KOMMENTAR: Skjønner idrettslederne alvoret?

Amsterdam/Oslo (Idrettspolitikk.no):

På UEFA-kongressen i Amsterdam i forrige ble det stilt ett – 1 – spørsmål fra salen.

Det var den sveitsiske fotballpresidenten Dominique Blanc, som fra sin plass på bakerste rad spurte det mannstunge UEFA-styret (som satt på scenen i kongresshallen og var mer klare for lunsj enn vanskelige spørsmål) om UEFA ville vurdere kompensasjon for kamper som måtte avlyses og om nasjonale forbund som avlyste kamper på grunn av koronaviruset ville bli straffet.

– Det som skjer nå kan ryste fotballens grunnvoller, sa han med dirrende, lavmelt stemme.

Svarene han fikk?

– La oss være optimistiske og ikke tenke på mørke scenarioer. Det har vi tid til seinere, sa UEFA-president Aleksander Ceferin.

– Vi har jobbet med detaljerte scenarioer, og husk, fotball-EM starter ikke før i juni, sa UEFAs generalsekretær Theodore Theodoridis.

Så var det lunsj og alle gikk til hvert sitt hotellrom og gjorde seg klar til kveldens høydepunkt, trekningen av puljene i Nations League.

LES OGSÅ: Elefantene har det trangt på UEFA-kongressen i Amsterdam

Hardt rammet

Sveits er et av landene som har satt i gang de tøffeste tiltakene på idrettsbanen mot spredning av koronaviruset, sammen med Italia, som nå setter inn enorme strakstiltak, som å avlyse det meste av idrettsarrangementer eller holde publikum unna, for å bremse spredningen av viruset som forvirrer alle.

Italia er for øyeblikket episenteret for viruset i Europa og det er i Roma åpningskampen i fotball-EM mellom Italia og Tyrkia skal spilles 12. juni.

Tolv land skal arrangere fotball-EM denne sommeren, tolv land som er rammet på forskjellig måte og som har helt forskjellig beredskap mot det som når skjer.

I den sammenheng blir det litt merkelig at UEFA-presidenten sier han vil forholde seg til myndighetenes anbefalinger når UEFA skal vurdere utsiktene til fotball-EM. De bør har en mer enhetlig plan, ikke bare avfeie bekymringer med floskler.

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Grådigheten skaper nok en gang problemer for IOC

Arroganse

Det er eksepsjonelt at noe tar ordet på slike kongresser. Vanligvis er det ingen som sier noe, alle vil bli fort ferdig.

Men det er ikke uvanlig at spørsmål fra salen – enten det gjelder fra delegater eller journalister – blir møtt med arroganse fra lederne.

Det er kanskje derfor så få delegater tar ordet og at pressen nesten bare møter opp på pressekonferanser for å vise arbeidsgiveren at de faktisk har vært på kongressen.

I Amsterdam oppfordret FIFA-president Gianni Infantino – som var gjest på kongressen – nasjonale myndigheter om ikke å få panikk og fulgte på den måten opp Aleksanders Ceferins uttalelse om at panikken rundt viruset var en mye større krise enn selve viruset.

Endelig noe de to kan være enige om.

Bitre fiender

For å sette det på spissen kan viruset ha kommet som en velsignelse på Gianni Infantino.

For det første ser det nå ut som den planlagte FIFA-kongressen i Addis Abbeba blir avlyst eller flyttet.

Infantino er så upopulær i Afrika at alle unnskyldninger for å unngå denne kongressen er en god unnskyldning, også korona.

For det andre må nå UEFA-president Aleksander Ceferin vise verden hvilke lederegenskaper han har, og feiler han, vil det sette Infantino i et bedre lys i en situasjon der de to fotballederne er bitre fiender.

Ceferin la seg lagelig til for høgg på denne kongressen, da han sa at UEFA er verdens største idrettsorganisasjon, også større enn IOC og FIFA. Det krever en god leder.

Ingen snakk om OL-avlysning

Også IOC-presidenten har prøvd seg på enkle og arrogante uttalelser når han har blitt spurt om hva som vil skje med OL i Tokyo som (etter planen) finner sted denne sommeren.

Samtidig som europeiske fotballedere satt sammen i Amsterdam var det styremøte i IOC i Lausanne. På spørsmål om korona, svarte IOC-president Thomas Bach:

– I dag kan jeg fortelle dere at verken ordene «avlysning» eller «utsettelse» ble nevnt i styremøtet.

Betryggende?

Vel, det er noe totalitært over reaksjonene til de tre presidentene og det er et sørgelig bevis på at det er totalitære organisasjoner som driver internasjonal idrett.

Noen ganger funker det, andre ganger ikke og det er mye nå som tyder på at UEFA, FIFA og IOC står overfor situasjoner som vil vise oss hva disse lederne virkelig er laget av.

Idretten i en eksepsjonell situasjon

For nå er det ingen av de gamle PR-triksene eller den tradisjonelle unnaluringen som gjelder lenger.

I mange andre kriser, som i tsunamier, terror og krig har ofte sporten en forsonende funksjon, den er et fristed, markerer samhold og er blikket framover.

Men det gjelder ikke på samme måte nå.

Idretten er internasjonal og viruset som spres ser ingen landegrenser. Idretten samler mange mennesker på samme sted og er et perfekt sted for virusspredning.

Det betyr at idretten er et problem og ikke en løsning, hvis ikke avlysning og utsettelse blir sett på som en løsning, da.

Det krever at idrettslederne faktisk betrakter koronaviruset som et problem og at de kommuniserer på en måte som får oss til å tro på at de tar dette på alvor, og ikke minst at de faktisk gjør det de må for å vise ansvar.

Svarene vi får fra Ceferin, Infantino og Bach gjør meg ikke trygg på at det er det de gjør.

For meg virker det som de på vanlig måte avfeier legitime spørsmål og at de mer tar hensyn til de kommersielle interessene til de store arrangementene de har ansvaret for og ikke tar det samfunnsansvaret som er påkrevd i en slik situasjon.

Det kan slå tilbake på dem selv, og det kan bidra til panikk, en reaksjon de selv mener er større enn selve viruskrisen.

LES OGSÅ: Korona skaper ubalanse i maktkampen i internasjonal fotball

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/