Nye mistanker om orienteringsjuks i Kina

– Kineserne gjør det lettere å bli trodd på om de også leverer slike prestasjoner også utenfor Kina, sier Gaute Hallan Steiwer til Idrettspolitikk.no.

Hallan Steiwer ble nummer fire på sprinten i helgens verdenscupavslutning i orientering i Nanhai i Kina og gjorde med det sin beste plassering i verdenscupen noensinne.

Men Hallan Steiwer er allikevel litt skeptisk til det som skjedde i Kina.

Pallplass glapp på grunn av ukjent kineser

Pallplasseringen glapp, blant annet fordi han ble slått av Li ZhuoYe, som kom på tredjeplass, men som er totalt ukjent for de fleste som følger med på orientering og mange mener at kinesiske løpere nok en gang har jukset seg til gode plasseringer i stevner på hjemmebane.

Li ZhuoYe ble nummer 93 i tilsvarende øvelse i verdenscupen for en måned siden, da var han 2.21 bak vinner Yannick Michiels.

Forrige uke skrev Idrettspolitikk.no om militær-VM i orientering i Wuhan der det ble avdekket juks i flere løp.

Da så mange på resultatlistene med vantro og mente at prestasjonene til flere av de kinesiske løperne var umulig, og det kom inn klager fra mange løpere som hadde sett kineserne i skogen.

De rapporterte om at kineserne løp i full fart uten å se på kartet og det har vist seg at de både hadde løpt løypene på forhånd, hatt medhjelpere i skogen og visst om hemmelige stier som ikke var på kartet til de andre og som bare kineserne visste om.

Flere nasjoner sendte inn protest på kineserne og de kinesiske løperne ble disket og fikk startnekt i de to øvrige konkurransene.

Arrangøren av mesterskapet svarte først med å avlyse de to siste løpene, men etter en liten stund aksepterte de at løpene skulle gå som normalt, men uten kinesisk deltagelse.

LES OM JUKSET I MILITÆR-VM: Arrangører av militær-VM i orientering i Kina skjuler juksemakere og hyller den kinesiske hær

Saken fortsetter under bildet.

Resultatliste i militær-VM Wuhan før juksemakerne ble fjernet.

Sterke anklager om juks

Hallan Steiwer er forundret over prestasjonen til Li ZhuoYe, men går ikke så langt som å anklage ham for juks.

– De var tydeligvis meget godt forberedt til første verdenscup på hjemmebane, og så får vi bare håpe at resultatene kommer av forberedelser gjort innenfor regelverket. Med skandalen under militær-VM friskt i minnet er det fort gjort å tro noe annet.

– Jeg som utøver burde konsentrerer meg om mine egne prestasjoner, og la andre ta jobben med å kontrollere. Selv er jeg meget fornøyd med personlig bestenotering i verdencupen, sier han til Idrettspolitikk.no.

Mange ganger verdensmester, sveitseren Matthias Kyburz, er langt mer direkte i sine uttalelser etter to uker med orientering i Kina og mener kineserne jukser.

sin Facebook-side skriver han:

– Først trodde jeg at å vinne med bruk av alle midler kun gjaldt militær-VM i orientering, men etter sprinten i verdenscupfinalen er jeg mer enn skeptisk til at resultatet til den sivile kineseren kom etter fair play.

– Jeg har ingen bevis for at de jukset, men jeg vet hvor mye som kreves av trening over flere år for å nå toppen i orientering. Jeg er fortsatt forbanna og føler meg på en måte hjelpeløs når slikt skjer rett foran øynene på meg.

Den svenske orienteringsløperen Martin Regborn er også tydelig når han kommenterer sin innsats på sprinten.

– 23. plass (21. plass om vi ikke regner med kineserne som må ha jukset), sier han til Strava.

Australieren Blair Trewin, som har vært rådgiver for Det internasjonale orienteringsforbundet (IOF) på stevnet i Nanhai, sier til det britiske orienteringsforumet Nopesport at det er sannsynlig at kineserne har trent i det aktuelle området på gamle kart.

Men han tror det er lite sannsynlig at de har hatt tilgang til siste versjon av løypene fordi de ble endret kort tid før arrangementet og kun få lokale arrangører hadde tilgang til den siste versjonen av løypene.

Norgesmester i orientering Ivar Lundanes deler Trewins analyse, men mistenker kinesisk juks.

– Mye tyder på at kineserne har trent i området med gamle kart, at de har hatt tilgang til tidlige utgaver av løypen og at de har visst at det skjedde løypeforandringer på et sent tidspunkt, sier Ivar Lundanes til Idrettspolitikk.no.

– Det passer godt sammen med det Blair Trewin skriver om at det er mulig at de har trent der tidligere og det at andre del av løypen ble endret. Det henger godt sammen med det strekktidene av løpet viser, der kineserne totaldominerte løpets innledning.

– I herreklassen var det firedobbelt kinesisk på 3. post og dobbelt kinesisk på 6. post, mens det i dameklassen var 3 kinesere topp 5 på 7. post. Denne typen juks er fullt mulig å gjennomføre, og jeg vurderer det som at det er juks på et nivå som kan føre til at middels brukbare orienteringsløpere kan være verdensklasse orienteringsløpere for en dag, fortsetter Lundanes.

Ujevne prestasjoner

Dette faller også sammen med uttalelser til den svenske verdenscupvinneren Gustav Bergman.

Til Aftonbladet sier han at det er en lett måte å jukse på å se løypen før start og at han hadde ganske sikkert hadde vunnet løpet hvis han hadde fått sett løypen før start.

– Det skal ikke være mulig

Jørn Sundby reagerte også på resultatene fra Kina da de tikket inn.

Sundby er blant annet kommentator på Eurosport og jobbet i perioden 2014-2017 for Det internasjonale orienteringsforbundet der han hadde ansvaret for kvaliteten på de internasjonale hovedarrangementene.

Saken fortsetter under Twitter-tråden.

På Twitter skrev Sundby, blant annet:

– Og i dag ble en kinesisk herreløper nummer 3 i vanlig World Cup. Han har aldri vært topp 50 tidligere. Kinesisk seier i kvinneklassen ved en løper som ikke har løpt internasjonalt på 2 år, og maks har vært topp 10-15 for 8-10 år siden. Det skal ikke være mulig.

– Så kan det legges til at dagens sprint var krevende teknisk, som definitivt ikke skal være til kinesernes fordel heller.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/