KOMMENTAR: FIFA-presidentens flaue hyllest av Donald Trump

Går det en grense for idrettslederes hyllest og omgang med statsledere? FIFA-president Gianni Infantino har i hvert fall satt en ny standard.

Det er nesten så man tror det ikke er sant. Samme dag som riksrettssaken mot Donald J. Trump startet i Senatet, holdt FIFA-president Gianni Infantino et flammende innlegg til støtte for den amerikanske presidenten.

Det skjedde under en middag med mektige forretningsmenn og politikere på World Economic Forum i Davos. Det kunne han ha spart seg.

Saken fortsetter under Twitter-meldingen.

LES HELE TALEN HER.

Fellesnevneren til Trump og Infantino

Tidligere FIFA-president Sepp Blatter var kjent for sin omgang med statsledere, men uttalte seg sjelden om politikken til de forskjellige statslederne han møtte, bortsett fra den som dreide seg om fotball.

Den korte talen til Gianni Infantino under middagen i Davos er godt stoff for Fox News i riksrettssakens første dager. For maken til kryping for den amerikanske presidenten skal vi lete lenge etter.

Her er et utdrag av Infantinos tale tilden amerikanske presidenten:

— Du lurer kanskje på hvorfor FIFA-presidenten introduserer USAs president i kveld

— Jeg er blitt fortalt av noen av dine ansatte – jeg sier ikke hvem – at jeg i dag er den nest viktigste mannen i Davos. Det er selvsagt ikke sant. Du er langt viktigere enn meg, men det er hyggelig å høre noe slikt.

— På den andre siden, er det tre gode grunner til at det er riktig at FIFA-presidenten introduserer USAs president.

— For det første fotballens makt – eller soccer som dere kaller det i Nord-Amerika. Soccer er mer enn ett spill, det vet alle. Fire milliarder så forrige fotball-VM. 1.2 milliarder så kvinne-VM i fjor, som USA vant. Gratulerer!

— Den andre grunnen er USA og soccer. Og jeg må få lov til å si til dere at USA er i ferd med å bli en fotballstormakt i verden.

— Vi vil arrangere VM i 2026 i Nord-Amerika. Og president Trump har vært med fra starten. Han ønsket at mesterskapet skulle arrangeres sammen med Canada og Mexico, et forspill til den fantastiske handelsavtalen du signerte forrige uke. På den måten er soccer en forløper til handel, også.

— Og den tredje årsaken er deg president. President Trump er definitivt en sportsmann. Jeg er så heldig at jeg gjennom livet har fått møte verdens beste fotballspillere. Og president Trump er laget av det samme materialet som dem. Han er en konkurransemann. Han ønsker å konkurrere, han ønsker å vinne. Han ønsker å vise hvem som er best.

— Han sier faktisk det mange tenker, men viktigst, han gjør det han sier. Og dette gjør at – slik presidenten selv sa tidligere i dag – den amerikanske drømmen blir virkelighet…Og jeg er sikker på at med din hjelp, president, med ditt bidrag og bidraget til alle rundt bordet her, så vil vil sørge for at den amerikanske drømmen blir oppfylt, ikke bare i USA, som vi har sett, men i hele verden.

Really? Det er nesten så man må gni seg i øynene.

Kommentaren fortsetter under Twitter-meldingen.

Donald og Johnny

Det var en svært familiær tone under denne middagen. Donald Trump kalte hele tiden Infantino for Johnny, og mente at de to var av samme kaliber.

De når begge sine mål. Donald Trump tok også på seg æren for at USA fikk VM i fotball i 2026 og at Los Angeles fikk OL i 2028.

Og han avsluttet med:

— Du har vært en god venn og det er en ære.

Det er ikke første gang Gianni Infantino skryter av Donald Trump og han har fått for vane å gi mektige herrer uhemmet skryt og blant annet gitt Russlands president æren for mange av framskrittene i fotballen. Intet mindre.

Han er også en nær venn av Putin og fikk etter fotball-VM i Russland en av Russlands høyeste æresbevisninger.

Kommentaren fortsetter under Twitter-meldingen.

Grenser for politikk?

Man skal omgås alle med respekt – høy og lav – men det går en grense. Hva gjør egentlig Gianni Infantino på World Economic Forum i Davos? Hvorfor denne trangen til å fremsnakke presidenter i øst og vest?

Dette har ingenting med fotball gjøre og mange fotballedere kunne fått mer hjelp til å få skikk på sine egne organisasjoner. De er ikke i Davos.

Slik har det blitt og Infantino følger i IOC-president Thomas Bachs fotspor. Bach har også et nært forhold til Vladimir Putin (det er her en del av dopingskandalen ligger begravet), men et mer avdempet forhold til Donald Trump.

Men som nyvalgt IOC-medlem kan Gianni Infantino framover utveksle kontaktinformasjonen til Donald Trump med IOC-presidenten.

Begge anser seg som gode kandidater til Nobels fredspris, FIFA for sitt daglige arbeid med fotball, IOC blant annet for sitt ønske om å forene Nord- og Sør-Korea. Spørsmålet er om dette er ting de i det hele tatt skal engasjere seg i.

For det er ikke bare den åpenlyse flørtingen med verdens mektigste ledere som skurrer.

Ingen av dem ønsker at utøverne skal ytre seg politisk. Sport og politikk hører nemlig ikke sammen, ifølge dem.

IOC-presidenten kom for kort tid siden med retningslinjer mot politiske ytringer under OL i Tokyo til sommeren. FIFA har også retningslinjer mot det samme.

Men hvis FIFA-presidenten kan si at Donald Trump er en gave til USA og resten av verden, må det være lov for andre å si noe annet?

LES OGSÅ: Friidrettspresidenter i audiens hos Europas siste diktator

LES OGSÅ: MEDIEKOMMENTAR: Sportsjournalister som aktivister

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/