Tyske fotballedere tiltalt for VM-korrupsjon

Sveitsiske påtalemyndigheter har siktet tre tidligere ledere i det tyske fotballforbundet (DFB) og tidligere generalsekretær i FIFA for bedrageri i forbindelse med tildelingen av fotball-VM til Tyskland i 2006.

De tre tyske fotballederne er Wolfgang Niersbach (tidligere generalsekretær og president i DFB), Theo Zwanziger (tidligere president i DFB) og Horst Schmidt (tidligere kasserer i DFB).

I tillegg er også sveitseren Urs Linsi (tidligere generalsekretær i FIFA) tiltalt.

Mistenkelig pengeoverføring

De fire er tiltalt for å ha snakket usant om en pengeoverføring på ca. 70 millioner kroner i forbindelse med søknaden om å få fotball-VM i 2006.

Opprinnelig var også den kjente fotballegenden Franz Beckenbauer mistenkt for å stå i ledetog med de fire tiltalte, men sveitsisk påtalemakt har valgt å holde ham utenfor tiltalen fordi han er for syk til bidra til etterforskningen.

Alle de tiltalte nekter skyld.

Saken fortsetter under pressemeldingen.

«Keiseren» for syk for tiltale

Franz Beckenbauer er også mistenkt for andre former for bedrageri og skatteundragelse. For øyeblikket er han mistenkt i fem forskjellige saker.

De fire andre sakene Beckenbauer er involvert i er underslag av ca. 60 millioner kroner fra VM-sponsoren Oddset, for å ha fått ytelser da han satt i FIFAs eksekutivkomité og skulle stemme om fotball-VM i 2018 og 2022, hans rolle i tildelingen av fotball-VM i 2010 til Sør-Afrika og hans rolle for i det russiske selskapet Gazprom.

Saken som de sveitiske myndighetene når har tatt ut tiltale i dreier seg , dreier seg om opprettelsen av et fond i forbindelse med Tysklands VM-søknad for VM i 2006, et såkalt slush-fond.

Schmidt, Zwanziger og Linsi er tiltalt for bedrageri, mens Niersbach er tiltalt for medvirkning til bedrageri. De var også lenge mistenkt for hvitvasking av penger, men det er de ikke lenger.

Slush-fond

I pressemeldingen til den sveitsiske statsadvokaten står det at etterforskningen har avdekket at Franz Beckenbauer i 2002 tok opp et lån i sitt eget navn på 10 millioner sveitserfranc fra Adidas-sjefen Robert Louis-Dreyfus.

Pengene ble brukt til å gjøre forskjellige betalinger gjennom et sveitsisk advokatfirma til et firma fra Qatar, eid av den mektige Mohammed Bin Hammam.

Beckenbauer satt sammen med de tre andre tyskerne i organisasjonskomiteen til fotball-VM 2006 og Bin Hammam satt sammen med Beckenbauer i FIFAs eksekutivkomité sammen med Bin Hammam.

Bin Hammam var hjerne bak Qatars suksessfulle søknad om å få fotball-VM i 2022, men sveitsiske myndigheter har ikke greid å avdekke hva pengene skulle gå til.

Informasjon om disse pengeoverføringene har tidligere ført til at Niersbach måtte gå av som fotballpresident i Tyskland.

Pengene skal ha blitt betalt tilbake til Dreyfus via FIFA og DFB.

LES OGSÅ: Tysklands fotballpresident trekker seg – anklages for korrupsjon

LES OGSÅ: NFF fornøyd med fotball-EM til Tyskland i 2024

LES OGSÅ: Stort skritt nærmere et reformert Champions League

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller sett inn penger på kontonr. 9801.36.55871.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/