DEBATT: NFF bruker løgn og stråmenn i pyrodebatten

Skrevet av Erling Rostvåg, talsmann Klanen

«Vi har ikke fagmyndighet på pyroteknikk, der lener vi oss på direktoratet», sa Nils Fisketjønn i en debatt på Eurosport Norge. Og så har han i en årrekke overprøvd fagmyndighetene.

Grunnen til at Fisektjønn lener seg på direktoratet nå, er at han, parallelt med «den gode dialogen han hevder å ha» har jobbet med departement og direktorat med å få gjennomslag for at pyroteknikken vi benytter skal forbys på nasjonalt nivå.

Ingen god dialog

Artikkelforfatter Erling Rostvåg

I TV-debatten med Bjørnar «Posse» Sandboe på TV benektet ikke Fisketjønn dette, han benektet kun at det var referatført noe sted som kunne etterprøves.

Han hevder også at han har god dialog med supporterkoordinatorene i klubbene. Den dialogen består av at alle blir invitert til ett årlig foredrag.

I år ble dette innledet med «vi skal ikke ha noen debatt her nå». I tillegg til at de snakker TIL supporterkoordinatorene én gang i året, så får de elektroniske skjema etter hver eneste kamp. Det er dette NFF kaller «god dialog». Det er det ikke, det er enetale og skjemavelde.

Jeg kan legge til at NFF i 2016 gikk ut med brask og bram og sa at det skulle satses millionbeløp på supporterkoordinatorordningen. Klubber skulle tildeles midler for å lønne upporterkoordinatorene, utdanning/kursing skulle komme inn i ordnede former.

Ved neste korsvei sa de at dette hadde de ikke lovet. Det var ikke brukt ei fra sentralt hold. Dette måtte klubbene finansiere selv var holdningen, det var ikke forbundets ansvar.

Gjentatte løftebrudd

Et tregt forbund er i seg selv ikke noen skandale. Skandalen ligger i gjentatte løftebrudd. At de bedyrer god dialog samtidig som de jobber på bakrommet for å undergrave interessene til dialogpartner. Dette er ikke første gangen.

Fisketjønn fortalte Norsk Supporter Allianse (NSA) at NFF ikke kom til å forfølge folk etter blussingen i landskampen mot Albania samtidig som han signerte et brev der en vilkårlig tilskuer fikk erstatningskrav på femsifret beløp.

Mannen hadde ikke deltatt i blussingen, engang, men det stoppet ikke NFF fra å gå etter ham personlig.

Aldri vært interessert i gode løsninger

De har aldri vært interessert i å finne ut dette kan gjøres trygt, de har kun ønsket å finne svar på HVORFOR det IKKE er mulig å gjennomføre.

I mai i fjor snakket NFF mye om at UEFA la press på dem for å være for liberale, i ettertid har de benektet at dette har noe med saken å gjøre.

De hyret inn en foredragsholder som har et foredrag fullt av faktafeil, men nekter å beklage mer enn bildebruken.

Det er bare NFF som har sett redde småbarn på Åråsen, ikke sikkerhet, ikke LSK, ikke VIF.

Elendig rapport

De fortsetter å hevde at blussing ved scoring er det eneste de er imot, samtidig som de forbyr ethvert forsøk på å blusse lengre opp på tribunen enn rad 1, også ved innmarsj.

De har en rapport som viser at røyken fra blussene er skadelig.

Rapporten er laget ved å brenne en masse kjemiske stoffer/komponenter. Enkelte av disse er ikke engang i pyroteknikken vi benytter og den konkluderer med at langvarig eksponering (6-8 timer) er svært skadelig. Blussene brenner i 60 sekunder, røyken letner på omtrent samme tid.

Det blusses ikke i Tyskland, har generalsekretær Pål Bjerketvedt sagt. Det er rett og slett ikke sant.

Lista over løgner bare vokser og vokser. Hvor lenge forventer resten av fotball-Norge at vi supportere skal sitte i møte med NFF i god tro?

«All Cops Are Bastards»

Jeg var med å skrive førsteutkast til regelverket for pyro for ca. 10 år siden og deltok i prosessen fram til vedtak, men likevel fikk jeg høre fra Geir Ellefsen at slik regelverket ble praktisert i dag (mai 2018) var aldri slik det var ment.

Jeg var tilstede i et møte der Geir Ellefsen, som politimann, i fullt alvor mente at dersom man tillot noen å skrive ACAB («All Cops Are Bastards») på et banner, ville det føre til vold. Altså at det var en kausal sammenheng.

Nå er han vår eneste kontakt inn mot NFF. Hvordan kan vi forvente å komme noen vei, når motparten i praksis sidestiller vår estetikk og symbolikk med hakekors?

Hvorfor i alle dager har NFF valgt å sette denne mannen mellom oss og dem?

Når Geir Ellefsen møtte veggen i diskusjon med meg i mai i fjor, sa han at beslutningen var tatt over hodet hans. Når Fisketjønn blir presentert med følgene av å skrote en avtale uten å invitere den andre parten, sier han «dette hørtes ut som et viktig tema å diskutere, kan du ringe meg opp igjen på mandag, så setter vi opp et møte».

Mandagen etter tar han ikke telefonen og etter gjentatte purringer får jeg meldingen «du må snakke med Geir».

Modus operandi

Dette er ikke resultatet av en tabbe, eller litt kløning. Dette er modus operandi for disse gutta. Når andre voksenpersoner (les: ikke apekattene i supporterklubbene) ber dem forholde seg til argumentasjonen, regelrett finner de på påstander som begrunner deres syn.

Det bør ringe noen bjeller oppe på Ullevaal nå. Når du hevder du har god dialog, men bare det faktum at du hevder dette, gjør tusenvis av representantene for motparten du hevder å ha dialog med så rasende, at alle spontant setter i gang massive protester, bør du vurdere om dette ikke oppleves slik du hevder.

Det forutsetter selvsagt at du argumenterer i god tro og ikke finner på stråmenn for å unngå debatt.

Jeg er genuint usikker på om det er mulig å opprette tillit etter all skaden som er påført forholdet mellom supportere og NFF. Som et minimum MÅ den fungerende ordningen vi hadde gjenopprettes og noen andre må sitte på motsatt side av bordet for oss.

Da, og kun da, kan vi ha noe som helst håp om å komme videre til det beste for norsk toppfotball.

LES OGSÅ: DEBATT: Pyroskandale på NFF-seminar

LES OGSÅ: NFF svarer på pyrokritikk: – For NFF vil sikkerheten til barn og voksne alltid ha førsteprioritet

LES OGSÅ: UEFA: – Det vil aldri bli trygt å bruke pyro blant tilskuerne på fotballkamp

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/