Sepp Blatter: – Planen om å få Nobels fredspris ble ødelagt av en lunsj i Paris

Tidligere FIFA-president Sepp Blatter drev et målrettet arbeid for å få Nobels Fredspris. Men planene ble ødelagt av den franske presidenten, hevder han.

Til det argentinske nettstedet Infobae innrømmer Sepp Blatter at han gjorde det han kunne for å få Nobels Fredspris, men at prosjektet ble ødelagt av valget av Qatar som VM-land i 2022. Og han legger delvis skylden på tidligere UEFA-president Michel Platini.

– Jeg ville ha Nobels Fredspris, men ikke til meg selv, jeg ville at FIFA skulle få den som organisasjon, sier han til Inafobae.

– Vi jobbet sammen med Nobelstiftelsen. Vå plan var at vi i 2010 skulle gi fotball-VM til Europa og Russland og til USA og vårt motto var Handshake for Peace. Denne planen ble ødelagt av en lunsj i Paris.

Sepp Blatter var FIFA-president i 17 år og jobbet i 41 år med internasjonal fotball i både UEFA og FIFA.

LES OGSÅ: Sepp Blatters russiske sjarmoffensiv

Møtet i det franske presidentpalasset

Fotballverdenen hadde sett svært annerledes ut om daværende UEFA-president, 2. desember 2010 hadde holdt seg til avtalen han hadde gjort med FIFA-president Sepp Blatter om å gi sin stemme til USA i valget om fotball-VM i 2022.

Den dagen stemte 22 av 24 styremedlemmer (to var utestengt for korrupsjon) om hvem som skulle få fotball-VM i 2018 og 2022.

Russland fikk VM i 2018 og Qatar i 2022. Platini snudde i siste liten og gikk for Qatar og ikke for USA som han hadde lovet.

Han har til og med innrømmet at han hadde lovt det amerikanske fotballforbundet å stemme på USA, men han holdt altså ikke ord.

Lunsjen Sepp Blatter referer til ble holdt på Élysées-palasset i Paris i november 2010 og til stede var den franske presidenten Nicolas Sarkozy, UEFA-president og FIFA-styremedlem Michel Platini, og daværende kronprins og nåværende emir for Qatar, Tamim bin Hamad al Thani.

Det er liten tvil om at Platinis beslutning var av politisk karakter, selv om han har benektet at han ble presset av den franske presidenten til å skifte synspunkt.

Beslutningen førte blant annet til at hans sønn fikk en godt betalt jobb i Qatars investeringsfond.

Begge ble utestengt fra fotballen

Alle evalueringsrapporter viste at Qatar var den dårligst egnede kandidateten til å få VM i 2022 og at USA var den beste kandidaten. Likevel stemte Platini for Qatar.

Den franske presidenten var svært interessert i at Qatar skulle investere i Frankrike og ville bruke fotball-VM til å få dette til.

Under lunsjen ble det bestemt at sjeikene fra Qatar skulle kjøpe Sarkozys favorittklubb PSG og at Qatar skulle kjøpe en mengde jagerfly fra Frankrike og å investere tungt i landet.

Både Sepp Blatter og Michel Platini er utestengt fra internasjonal fotball fordi de er anklaget for korrupsjon og i sommer ble Platini bragt inn av fransk politi for å spørres ut om blant annet valget av VM i Qatar.

Målet med avhøret var sannsynligvis å få mer informasjon om Sarkozys rolle i det som skjedde i presidentpalasset.

Sepp Blatter mener at avtalen mellom Frankrike og Qatar og at VM gikk til Qatar bidro til at FIFA ikke fikk Nobels Fredspris.

LES OGSÅ: Michel Platini arrestert: Alt handler om Qatar

Antyder involvering av Infantino

Sepp Blatter antyder at avsløringen om at det ble foretatt en pengeoverføring fra FIFA til Platini på ca. 20 millioner kroner for arbeid som skal ha vært gjort mange år i forveien, kan spores tilbake til nåværende FIFA-president Gianni Infantino.

Infantino har jobbet for Platini. Han antyder at Infantino har gitt franske myndigheter informasjon om de to, kun for å holde dem unna sin egen jobb som FIFA-president.

Utestengelsen av Michel Platini er over i oktober i år og han har truet Infantino og FIFA med rettsaker og om å stille til valg igjen.

Da Platini måtte gå av som UEFA-president på grunn av anklagene om korrupsjon var Infantino hans generalsekretær og Infantino ble etter hvert valgt til FIFA-president da Blatter måtte forlate skuta.

Planen var at Platini skulle ta over for Blatter og Infantino sa i starten av sin tid som FIFA-president at han ville gi plassen sin til Platini med en gang han var tilbake, har Platini hevdet.

Nå ser det ut som det er et annet ballspill som gjelder.

LES OGSÅ: Trøbbel for Gianni Infantino i Afrika: UEFA går hardt ut mot FIFA

– Infantino altfor politisk

I intervjuet sier Sepp Blatter at Gianni Infantino har blitt altfor politisk og at han egentlig ikke er interessert i kvinnefotball.

Han nevner blant annet at Gianni Infantino dro til Bahrain midt under fotball-VM i Frankrike for å delta på en fredskonferanse med Donald Trumps svigersønn Jared Kushner.

– Hva gjør en fotballeder på et sånt møte?

– Det er helt naturlig at fotball har en politisk dimensjon, men fotball må ikke gripe inn i politikken, den må ikke la seg påvirke av politikken, men det er ikke alltid like lett, det er valget av VM i 2022 et bevis på.

– Fotball skal ikke instruere politikken. Dagens president tror at han er en slags fotballdirektør og ser på fotball som den sterkeste kraften i verden. Han mener til og med at FIFA skal behandles på samme måte alle FN-organisasjonene, som for eksempel Verdens handelsorganisasjon og Verdens helseorganisasjon.

Blatter hevder at Michel Platini har brutt all kontakt med ham etter at de to ble utestengt fra internasjonal fotball.

Sepp Blatter sier også at han har prøvd å få kontakt med Gianni Infantino mange ganger, også via tredjeparter, men ikke lykkes.

– Jeg har prøvd og prøvd, gjennom tredjeparter og ved å skrive til ham direkte. Ingenting, ikke en gang et svar.

LES OGSÅ: MEDIEKOMMENTAR: Sportsjournalister som aktivister

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller sett inn penger på kontonr. 9801.36.55871.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/