Annonsere her
spot_img

KOMMENTAR: Nå er det Kina for alle penga – det ser ikke pent ut

Det er sikkert en drøm for mange håpefulle trenere, ledere og andre som er knyttet til vinteridretter i Norge å få sjanse til å teste ut sine teorier og kunnskap i verdens mest folkerike stat og som i 2022 skal arrangere sitt første vinter-OL, et OL mange i idretts-Norge mener burde vært arrangert i Oslo.

Det drypper sikkert litt penger på dem som er med på dette også.

Hva holder de egentlig på med?

Spørsmålet er om de egentlig vet hva de er med på? For selv om de fleste av dem som deltar på dette fra norsk side, gjør dette fordi de er glad i idretten sin og ønsker å skille idrett fra politikk, så gjelder det motsatte for kinesiske myndigheter. Der er alt politikk.

Og når man først har gått med på et slikt samarbeid fanger
bordet og det blir umulig å engasjere seg i for eksempel spørsmål om menneskerettigheter.

De siste ukene har vist dette. Den amerikanske proffligaen i basketball, NBA er i full krise fordi sportssjefen i Houston Rockets uttrykte støtte til demonstrantene i Hong Kong og en E-sport-utøver fra Hong Kong er fratatt premiepenger og kastet ut av konkurranser etter at han etter en konkurranse i Taiwan uttrykte sympati med Hong Kongs kamp for selvstendighet.

Vanligvis så samfunnsengasjerte NBA-spillere tør ikke åpne munnen når de får spørsmål om forhold i Kina og supportere som viser sin sympati med demonstrantene i Hong Kong på arenaer i USA blir kastet ut av stadion og journalister som prøver seg med spørsmål blir fratatt mikrofonen.

Kommentaren fortsetter under Twitter-meldingen.

De som inngår et samarbeid med Kina inngår en hemmelig pakt om ikke å kritisere dem.

LES OGSÅ: GJESTEKOMMENTAR: NBA i krise på grunn av Hong Kong-uttalelse på Twitter

Hva om noen protesterer?

Det kan godt hende at alle de 40 personene og organisasjonene som NRK har kartlagt gjør det i god tro. Men det er ille hvis de egentlig ikke bryr seg.

Det gjelder norske myndigheter som har skrevet under på et idrettssamarbeid med Kina, Antidoping Norge som har inngått et antidopingsamarbeid med sin kinesiske søsterorganisasjon, NTG Kompetanse AS, Meråker videregående skole, Norges Skiforbund, Norges skiskytterforbund og Trysil Consult AS som alle på sin måte skal bidra til å løfte fram Kina som en vintersportsnasjon.

Kanskje greier de å skille menneskerettigheter og idrett og har såpass integritet at de hele tiden kan ta selvstendige valg, også i spørsmål om menneskerettigheter.

Men hva med utøverne som vi ellers i året ønsker skal ha egne meninger om ting som skjer i verden og som ønsker å si i fra om menneskerettighetsbrudd om de ser noen? Får de munnkurv i et slikt prosjekt?

Hva om elevene på NTG eller Meråker legger ut en YouTube-snutt med støtte til demonstrantene i Hong Kong? Har de fått varsler om at dette må de ikke gjøre fordi skolene deres har et lukrativt samarbeid med Kina?

Hva om tilskuere på åpningsrennet på Beitostølen står med plakater om at Kina må slippe fri alle de godt over million uighurene som sitter i konsentrasjonsleirer i Xinjiang-provinsen når det kinesiske håpet Dinigeer Yilamujiang går forbi tv-skjermen?

Dinigeer Yilamujiang er fra Xinjiang og er en av håpefulle som ble plukket ut til å delta i langrenn og som i dag blir trent av en nordmann i denne lukkete regionen i Kina.

Hun er plukket ut fordi kinesiske myndigheter mener at uighurer er spesielt egnet til å gå på ski.

Hva om en NRK-journalist spør henne etter løpet på Beitostølen om hva hun mener om leirene som kinesiske myndigheter har satt opp i regionen hennes for å omskolere dem som tror på Islam?

Vil det påvirke forholdet mellom Norges skiforbund og samarbeidspartnerne i Kina? Vil NRK i det hele tatt få tilgang til henne og stille henne spørsmål?

LES OGSÅ: DEBATT: Hvorfor lar de seg sponse av Huawei?

2008 er ikke 2022

De godt over 40 trenerne og lederne og andre som er med på samarbeidet med Kina syns sikkert dette er en lek og at det kan bidra med viktig kompetanse og være viktig for CVen i framtida.

Men for dem som er en del av det kinesiske toppidrettsprosjektet er ikke dette en lek. Mange av dem er plukket ut av genetiske eller andre årsaker, begrunnelser som vi vanligvis ikke pleier å fremheve i den norske idrettsmodellen.

Idretten sier ofte at den har lært av det som skjedde i forkant av OL i Beijing i 2008. Det vi nå ser vitner om at de ikke har lært noe som helst.

For det er nemlig en stor forskjell på 2008 og 2022: Under sommerlekene i 2008 var Norge en miniputtnasjon og i lekene i 2022 vil vi være en stormakt.

Det betyr mer medietrykk på Norge og sterkere press fra menneskerettighetsorganisasjoner på områder som ikke har noe som helst med skiskyting, langrenn eller skihopping å gjøre.

Og hva skal man da svare?

I den sammenheng er det interessant å bite seg merke i at den nyvalgte idrettspresidenten Berit Kjøll har en fortid i kinesiske Huawei, et firma som er anklaget for å drive spionasje for Kina og som bidrar til overvåking av opposisjonelle i Kina.

Hva skal hun si neste gang det avdekkes alvorlige brudd på menneskerettighetene i Kina og som kan knyttes til oppladningen til OL i Beijing i 2022?

Skal hun skille idrett og politikk eller stå på norske verdier om ytringsfrihet og kamp for bedre menneskerettigheter?

LES OGSÅ: Beijing-OL ga Kina fullmakter til overgrep både i og utenfor Kina

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Hva mener presidentkandidatene om Kina?

LES OGSÅ: LØRDAGSKOMMENTAR: Hykleriet i idretten – når alle er i bobla si

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT