Elefantene har det trangt på UEFA-kongressen i Amsterdam

Grand Hotel Krasnopolsky, Amsterdam (Idrettspolitikk.no): Det er en lite snakkesalig gjeng med UEFA-delegater som vandrer raskt forbi oss som har møtt opp på det fornemme Hotel Krasnapolsky i Amsterdam, der UEFA akkurat har avholdt styremøte og der alle delegatene til UEFA-kongressen bor.

Mektige personer

Mange av dem som er her gjør deg nysgjerrig, men som du vet du ikke får noe ut av. Her går Aleksej Sorokin rundt og snakker intenst i telefonen når journalister ønsker kontakt.

Han ble i 2017 valgt inn som Europas representant til FIFA Council på UEFAs ekstraordinære kongress i 2017. Han var leder for fotball-VM i Russland og har også vært interessant for FBI.

Idrettspolitikk.no er på UEFA-kongressen i Amsterdam.

Her går den ungarske visepresidenten i UEFA, Sándor Csányi rundt. Han er Ungarns rikeste mann og tok i 2018 over plassen til spanjolen Angel Maria Villar, som i en kort periode tok over for Michel Platini da han ble kastet som UEFA-president på grunn av korrupsjon, men som i etterkant ble arrestert og selv anklaget for korrupsjon.

Og her sitter Nasser Al-Khelaifi og smiler og snakker til sine nærmeste medarbeidere. Han ble for bare noen få uker siden siktet for korrupsjon av sveitsiske myndigheter og anklaget av FIFAs etiske komité for en medieavtale det qatarske medieskelskapet beIN, som han eier, inngikk med FIFA for noen år siden.

Al-Khelaifi er også styreformann i PSG, som av UEFA er anklaget for å ha brutt UEFAs Financial Play-regler og som var en av arkitektene bak fotball-VM i Qatar i 2022.

Og ikke minst aktuelt her i Amsterdam: han er også styremedlem i UEFA som representant for ECA (siden han eier PSG), en organisasjon som har kommet med radikale forslag om endring av Champions League, endringer som vil gagne de rikeste klubbene i Europa.

Saken fortsetter under bildet.

PSG-president Nasser Al-Khelaifi på UEFA-kongressen i Roma i 2019. Foto: Andreas Selliaas

Ingen av disse og de fleste av de seksten styremedlemmene (der en er kvinne) svarer på spørsmål fra pressekorpset som har møtt opp i den trange hotellresepsjonen.

For det er mange spørsmål som de kunne og burde ha svart på.

Lite informasjon

Det ble ikke holdt en egen pressekonferanse etter styremøtet. Alle spørsmål ble henvist til pressekonferansen som skal skje i forbindelse med UEFA-kongressen dagen etter. Legg merke til det, neste gang du hører de samme personene snakke om åpenhet og demokratisering av internasjonal fotball.

Det eneste vi fikk var et ark med beslutningene om hvor de neste turneringene i Europa fram til 2023 skal finne sted og informasjon om at det var vedtatt nye konkurranseregler i en rekke mesterskap fra junior- til seniornivå fra neste sesong.

Og for en liste med land som for æren av å arrangere store mesterskap eller kongresser de neste tre årene! Ungarn (Budapest) får Europaligafinalen i 2022 og Russland (Kazan) får Supercupfinalen i 2023. I tillegg får Hviterussland (Minsk) neste års UEFA-kongress.

Det betyr at UEFA-president Aleksander Ceferin og hans styre deler ut internasjonale arrangementer til Victor Orban, Vladimir Putin og Aleksander Lukasjenko på løpende bånd.

Det er vanskelig å si om dette er en politisk markering eller ikke eller om det er et forsøk på å heve seg over politikken.

Valget av Kazan som vertskap for Supercupen i 2022 blir uansett et idrettspolitisk spørsmål fordi WADA har anbefalt å ikke gi Russland noen store internasjonale mesterskap på grunn av alle dopingsakene.

UEFA avfeier dette med at Supercupen (og andre europeiske fotballturninger) ikke er internasjonale nok.

Italia (Torino) fikk kvinnenes Champions League-finale i 2022 og Finland (Helsinki) fikk Supercupfinalen i 2022. Det kan ligge politikk i disse avgjørelsene også.

Tette bånd

Det er verdt å merke seg at styreformann i Juventus (som er fra Torino), Andrea Agnelli sitter i UEFA-styret som representant for ECA. Andrea Agnelli er også på plass og er en nær venn av Aleksander Ceferin.

Ceferin er blant annet gudfar til et av barna hans. Og at det finske fotballforbundet var en av Aleksander Ceferins sterke støttespillere da han overraskende ble valgt til UEFA-president i 2016.

Ingen av de seks kandidatene til de seks arrangementene hadde motkandidater.

Det har lekket lite ut om diskusjonene på styremøtet, annet enn den korte pressemelding om terminlista fram til 2023 og at kandidater til kvinne-VM i 2023 var på styremøtet og presenterte sine søknader. Den brasilianske og colombianske delegasjonen stilte uten noen kvinnelige representanter.

Mangel på debatt

Idrettspolitikk.no erfarer at det ikke ble diskutert om utformingen av Champions League fra sesongen 2024 eller de andre cupformatene. Det tas tydeligvis i andre fora enn UEFAs styre.

Det ble heller ikke diskutert om Nasser Al-Khelaifi burde suspenderes på grunn av siktelsen om korrupsjon. Ifølge flere styremedlemmer er han uskyldig inntil det motsatte er bevist og at saken mot ham egentlig er et FIFA-anliggende. Ikke rart Al-Khelaifi går rundt og smiler.

Det har vakt en del oppsikt den siste tiden at UEFA har vært så harde i klypa mot Manchester City for brudd på Financial Fair Play-reglene og varslet at de blir utestengt fra Champions League i to sesonger, i tillegg til en klekkelig bot, mens de har fart med harelabb over PSG som har gjort mange av de samme disposisjonene.

En av grunnene kan være at Nasser Al-Khelaifi sitter i UEFAs styre.

Det er mange spørsmål vi kunne tenke oss svar på her i Amsterdam, men det er lite sannsynlig at vi får noen, selv på pressekonferansen som skal skje i forbindelse med UEFA-kongressen.

Det er for mange elefanter i rommet.

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/