DEBATT: Jeg er forbannet på idrettslederne!

Skrevet av Sebastian Samuelsson, skiskytter

Jeg elsker idrett og siden jeg var liten og begynte å se idrett på TV har jeg avskydd doping og alle former for juks. Jeg har blitt og blir fortsatt svært skuffet over idrettsstjerner som jukser.

Men i dag blir jeg ikke bare skuffet over idrettsutøverne, jeg blir også skikkelig forbanna på idrettslederne som tillater at det skjer.

Jeg blir forbannet på dem som skal beskytte ærlige idrettsutøvere og verne om idrettens regelverk, men som gjør det motsatte.

Jeg blir forbanna på WADA-president Sir Craig Reedie.

Lite håp om endringer

Det er Reedie som har det øverste ansvaret for den største dopingskandalen noensinne. President Reedie er en 78-årig hvit mann og symboliserer på mange måter alt som er galt med idrettsbevegelsen i dag.

Idretten har blitt en bransje der hvite menn ønsker å gjøre karriere på bekostning av alt som det idretten egentlig skal handle om. Der penger, makt og en luksuriøs livsstil er viktigere enn idretten selv.

Desseverre er det lite som tyder på at det vil skje store endringer på dette i nær framtid selv om Craig Reedie tross alt trer av fra presidentposten i november.

Når Linda Hofstad Helleland, en reformsterk ung kvinne med bred støtte blant idrettsutøvere over hele verden, stiller som presidentkandidat i WADA, har hun ikke en sjanse i havet til å bli valgt.

Ironisk nok fordi hun har kommet med sterke synspunkter om doping. Dette til tross for at det har blitt en tradisjon under olympiske leker å arrangere nye medaljeseremonier for å rette opp feilaktige utdelinger fra fire år før, fordi flertallet av medaljevinnerne etterpå har blitt avslørt for doping.

Bevisene mot Russland er overveldende

At Russland har drevet et systematisk og statskontrollert dopingprogram for å vinne gull i internasjonale mesterskap, særlig under deres eget OL i Sotsji i 2014, er det ingen tvil om. Bevisene er for mange.

Når den russiske antidopingorganisasjonen RUSADA ble utestengt fra WADA i 2015 ble det laget en liste med krav til RUSADA som de måtte oppfylle før de fikk komme tilbake igjen.

På denne listen sto det blant annet at Russland skulle erkjenne McLaren-rapporten, som beviste statlig russisk doping, og at de skulle gi full tilgang til antidopinglaboratoriet i Moskva.

Hele poenget med WADA er at det skal være et uavhengig politorgan som skal se til at idretten er helt fri for doping. Men i stedet for å være uavhengig har Reedie og WADA vært på Thomas Bach og IOCs lag hele veien.

I stedet for å holde idretten fri for doping har WADA gitt blaffen i sine egne regler og latt Russland komme unna altfor lett. Dette erkjente Reedie selv i et intervju med CNN Sport i november 2018.

– Russland er en av verdens største idrettsnasjoner, det hadde nok vært enklere for oss å være harde om det hadde handlet om en mindre betydelig nasjon, sa Reedie.

Lurt igjen

I september 2018 ble RUSADA godkjent igjen av WADA med løfte om å få tilgang til Moskvalaboratoriet før utgangen av 2018.

WADA fikk tilgang til Moskvalaboratoriet først i januar, flere uker etter deadline.

Nå drøyt åtte måneder senere viser det seg at datatene som WADA hentet ut fra dette laboratoriet har blitt manipulert. Noe som jeg og andre advarte mot da WADA slapp Russland inn i varmen igjen.

Når det gjelder McLaren rapporten så er den fortsatt ikke blitt anerkjent fra russisk hold.

Ingen utvei for Russland

I og med manipuleringen av dataene i Moskvalaboratoriet finns det ikke lenger noen utvei. Russisk idrett må saneres. RUSADA må umiddelbart suspendres. Jeg greier faktisk ikke å se for meg hvordan Russland skal kunne fortsette å delta i internasjonal idrett i overskuelig framtid.

Det internasjonale friidrettsforbundet har vært steinharde gjennom hele denne prosessen, Russland har ikke fått delta i noen konkurranser, bortsett fra noen enkeltstående russere som har konkurrert under nøytralt flagg. Nå er det dags for at alle de andre internasjonale særforbundene å følge etter.

Når det gjelder WADA så er deres troverdighet og tillitt helt borte. De personene i WADAs eksekutvikomité (WADAs styre, red. anm.) som stemte for at RUSADA skulle godkjennes igjen i september 2018 bør alle sammen forlate sine posisjoner.

Først da kan WADA påbegynne sin lange reise for å få tilbake tilliten igjen hos idrettsutøverne verden over.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/