eller venner av Italia) og til å få mesterskap til Italia.

I dag er det bare Russland og Kina som kan måle seg med Italia på dette området.

Ulempen med å ha IOC-medlemmer

Da avstemningen i Lausanne skulle starte måtte tre italienske og to svenske IOC-medlemmer holde seg unna fordi det ikke er lov for IOC-medlemmer å delta i avstemminger når hjemlandet har en av kandidatene.

Blant disse var blant andre var den italienske presidenten i Det internasjonale bob og skeletonforbundet (IBSF), Ivo Ferriani, og det mektige svenske IOC-medlemmet Gunilla Lindberg.

Det er som regel en fordel å ha IOC-medlemmer som kommer fra sitt eget hjemland når man skal drive lobby for sin kandidat, men ikke alltid.

IOC-medlemmer har også en personlig agenda, noe dagens IOC-president Thomas Bach er et eksempel på. Han var mer opptatt av å bli IOC-president i 2013 enn å støtte en tysk OL-søknad.

På samme måte kan en sentral IOC-figur som Gunilla Lindberg ha holdt igjen overfor sine venner i IOC ettersom den svenske regjeringen ikke har støttet det svenske OL-prosjektet fullt ut. Det gjelder å velge sine kamper.

Italia har flest sentrale personer

Utover IOC viser en kjapp oppsummering av nasjonsfordeling i mektige olympiske forbund at Italia har hatt mest innflytelse.

I Forbundet for internasjonale idrettsforbund (GAISF) sitter det to italienere. Den ene er presidenten Rafaelle Chiulli. Der er det ingen svensker.

I Forbundet for internasjonale olympiske vintersportsforbund (AIOWF), finner vi den nyvalgte presidenten i Det internasjonale skiforbundet (IBU), Olle Dahlin.

Han er fersk i gamet som president og har startet en opprydningsaksjon som kan ha skremt vettet av mange av de etablerte figurene i den olympiske familie.

I det mektige Forbundet for internasjonale olympiske sommersportsforbund (ASOIF) sitter den mektige italienske presidenten Francesco Ricci Bitti.

Bitti er en av Thomas Bachs nærmeste støttespillere og har vært en av dem som har støttet den myke linjen WADA har ført i spørsmålet om behandlingen av Russland. I ASOIFs styre sitter ingen svensker.

4-2 i vinteridretter

I de syv vinteridrettsforbundene finner vi to svenske og fire italienske styremedlemmer.

De to svenskene er Olle Dahlin, som er president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og styremedlem i Det internasjonale curlingforbundet (WCF), Cathrine Lindahl.

De fire italienerne er Flavio Roda i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Sergio Anesi i Det internasjonale skøyteforbundet (ISU), Armin Zöggeler i Det internasjonale akeforbundet (FIL) og presidenten i IBSF, Ivo Ferriani.

Det sitter verken svensker eller italienere i Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF). I Sammenslutningen av nasjonal olympiske komitéer (ANOC) er Gunilla Lindberg generalsekretær og italienske Raffaele Pagnozzi styremedlem.

Lærdommen for norsk OL-søknad

Skjevheten i maktfordelingen mellom Sverige og Italia i de sentrale organisasjonene som har sterke interesser i den olympiske bevegelse har garantert hatt noe å si for utfallet av valget i IOC.

Den som engasjerer seg får innflytelse.

Dette er en lærdom Norge må ta med seg. Det hjelper ikke med en god søknad, hjelp av kongen og en bokstavtro tilnærming til IOCs klisjéfylte reformer.

Du må være tilstede og holde deg våken på de kjedelige møtene som arrangeres på de underligste stedene verden over.

LES OGSÅ: Nå sitter sjeiken på bakrommet og styrer IOC

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/