KOMMENTAR: Friidretts-VM i Qatar er en tragedie

Det er ikke lett å være friidrettsutøver i VM i Qatar. Hotellene er møkkete, det er for varmt å løpe maraton og delta i kappgang og det er glissent på tribunene. Mange utøvere sier at VM aldri burde vært arrangert der og en del utøvere har vurdert å boikotte øvelsene fordi forholdene er så dårlig.

Hvorfor har de ikke tenkt og sagt dette før?

Ingen overraskelse

Det mangler i hvert fall ikke på rapporter om forholdene i Qatar, særlig ikke om gjestearbeidere som risikerer livet for å bygge idrettsanleggene i Qatar og som dør av hjertestopp på grunn av byggearbeider i over 50 varmegrader.

Hjemme i Nepal, Kenya eller et annet fattig land sitter familien og håper at pappa skal komme hjem med noen ekstra kroner etter å ha jobbet døgnet rundt i disse forholdene med livet som innsats.

De skulle også ønske at Qatar ikke fikk VM i friidrett eller noen av de andre mesterskapene som fotball-VM, håndball-VM, sykkel-VM og svømme-VM.

Det er verken verdt pengene eller innsatsen. Nå skjønner kanskje utøverne dette også?

Qatar har brukt idrett som et sikkerhetspolitisk virkemiddel med den filosofien at et land som arrangerer et viktig mesterskap ikke vil angripes av sine fiender i nabolaget.

Det var derfor de brukte alle midler for å overtale FIFAs styre i forkant av avstemningen i desember 2010 for å få verdens største idrettsarrangement til seg.

Paradoksalt nok har Qatar havnet i en bitter konflikt med sine naboer, nettopp på grunn av fotball-VM. Saudi-Arabia har gjort alt de kan for å frata Qatar mesterskapet.

I rapporten som ble laget i forkant om de forskjellige søkerlandene til VM i 2022 kom Qatar desidert dårligst ut og de skåret lavest på alle kriterier, som værforhold, sikkerhet, menneskerettigheter. Ja, absolutt alt.

Og etter det har det kommet utallige rapporter om brudd på menneskerettighetene fra forskjellige menneskerettighetsorganisasjoner. Hver gang har myndighetene lovet bot og bedring, men lite har skjedd.

Slipper for lett unna

Til Idrettspolitikk.no har fotballpresident Terje Svendsen sagt at han frykter at gjestearbeiderne som jobber med VM-anleggene faktisk har det bedre enn andre gjestearbeidere i Qatar og at han frykter at alle får det verre når fotball-VM er slutt. Det sier litt.

Khalifa stadion der friidretts-VM foregår for tomme tribuner er en av stadionene som skal brukes under fotball-VM i 2022.

Det er derfor ikke noe forskjell på de som arrangerer friidrett eller fotball når det kommer til ansvar for det som skjer på, i og rundt denne arenaen.

Men friidrettspampene har i denne sammenheng kommet mye enklere fra det enn FIFA og resten av den såkalte fotballfamilien.

Like før friidretts-VM ble Sebastian Coe gjenvalgt som president i Det internasjonale friidrettsforbundet og mange av hans beundrere mener at han har greid å rydde opp i doping og korrupsjon i friidretten.

Denne hyllesten skyldes ene og alene at han etter å blitt presset fra mange kanter for å utestenge Russland fra både OL og VM på grunn av alle dopingavsløringene, måtte gi etter å vise et minimum av ansvar.

Men sannheten er at hans forgjenger Lamine Diack – en person Sebastian Coe har kalt sitt store forbilde – sammen med sin sønn er siktet for grov korrupsjon, blant annet i forbindelse med tildelingen av friidretts-VM til Qatar.

Det er nesten utenkelig at presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet ikke har visst noe om dette.

LES OGSÅ: PSG-presidenten mistenkt for å ha betalt penger for å få friidretts-VM til Qatar

Sebastian Coe og hans advokater kjempet også lenge mot varslere som kom med informasjonen om dopingen i Russland og har også gjennom sitt PR-byrå drevet lobbyvirksomhet for at tvilsomme regimer som Aserbajdsjan skal kunne arrangere store idrettsmesterskap.

LES OGSÅ: Sebastian Coes skitne vei til toppen av internasjonal friidrett

Når stadionlyset slukker

Under et mesterskap er det utøverne som skal være i fokus. De skal tas vare på. Resten av året må vi rette søkelyset på dem som legger til rette for at utøverne skal prestere godt.

Vi får håpe at utøverne som nå mener de har opplevd ekstreme forhold i Qatar tar innover seg at de har det mye bedre enn de som har bygd anlegget de konkurrer på.

Og kanskje også tenke litt over at når mesterskapet er ferdig så kan de dra hjem etter betalt oppdrag.

Det kan ikke gjestearbeiderne gjøre før fotball-VM i 2022 er over.

LES OGSÅ: Fotballpresidenten om ny dyster Amnesty-rapport om Qatar: – Jeg frykter hva som vil skje etter VM

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/