Uaktuelt for landslaget å dra på treningsleir til Qatar

Idrettspolitikk.no: Det svenske herrelandslaget i fotball vurderer å dra til Qatar på treningsleir i januar neste år. Det er uaktuelt for det norske landslaget.

– Det er et alternativ vi har kikket på. VM kommer til å spilles der om noen år og vi forbereder oss til det på best mulig måte. Da er det bra å kunne være på plass, sier Sveriges landslagssjef Stefan Pettersson på spørsmål fra svenske Fotbollskanalen.se om det svenske herrelandslaget vurderer å dra til Qatar på treningsleir i januar i 2020, slik de gjorde i 2019.

– I tillegg har vi visse ønsker og kriterier om hvor vi bør være på en januarleir. Det hanlder om vær, flyavstand, treningsanlegg og tidsforskjell. Det er også en region vi har vært i før, sier Pettersson.

Ikke aktuelt for NFF å dra til Qatar

Stefan Pettersson sier at det svenske fotballforbundet har kikket på flere andre alternativer, men innrømmer at Qatar er det som i nåværende situasjon er det som passer best og at det er dette alternativet som det nå jobbes med.

NFF-president Terje Svendsen sier at de også vurderer en treningsleir i januar, men er klokkeklar når Idrettspolitikk.no spør ham om det norske landslaget eventuelt vil følge Sverige til Qatar.

– Vi arbeider med en eventuell treningsleir i januar, men Qatar er ikke noe alternativ for oss.

Han sier at han ikke har kunnskap om hva Sverige planlegger og ønsker ikke å si noe om at Sverige eventuelt reiser til Qatar også i år.

– Vi ser på muligheter for å dra til fastlands-Spania, sier Terje Svendsen til Idrettspolitikk.no når han får spørsmål om hvor NFF vurderer å ta treningsleiren neste år.

Det betyr at NFF nok en gang gjør helt andre vurderinger av Qatar enn det svenskene gjør. Også i januar i 2019 valgte NFF å avstå fra å trene og spille treningskamper i Qatar.

Avsto fra nordisk turnering i Doha

I januar i 2019 møtte Terje Svendsen sine svenske, finske og islandske kolleger i Doha for inspeksjon av anlegg og arbeidsforhold.

De andre fotballpresidentene hadde med seg sine landslag for å spille en egen tilrettelagt turnering. NFF valgte å avstå fra denne turneringen.

Det vakte sterke reaksjoner i både Sverige og Finland da landslagene dro til Qatar på treningsleir.

LES OGSÅFalske nyheter i fire år?

Kritikk i Sverige og Finland

Den svenske journalisten Olof Lundh var en av kritikerne, samtidig som han mente at slike treningsleirer tvinger seg fram fordi de vanlige treningskampene er borte etter innføringen av Nations League og fordi de blir tilbudt gode fasiliteter og får god service.

NFF valgte altså en annen løsning.

– De nordiske fotballforbundene diskuterte i fellesskap muligheten for en nordisk turnering i Qatar fordi den ville bidra til økt oppmerksomhet om forholdene for migrantarbeidere og menneskerettigheter i tilknytning til VM-forberedelsene, sa Terje Svendsen til Idrettspolitikk.no i januar 2019.

– Norge takket nei til turneringen av sportslige hensyn fordi de fleste A-lagsspillerne ikke kan frigis. Sverige og Finland valgte likevel å dra med sine hjemlige spillere, sa Svendsen.

NFF betalte selv utgiftene for reise og opphold på turen i januar 2019.

Flere inspeksjoner

Dette var andre gang de nordiske fotballforbundene reiste til Qatar for å sjekke forholdene der. Forrige gang var i 2016 og da var det daværende visepresident i NFF, Bjarne Berntsen som dro.

Den svenske landslagstreneren Pettersson mener at Sveriges deltagelse i Qatar også denne gangen vil bidra til å rette søkelyset på bruddene på menneskerettighetene, som jevnlig blir avdekket av forskjellige menneskerettighetsorganisasjoner.

– Vi velger å tro at det er bedre å være tilstede og se hvordan det fungerer og på den måten kunne presse fram bedre vilkår og rettigheter. Å løfte opp spørsmålene og være på plass for å kunne belyse disse spørsmålene i stedet for å holde seg hjemme, sier Pettersson.

Bekymret fotballpresident

NFF-president Terje Svendsen er imot boikott av VM i Qatar og mener at deltagelse kan bidra til å rette søkelyset mot det som skjer i gulfstaten. Samtidig er Svendsen bekymret for hva som kan skje etter VM i 2022.

– Jeg tror det er et klasseskille i Qatar mellom gjestearbeidere som jobber med VM-anlegg og de som ikke gjør det. Jeg tror faktisk de som jobber med VM har det bedre enn de som ikke gjør det, sa Terje Svendsen til Idrettspolitikk.no rett etter at Amnesty i september nok en gang publiserte en rapport der det avdekkes alvorlige brudd på rettighetene til arbeiderne som bygger VM-anleggene i Qatar.

– Jeg frykter hva som skjer etter VM og når alle anleggene er ferdigbygget. Hva skjer med reformene, da? Er det tilbake til Kafala-systemet igjen?, sa Svendsen til Idrettspolitikk.no.

LES OGSÅ: Fotballpresidenten om ny dyster Amnesty-rapport om Qatar: – Jeg frykter hva som vil skje etter VM

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Friidretts-VM i Qatar er en tragedie

LES OGSÅ: NFF i Qatar: – De opererer på et helt annet nivå

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/