Frontrunner Publishing
spot_img

KOMMENTAR: Hva er det de utenlandske spillselskapene egentlig vil?

- Annonse -

Situasjonen før lisensordningen trådte i kraft blir beskrevet som «vill vest», mens de lisensierte selskapene i dag kan markedsføre seg på lovlig måte og betale skatt til den svenske staten.

I dag betaler de i underkant av to milliarder kroner i skatt.

LES OGSÅ: MEDIEKOMMENTAR: Vi trenger en helt ny utredning om sportsrettigheter

Bedre oversikt

En annen suksessfaktor som nevnes er at svenske myndigheter
nå har anledning til å bøtelegge eller kaste ut selskaper som bryter lisenskravene,
blant annet for ulovlige bonusordninger og markedsføring.

Det som fremheves av alle aktørene er det store antallet spillere som ønsker en pause i spillingen, fordi de ser farene med sin egen spilling.

I dag har 39.000 svenske kunder ekskludert seg selv på nettstedet spelpaus.se, og har du ekskludert deg fra ett selskap har du ikke adgang til å spille på andre selskaper. Sånn er det i hvert fall i teorien.

Det fremheves som negativt at markedsføringen av spillselskaper har gått av hengslene i Sverige, men det er ikke den eneste utfordringen i den nye ordningen og hos selskapene som nå «frivillig» har innordnet seg det svenske markedet.

Fallende kurser

Samme dag som VG rapporterer om gode tall i Sverige på mange parametere, rapporterer den svenske avisen Dagens Industri om at mange av selskapene som opererer i Sverige sliter på børsen, i hvert fall hvis man sammenligner med aksjekursene fra før jul.

Kommentaren fortsetter under bildet.

Oversikt i Dagens Industri om kursutviklingen hos spillselskaper som opererer på det svenske markedet.

Flere av selskapene av selskapene er også vage og noen ganger motstridende i sine forklaringer på hvorfor aksjekursene faller og om hvor mye mindre omsetning de har er nå sammenlignet for noen kvartaler siden.

En av forklaringene som gis er at mange av problemspillerne har vært god butikk for flere av selskapene og at den nye ordningen med frivillig utestengelse på tvers av selskapene har ført til usikkerhet på børsen.

Dette er noe som spillselskapene selv ikke ønsker å prate om, i følge Dagens Industri.

Forskjeller i Norge og Sverige

Og flere innstramninger fra svenske myndigheter kan komme. Det er spekulert i at Spelinspektionen så langt ikke har tatt alle virkemidler i bruk fordi de ikke vil skape for mye uro hos de aktørene som allerede er i ordningen.

Det paradoksale i denne situasjonen er at de lisensierte selskapene begynner å prate litt som de som ikke ønsker å oppheve monopolet i Norge prater.

Noen selskaper har blant annet bedt om å sette inn tiltak for å hindre de ulisensierte selskapene å markedsføre seg i Sverige.

En av grunnene til det er at disse selskapene lokker til seg kundene som har utestengt seg fra spill på spelpaus.se.

Dagens Nyheter kunne i sommer fortelle at tredjeparter bruker Google-annonser til å lokke avstengte spillere til uregulerte spillaktører og at disse aktørene får bonus på hver spiller de greier å rekruttere.

Kommentaren fortsetter under bildet.

Det siste gir et motiv til både lisensierte selskaper og svenske myndigheter til å få stoppet de uregulerte aktørene.

Samtidig gir den debatten i Norge et nytt perspektiv. I Norge kjemper utenlandske spillselskaper for å forhindre effektive sperrer for reklameforbud. I Sverige kjemper de for.

Kampfiksing

Men det er en helt annet aspekt som ikke kommer fram i flere
av rapportene om den svenske lisensordningen, og det er kampfiksing.

Den siste tiden har det vært avslørt og rapportert inn flere kampfiksingssaker enn vanlig i Sverige og flere av spillselskapene har selv rapportert inn mistenkelig adferd til Spelinspektionen og selv stoppet spill på kamper de mener er fikset.

Disse kampene spilles langt ned i seriesystemet.

En konsekvens av det svenske lisenssystemet er at man lettere kan sette inn tiltak mot kampfiksing, blant annet fordi det er en annen dialog mellom spillselskapene og svenske myndigheter enn det var før, blant annet at lisensierte selskaper blir mer på vakt overfor selskaper som ikke har lisens.

Hva om et lisenssystem i Norge avdekker store mørketall om kampfiksing? Da får vi et helt nytt perspektiv på den norske spilldebatten og et element som berører idretten på et svært alvorlig område.

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Hva vil egentlig idretten i spillpolitikken?

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller sett inn penger på kontonr. 9801.36.55871.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT