KOMMENTAR: Russerne spiller et høyt spill – og vinner til slutt?

Igjen skriker en hel verden opp om russernes dopingjuks. Og igjen tror de fleste at nok er nok. Men det er det sannsynligvis ikke. For russerne har hele tiden visst hva de har gjort, og de vet at til syvende og sist at de har WADA og IOC på sin side.

WADA-kommisjonen som har gransket dataene som de fikk tilgang til fra januar i år har anbefalt å utestenge Russland fra all internasjonal idrett, nekte Russland å arrangere store mesterskap og legge klare begrensninger på russiske idrettsutøvere og ledere i fire år fordi de har manipulert dopingdata, nok en gang. På tide mener mange.

LES OGSÅ: LINDA H. HELLELANDS BOK: Tidvis spennende, men ufullstendig

Samme gjengen

Men leser man mellom linjene og ser på uttalelser fra IOC er det mye som tyder på at det ikke blir mye mer annerledes enn det har vært til nå. Det er flere grunner til det.

Det er styret i WADA som skal ta den endelige beslutningen om hva de skal gjøre med Russland og det møtet finner sted 9. desember. Det var det samme styret som tok beslutningen om å oppheve suspensjonen av Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) i september 2018, selv om RUSADA og russiske myndigheter ikke hadde fulgt veikartet de var pålagt å følge for å komme inn i varmen igjen.

Ny president og nytt WADA-styre starter ikke jobben sin før i januar neste år og de med makt i WADA har hele tiden forsøkt å holde Russland i varmen. Hvorfor ikke det samme denne gang?

Finner alltid unntak

Skulle WADA allikevel gå for den strenge varianten som kommisjonen foreslår finnes det mange smutthull. For Russland er det viktig at de får arrangere EM-kampene i fotball i St. Petersburg til neste år, delta i OL i Tokyo i 2020 og Beijing i 2022 og fotball-VM i Qatar i 2022.

Det er ingen fare med fotball-EM. UEFA er ikke forpliktet av WADA-koden og de trenger derfor ikke ta hensyn til et strengt vedtak i WADA. Russisk deltagelse i det samme mesterskapet eller i Champions League er heller ikke i fare.

Når det gjelder de to olympiske lekene i Japan og Kina har IOC tidligere vist at de finner egne løsninger for russere når det kommer krav om at Russland må utestenges. I Qatar 2022 er alt glemt.

Pragmatiske IOC

Vi var i tilsvarende situasjon i forkant av vinter-OL i Pyeongchang i 2018. Da opprettet IOC en egen utøverkategori (Uavhengige utøvere fra Russland) og den russiske troppen var nesten like stor som den ellers ville vært.

Utøvere som ikke fikk være med har senere vunnet tilbake retten til å delta i OL i Idrettens voldgiftsrett (CAS). Selv daværende sportsminister Vitalij Mutko, hjernen bak Sotsji-dopingen, ble også av IOC utestengt fra OL på livstid, en dom som ble annullert av CAS.

Leser du pressemeldingen fra IOC denne uken, kommer det helt tydelig fram at de nødig kaster russiske utøvere ut av OL eller andre mesterskap de har innflytelse over.

Kommentaren fortsetter under bildet.

Utdrag fra IOCs pressemelding.

De skriver blant annet at de skyldige må straffes på hardest mulig måte og at de ønsker velkommen strengest mulig straff til dem som har ansvaret hos russiske myndigheter.

Og de hevder at alle russiske utøvere som kan bevise sin uskyld må få delta i OL.

Dette er et viktig poeng som er underkommunisert i det vi har lest, sett og hørt til nå.

LES MER: Grigorij Rodtsjenkov: Flukten fra Vladimir Putin

Bevisst russisk strategi?

Saken denne gang dreier seg om manipulering av data som kom fra antidopinglaboratoriet i Moskva og som er sjekket opp mot data fra en varsler (whistleblower) som ble overgitt til WADA i 2017.

Mest sannsynlig er disse dataene også gitt av Grigorij Rodtsjenkov.

Rodtsjenkov er mannen som hadde ansvaret for dopingprogrammet under lekene i Sotsji og som senere har fortalt hva som foregikk. Det er hans vitnemål som har ført Russland i denne situasjonen og til at han lever i skjul i USA.

Enkelte har sagt at manipulasjon av dataene denne gang, som faktisk skulle bidra til at Russland endelig ble renvasket, er en hevn mot nettopp Rodtsjenkov, for å sette hans tidligere vitnemål i et dårlig lys.

Men det kan også være andre motiv.

Det ene er å så såpass med tvil hos alle resultatene slik at det ikke skal være mulig å vite hvem som var dopet eller ikke.

Det kan i så fall frikjenne alle, fordi man ikke kan stole på noe som helst. Da kan CAS frikjenne alle. Det vil også svekke Rodtsjenkovs vitnemål.

Men det kan også være en avledningsmanøver for å legge all skyld over på russiske myndigheter og på den måten frata russisk idrett skylden og på den måten la russisk idrett gå fri.

Derfor er det verdt å merke se at i pressemeldingen til IOC uttaler IOC også i klartekst at det ikke er avdekket noen misligheter hos den russiske olympiske komité i denne sammenheng.

Den mystiske antidopingsjefen

Det som styrker den slik teori er rollen til RUSADA-direktør Jurij Ganus.

Han kom inn fra intet i 2017 og har siden da vært en sterk kritiker av sin egen sportsminister. Da Idrettspolitikk.no jeg intervjuet ham i Colorado Springs i oktober var han tydelig på at sportsminister Pavel Kolobkov sto ansvarlig for de manipulerte dataene og han hevdet også at de hemmelige tjenestene bevisst saboterte dopingprøvene på Moskva-laboratoriet.

Var han dum? To av hans forgjengere er sannsynligvis drept fordi de avslørte hva som skjedde i kulissene i Russland.

Eller var han en del av en slu russisk plan, der all skyld skulle legges på nasjonale myndigheter og på personer som lett kan utestenges fra OL, samtidig som Russland får konkurrere i de mesterskapene de vil.

WADAs styremøte blir spennende og det kan godt hende de følger opp de tilsynelatende harde sanksjonene som er foreslått av WADA-kommisjonen som har gravd seg ned i russiske dopingprøver.

Men det blir mer spennende å se hvor tett opptil russiske ønsker IOC legger seg når WADA har sagt sitt. Russerne har styrte denne prosessen fra dag en og jeg frykter at det blir store ord og same procedure as every year.

LES MER: Russisk antidopingsjef: – Hvorfor er de så nervøse?

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/