Omfattende rapport bekrefter: Saudi-Arabia bak storstilt piratvirksomhet av fotballrettigheter

Milliarder står på spill om tv-rettigheter til de største fotballturneringene og de største ligaene. Nå beskyldes Saudi-Arabia for storstilt svindel i milliardklassen.

I april leverte det San Fransisco-baserte firmaet MarkMonitor en knusende rapport om Saudi-Arabia og måten de undergraver Qatar-selskapet beINs fotballrettigheter.

Fotballforbund og ligaer bak rapporten

Rapporten var bestilt av FIFA, Det asiatiske fotballforbundet (AFC), UEFA, Premier League, tyske Bundesliga, Serie A og La Liga. I dag ble rapporten offentliggjort og den er nådeløs mot Saudi-Arabia.

I rapporten konkluderes det med at sendinger fra fotball-VM, Champions League og ligaene i Tyskland, England, Spania og Italia blir sendt av det saudiske selskapet beoutQ i store deler av Asia uten at selskapet har rettighetene til kampene.

I hovedsak er det beIN fra Qatar som har rettighetene til disse kampene. beoutQ skal også ha sendt andre sportsarrangementer uten å ha rettighetene til det.

Funnene i rapporten til MarkMonitor bekrefter funnene som beIN Media Group har gjort tidligere.

Storpolitikk

Konflikten mellom BeoutQ og beIN er en del av rivaliseringen mellom Saudi-Arabia og Qatar som startet mellom de to landene for ca. to år siden, etter at Saudi-Arabia sammen med flere naboland lanserte en omfattende boikottaksjon av Qatar, der de blant annet har prøvd å frata Qatar fotball-VM i 2022.

Piratsendinger av fotballkamper nådde et høydepunkt under fotball-VM i Russland i 2018, da beoutQ via det saudiske Arabsat sendte alle VM-kampene uten å ha rettighetene til det.

Arabsat har hele tiden nektet for at de har bidratt til beoutQs fotballsendinger og saudiske myndigheter har vært lite villig til å granske beouQ og også unnlatt å forfølge søksmål mot de to selskapene etter påtrykk fra blant andre FIFA og UEFA.

Liten vilje fra Saudi-Arabia

De syv aktørene som står bak rapporten har i over ett år henvendt seg til ni forskjellige advokatfirmaer i Saudi-Arabia for å få dem til å hjelpe dem i søksmål mot beoutQ og Arabsat, men ingen har vært villig til å ta på seg oppdraget.

En del av årsaken til at denne rapporten ble bestilt var at alle de syv aktørene har solgt tv-rettigheter til beIN og skulle det Qatar-eide selskapet kreve pengene tilbake eller velge å holde seg unna framtidige budrunder av tv-rettigheter så vil alle sammen tape milliardbeløp.

Arabsat er basert i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh og er eid av et konsortium av flere arabiske land, men Saudi-Arabia er den største eieren.

beoutQ hevder de er basert på Cuba og i Colombia, men ifølge rapporten styres virksomheten fra Saudi-Arabia og er knyttet til folk tett på Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.

Les hele rapporten HER

LES OGSÅ: Saudi-Arabia ønsker innflytelse i idretten: – Overtagelse av Manchester United er risikosport

LES OGSÅ: Massiv lansering av VM-logoen hos Qatars allierte

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller sett inn penger på kontonr. 9801.36.55871.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/