KOMMENTAR: Når kollapser Premier League?

UEFA og FIFA utvider til stadighet sin virksomhet og det går på bekostning av hjemlige ligaer. Verst går det utover Premier League.

Det skapte stor debatt da Liverpool stilte med et juniorlag mot Aston Villa i den engelske ligacupen, fordi de største stjernene ønsket å dra til Qatar for å vinne World Club Cup i Qatar i desember i 2019.

Mange mente det kunne være døden for ligacupen og sette ligatittelen til Liverpool på spill. Nå er det mer som settes på spill og Premier League er hoggestabben.

LES MER: KOMMENTAR: Klopps spøk kan bli blodig alvor

Hektisk kalender

Det har i flere år vært diskusjon om kampprogrammet i Premier League. Noen mener at man bør ta en vinterpause og andre mener at det er for mange lag.

Den debatten kommer til å skyte ytterligere fart etter hvert som det nye Champions League-formatet fra 2024 skal spikres, og etter at Club World Cup utvides til 24 lag i 2024 og flyttes til Kina om sommeren og etter at Afrikamesterskapet (AFCON) i Kamerun i 2021 er fremskyndet fra sommeren til januar og februar.

Debatten om vinterpause fikk for alvor fart da Qatar – stikk i strid med VM – søknaden valgte å mesterskapet fra sommeren til vinteren, på grunn av varmen. Akkurat som de ikke visste det da søknaden ble skrevet.

Det er den samme begrunnelsen Det afrikanske fotballforbundet (CAF) har brukt denne uken for å flytte Afrikamesterskapet i Kamerun fra sommeren til vinteren i 2021.

Det er få som tror på denne begrunnelsen, de fleste mener at FIFA har presset CAF til å ta denne avgjørelsen fordi mesterskapet ikke skal krasje med World Club Cup i Kina i 2021.

På grunn av mye rot og mistanker om korrupsjon i CAF har FIFA det siste halvåret latt FIFAs generalsekretær, Fatma Samoura administrere CAF og dette kan være en av årsakene: få CAF til å tilpasse seg FIFAs timeplan.

LES MER: Trøbbel for Gianni Infantino i Afrika: UEFA går hardt ut mot FIFA

Mange spillere blir borte

Denne flyttingen skaper trøbbel for Premier League-lag.

Hadde Afrikamesterskapet blitt spill denne måneden, kunne ca. 30 Premier League-spillere blitt innkalt til sine respektive landslag om de var kvalifisert og de kunne i så fall gått glipp av opptil seks kamper.

For dem som ikke liker Liverpool og ønsker å skade deres sannsynlige forsvar av årets Premier League-tittel vil dette vær en gavepakke.

Mohamed Salah, Sadio Mane og Naby Keita kunne gått glipp av viktige kamper. Men det hadde også gått ut over Arsenal (Pierre-Emerick Aubamayang og Nicolas Pepe) og Manchester City (Riyad Mahrez).

Men også klubber som Aston Villa, Crystal Palace og Brighton ville blitt sterkt påvirket og spillere som Wilfried Zaha, Serge Aurier, Wilfried Ndidi, Achraf Hakimi, Andre Onana og Franck Kessie kunne uteblitt fra mange viktige kamper.

Spørsmålet er om de berørte klubbene frivillig vil gi fra seg disse spillerne i en lengre periode i januar og februar eller nekter dem å dra eller at det gis dispensasjon for å utsette kamper for at mesterskapet ikke skal ødelegge for lagene som kjemper om titler eller nedrykk.

Uansett løsning på dette dilemmaet er at de beste klubbene vil få flere kamper og større kampbelastning enn tidligere, fordi flere av dem vil reise til Kina for å kjempe om hvem som skal kåres til verdens beste klubblag.

LES MER: MEDIEKOMMENTAR: Club World Cup: Troverdigheten forsvinner med en gang dommeren blåser i fløyta

Nytt Champions League-format

Samtidig som FIFA skaper problemer for Premier League, presser UEFA på i andre enden. I og rundt UEFA foregår det en intens diskusjon om Champions League-formatet fra 2024.

Noen har foreslått en lukket turnering der nesten de samme lagene deltar år for år, mens andre har foreslått et system med koeffisient som avgjør deltagelse. Den første ordningen vil være til gunst for de største lagene, den andre ordningen vil gavne de middels store lagene.

Det som er sikkert, er at det blir flere kamper i Champions League fra 2024. Noen har foreslått å utvide med hele ti kamper, men nå ser det ut som UEFA kan lande på en ordning med fire ekstra kamper.

Dette er Premier League også i mot fordi det øker belastningen på engelske lag og fordi det kan føre til at noen kamper spilles i helgene.

Premier League er verdens rikeste liga, men nå blir den utfordret fra mange kanter, blant annet fordi andre klubber og nasjoner ønsker å øke inntektene sine. De er misunnelige på pengene som strømmer til Premier League.

Spørsmålet er hvordan Premier League reagerer. Det er vanskelig å si, men en kompliserende faktor er Englands ønske om å få fotball-VM i 2030. Protesterer FA og engelske klubber for mye kan det skade en engelsk VM-søknad.

Det eneste som er sikkert er at de beste lagene må spille stadig flere kamper og at vi som ser og hører på må forberede oss på at engelske klubber og Premier League fortsetter klagingen om den økte kampbelastningen.

LES OGSÅ: UEFA Conference League fra 2021: Nåløyet for norske lag til å nå Europa League ennå trangere

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com