Frontrunner Publishing
spot_img

Flere pikante detaljer om hvordan Russland planla bestikkelser for å få fotball-VM i 2018

- Annonse -

Det er både oppsiktsvekkende og ikke så oppsiktsvekkende det som kan være avslørt i Russland denne uken, om planene den russiske søkerkomiteen hadde for å bestikke medlemmene av FIFAs eksekutivkomité (styre) i forkant av avstemningen i Zurich, 2. desember 2010.

Russland og Qatar fikk begge overraskende VM i henholdsvis 2018 og 2022. Tidligere har det kommet svært lite dokumentasjon på hva som skjedde i kulissene og da FIFA selv satt ned en kommisjon som skulle utrede hva som hadde skjedd fikk de vite at datamaskinene som var brukt i søkerprosessen var ødelagt.

Nå kan det se ut som noen av dokumentene likevel er kommet til veie.

Russiske kilder

Det oppsiktsvekkende er – hvis dokumentene er autentiske – er at det er russiske nyhetsmedier som kommer med den detaljerte informasjonen om disse planene, først fra nyhetssiden Black Mirror som eies og styres av den krypterte meldingstjenesten Telegram (russisk versjon av WhatsApp og Signal), og videreformidlet av den russiske nettsiden The Insider og det tyske magasinet Spiegel.

Dokumentene som vises fra skal være hacket fra datamaskinen til den tidligere lederen for kulturdepartementet i Moskva, Sergej Kapkov, som også var parlamentsmedlem i 2010.

Etterforskes av FBI

Det som ikke er så oppsiktsvekkende er at mistankene i flere år har vært sterke og indikasjonenen mange på at dette har skjedd.

Ekstra Bladet og Nettavisen avdekket flere av forholdene som blir beskrevet fra de russiske kildene i en lang artikkelserie allerede i 2017.

I den sammenheng fant Ekstra Bladet og Nettavisen ut at FBI undersøkte lederen for søkerkomiteen til Russland, Aleksej Sorokin, fordi han var mistenkt for korrupsjon. Han ble senere valgt inn som Europas representant i FIFA Council (styre). Han er en sentral person i dokumentene som blir presentert i The Insider.

LES EKSTRA BLADET OG NETTAVISENS DOKUMENTAR: Slik kuppet Russland fotball-VM.

Saken fortsetter under bildet.

Utdrag fra filene til den rusisske søkerkomiteen for fotball-VM i 2018.

Forskjellige dokumenter

Dokumentene er delt opp i tre kategorier:

  • ett sett av dokumenter som gir en
    beskrivelse av alle de 24 FIFA-styremedlemmene og forslag til metoder for å
    bestikke dem
  • ett sett av dokumenter som forteller
    hva de må gjøre for å få kontakt og innflytelse hos de forskjellige
    styremedlemmene
  • ett sett av dokumenter som viser
    korrespondansen mellom den russiske organisasjonskomiteen og de forskjellige
    styremedlemmene og framdriften i bestikkelsene

I dokumentene står det blant annet at penger (så mye som 50 millioner kroner!) skulle kanaliseres til Frans Beckenbauers rådgiver og venn Fedor Radmann.

Påvirkningen av daværende UEFA-president Michel Platini skulle skje gjennom UEFAs sponsorer og det står at daværende FIFA-president Sepp Blatter best kunne påvirkes gjennom Sepp Blatters nevø, som hadde ansvar for FIFAs store tv-avtaler gjennom selskapet Infront Sports & Media, som i Norge er mest kjent for salget av skirettighetene til NENT/Viasat.

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Kineserne vil dominere i ski-VM i Trondheim i 2025

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT