Annonsere her
spot_img

«Håndballforbundet i trøbbel etter Facebook-innlegg om behandlingen av homofile»

KOMMENTAR: Etter et Facebook-innlegg på en lukket side for håndballtrenere, er Håndballforbundets verdiarbeid satt i en skikkelig skvis.

Store deler av håndball-Norge gleder seg til håndball-EM i Norge (og Sverige og Østerrike) og ledelsen i Norges Håndballforbund ønsker nok at alt fokus skal rettes mot herrelandslagets innsats.

Viktig styremøte

Men på styremøtet 11. januar må Håndballforbundet behandle en sak om et regionalt juniorsluttspill i april, et sluttspill som setter forbundets verdiarbeid på prøve.

I første omgang var det snakk om sluttspillet i LERØY-serien som spilles i april. Dette er en landsserie i håndball for jenter 18 og gutter 18 (spillere født 2001 eller senere), og i siste runde samles alle lagene i samme arena.

I etterkant har det også blitt et tema for Region Sør Cup som arrangeres på samme arena i februar.

I år er LERØY-serien lagt til Oslofjord Arena, en del av Oslofjord Convention Center (OCC) mellom Stokke og Tønsberg i Sandefjord kommune.

Dette reagerte treneren for Ellingsrud J18, Thomas Sigolsen på i et Facebook-innlegg på et trenerforum før jul, et innlegg som også er publisert på Idrettspolitikk.no.

LES THOMAS SIGOLSENS DEBATTINNLEGG: Hvorfor skal vi spille håndballturnering i en hall der eierne fordømmer homofili?

Strid om tilknytning

Idrettsanlegget er eid av Brunstadstiftelsen og de har som formål å fremme læren og verdiene til Brunstad Christian Church (for mange kjent som Smiths Venner).

kirkens hjemmeside står det blant annet at:

«Seksualdriften vår er ikke en synd. Men seksuelt begjær utenfor ekteskapet mellom en mann og en kvinne er det Bibelen kaller «lyster», og å gi etter for dem er synd. Dette inkluderer sex før ekteskapet, utenomekteskapelig sex, å leve ut urene seksuelle tanker, pornografi – og å praktisere homofili».

Og det var denne holdningen Thomas Sigolsen reagerte spesielt på. Han mener Håndballforbundet ikke kan arrangere en turnering her, særlig ikke for ungdom, fordi dette strider imot forbundets verdiarbeid og målsetting om at man ingen skal diskrimineres.

Gro Hammerseng-Edin støttet Sigolsens innvendinger:

– Jeg vet at det er mange ulike syn på en slik sak. Mitt syn er at det hadde vært bedre å spille et annet sted. Jeg innser at det sikkert ikke er flust av alternativer, men noen finnes jo, sa hun til TV2 før jul.

Eieren av hallen der sluttspillet skal foregå sier at alle er velkommen uansett legning og at det er et juridisk skille mellom kirken og Oslofjord Arena.

– Vi er Norges største og mest moderne Convention-senter, og alle er like velkomne hit. Vi har tidligere fått spørsmål fra media, og bekreftet, at vi også ville vært vertskap for et Pride-arrangement om noen skulle ønske å arrangere det her på Oslofjord, sa Sales Manager ved Oslofjord Convention Center, Gunnar Fosseng, da han ble konfrontert med saken før jul.

Selv har Ellingsrud J18 sagt at de vil spille turneringen, men ønsker ikke å bo på hotellet som er knyttet til konferansesenteret fordi de ikke ønsker å legge igjen penger hos dette kirkesamfunnet.

Flere lag trekker seg

Men etter at det ble rettet søkelys på eierne av Oslofjord Arena har flere lag valgt å trekke seg fra Region Sør Cup i februar fordi de er enig med Ellingsrud-trenerens synspunkter.

Larvik Turn har trukket alle sine fire lag, Urædd og Kragerø har trukket sine lag og nå har Åssiden også valgt å trekke seg fra sluttspillet. Og Byåsen har truet med å trekke seg hvis turneringen ikke flyttes. Flere har truet med det samme.

Flere lag kan trekke seg og da må sannsynligvis Håndballforbundet tar affære og kanskje flytte begge sluttspillene til et annet sted.

Det er dette de skal ta en beslutning på 11. januar, dagen etter Norge åpner mot Bosnia-Hercegovina i sin åpningskamp i EM i Trondheim.

Bråk uansett

Uansett hvilken beslutning Håndballforbundet lander på vil de skape flere problemer for dem.

Et spørsmål er det juridiske grunnlaget for å trekke seg. Hvor går skillet mellom en håndballhall og et kirkesamfunn?

Et annet juridisk spørsmål er det økonomiske aspektet ved å sparke arrangøren. Det lukter erstatningssøksmål eller krav om kompensasjon hvis LERØY-sluttspillet legges til et annet sted.

Og velger de å stå på Oslofjord Arena vil kanskje flere lag trekke seg.

Men dette har også en internasjonal dimensjon som til nå er underkommunisert.

For skulle Håndballforbundet velge å ta protestene til følge vil det også sette press på Håndballforbundets holdninger til arrangører også utenfor Norge.

Hva skal Håndballforbundet si på kongresser i framtiden hvis land som Qatar, Saudi-Arabia eller andre land med et frynsete rykte når det gjelder homofiles rettigheter?

Stemmer de mot slike land med den samme begrunnelsen som de bruker når de flytter en lokal turnering i Norge? Og vil de boikotte hvis mesterskap og sluttspill i forskjellige turneringer blir lagt til slike steder?

På idrettsgallaseminaret i år ble det satt fokus på seksuell trakassering og alle mente at dette var et godt seminar, også representanter for Håndballforbundet.

Homofobi og undertrykking av homofile er også en form for seksuell trakassering.

Debatten som er startet i denne saken er meget interessant og gjør at Håndballforbundet har sjansen til å vise hvilket forhold de har til teori og praksis.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT