KOMMENTAR: Grådigheten skaper nok en gang problemer for IOC

Det er vanskelig å følge logikken til IOC for tiden, annet enn at de kun tenker på penger.

Idretten og samfunnsansvaret kommer i hvert fall langt ned på rangstigen, skal vi tolke det som har skjedd den siste tiden, og da tenker jeg ikke på at de flyttet maraton fra Tokyo til Sapporo neste år, uten å fortelle det til Tokyos OL-arrangører.

At de har kjempet med nebb og klør for å hindre at Russland blir straffet for doping eller at seks av de ti siste innvalgte IOC-medlemmene kan knyttes til korrupsjon.

Den siste sponsoravtalen til IOC viser, nok en gang, at de gjør alt de kan for å havne i trøbbel. Og det virker ikke som de bryr seg.

Denne uken ble det kjent at IOC har inngått en sponsoravtale med leilighetsformidleren Airbnb. Avtalen er verdt ca. 4.5 milliarder kroner og gjelder fem olympiske leker.

Kommentaren fortsetter under lenken.

Ødelegger boligpolitikken

Det er mange utfordringer med denne avtalen og den mest prekære er at Paris, som skal arrangere OL i 2024, prøver å forby Airbnb i visse deler av byen.

Paris er et av de største markedene til Airbnb, med over 60.000 boliger tilgjengelige for utleie via utleieselskapet.

Borgermesteren i Paris, Anne Hidalgo, mener at Airbnb bidrar til å ødelegge bosettingspolitikken, blant annet for husløse, fordi Airbnb tømmer markedet for leiligheter som kan brukes til å huse de husløse.

Sosialisten Hidalgo stiller til gjenvalg neste år og med denne avtalen er det stor sannsynlighet for at OL og IOC blir et tema i valgkampen.

Noen har til og med antydet at denne sponsoravtalen kan føre til et krav om folkeavstemning om Paris skal frasi seg lekene eller ikke.

Da blir det garantert bråk og mange IOC-medlemmer vil angre på at de ikke ga lekene til et totalitært land som ikke bryr seg om slike bagateller.

Men det er ikke bare Paris som ønsker Airbnb bort.

Ni andre europeiske byer har sammen med Paris bedt EU om hjelp til å begrense utleievirksomheten til Airbnb.

Byene det gjelder er Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Brüssel, Kraków, München, Valencia og Wien.

I tillegg har byer som Toronto i Canada og New York i USA ønsket å begrense Airbnbs virksomhet. Mange av disse byene er potensielle arrangører av OL i framtiden. Kanskje ikke lenger?

Kommentaren fortsetter under lenken.

Unngår skatt

På en pressekonferanse sammen med IOC-president Thomas Bach i London denne uken, nektet en av grunnleggerne av Airbnb, Joe Gebbia å svare på hvorfor Airbnb nesten ikke betaler skatt.

Her er de på linje med IOC, som blant annet har hovedkontor i Sveits for å unngå å betale skatt. Samtidig ønsker IOC at vertsnasjoner skal bruke enorme summer skattekroner for å arrangere OL.

Det er vanskelig å se på denne sponsoravtalen på en annen måte enn at IOCer blendet av pengene Airbnb har forespeilet dem i forbindelse med fem framtidige olympiske leker. Slik har det forresten alltid vært.

Kommentaren fortsetter under lenken.

IOC-medlemmer i utleieleiligheter?

Men denne avtalen kan være mer avslørende enn andre avtaler de tidligere har inngått.

Mange av oss husker avsløringene om kravene IOC stilte i forbindelse med Oslos OL-søknad. Da var det ikke nok stjerner på hotellene i Oslo til å tilfredsstille behovene til de viktige IOC-medlemmene.

Mye kan tyde på at en omfattende avtale med Airbnb kan frigjøre hotellkapasitet i mange OL-byer.

Det vil sikkert provosere mange hotelleiere som har investert eller hadde tenkt å investere i hotellkapasitet i forbindelse med OL. Nå har de fått en konkurrent som det er vanskelig å forholde seg til.

IOC med egen utleievirksomhet?

Om IOC-medlemmene selv ønsker å bruke utleieleiligheter under OL er usikkert.

Men det kan tenkes at mange IOC-medlemmer og/eller deres medsammensvorne kan tenke seg å tjene en ekstra slant under OL og allerede nå har sett seg ut leiligheter som de kan leie ut i forbindelse med OL.

I så fall er vi inne på et evig tema når vi diskuterer IOC, nemlig korrupsjon, og vi kan havne i den absurde situasjon at IOC havner i konflikt med OL-vertsbyene fordi IOC-medlemmene har personlige interesser i den nye sponsoren til IOC.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/