KOMMENTAR: Sportsjournalistikkens gylne sjanse?

Aldri har kunnskap om idrettspolitikk vært mer viktig i sportsjournalistikken. Den har ikke vært særlig prioritert før, men nå bør den få et løft!

Det er unntakstilstand i alle redaksjoner. De fleste journalister sitter hjemme og jobber, kanskje mer enn før, de største nyhetskanalene har ryddet sendeplanen for ekstrasendinger og en del journalister må jobbe med temaer de ikke er vant til.

Sånn bør det være akkurat nå.

Ingen er trygge

I sportens verden foregår det nesten ingenting og mediehus med TV-rettigheter til det som ellers er seermagneter, sender nå repriser av gamle kamper og mesterskap og prater på tomgang om snøen som ikke falt i fjor.

Og før vi vet ordet av det slutt på praten. Enten fordi det ikke er mer å prate om eller fordi mange av de taleføre har fått sparken eller blir permittert. I verste fall.

I en tid der korona lammer hele samfunnet, ikke bare i Norge, men over hele kloden, blir selvsagt også idretten sterkt preget. Alle som legger opp dagen sin og uka si etter terminlista og sendeskjemaer sliter litt i dag.

De fleste som blir spurt om idrettens betydning i denne krisa, svarer pliktskyldigst at idrett ikke er så veldig viktig akkurat nå. Det er selvsagt ikke sant. For mange er det viktigst av alt. Også nå.

Enten fordi de vanligvis bruker all sin fritid og mye av arbeidstiden på favorittlaget sitt, følger med på alt av langrenn eller skiskyting eller sitter oppe om natta for å se NHL eller NBA. Det er en vane vond å vende.

Eller fordi de selv utøver en idrett, enten på toppnivå eller breddenivå, og fyller dagene med noe som gjør at hverdagen føles meningsfull.

Gyllen mulighet

Men når alt stopper opp, bør mediehus og aviser ta seg tid til å se på hva som foregår i kulissene.

Vi har nå nemlig god tid til å se bakspillerne i kortene. Akkurat som vi må se politikerne som håndterer koronakrisen i kortene, selv om de helst vil være i fred.

Det er med andre ord en gyllen mulighet for sportsjournalistikken i disse dager.

Mer enn noen gang trenger vi norske journalister og kommentatorer som kan forklare oss hva som skjer, ikke bare mene noe om det som skjer.

Mer enn noen gang trenger vi norske journalister og kommentatorer som kan stille de ubehagelige spørsmålene.

  • Idrettsforbundet sender ut pressemelding på pressemelding om tiltak de gjør i forbindelse med koronakrisen: stopp i all aktivitet, juridiske råd om permitteringer og krav om mer penger i krisetiltak. Hvem har tatt beslutningene og hvorfor gjør de det? Hvor mye penger koster det og hvorfor sier ikke norske ledere til UEFA, FIFA og IOC det de trenger å høre?
  • UEFA og FIFA holder munnen lukket og avviser alle tiltak, helt til de plutselig gjør drastiske endringer: flytter mesterskap, forlenger sesongen og låser pengeoverføringer til nasjonale forbund. Hvem bestemmer? Hvem har de norske representantene pratet med? Hvorfor har ikke norske ledere engasjert seg før?
  • Premier League og den engelske ligaen settes på hold og i kulissene foregår det en intens dragkamp om TV-penger, spillerkontrakter, opprykk- og nedrykk og klubbers eksistens. Hvilken rolle spiller mediehusene med TV-rettigheter i dette spillet? Hvordan går de i lokalsamfunn i England i klubber som ikke greier koronakrisen?
  • IOC tviholder på OL i Tokyo og trosser alle råd fra utøvere, helsemyndigheter og nasjonale myndigheter. Hvem kan avsløre dem?
  • Antidopingsystemet er i ferd med å kollapse. Hva betyr det for Russland? Hva betyr det for neste OL?
  • Kina er i sentrum i det som nå skjer. Hva har det å si for norsk samarbeid med kineserne? Påvirker det OL i 2022?

Ikke bare synsing

Hva vi syns om dette er egentlig ikke så viktig. Alle syns noe om dette. Det viser alle podcastene oss. Liverpool-supportere håper at de vinner Premier League uansett utfall av situasjonen i England. Andre supportere har en annen mening.

De som jobber i TV2, Discovery, Viasat og NRK vil at alt skal gå tilbake til normalen slik at de får gjort det de vanligvis gjør, sende idrett og kommentere det som skjer, og ikke minst beholde jobben.

Utøvere og seere som har gledet til OL vil komme i gang med det de har gledet seg til.

Unger syns det er dumt å ikke få trene.

Men kan noen med kritisk blikk si noe om tiltakene som er satt inn og beslutningene som er tatt er gode? Om det går utover spesielle grupper? Om noen misbruker sin makt?

Nok å ta av

Det hadde gått an å teppelegge sendeflatene til mange av kanalene og fylle spaltemeterne som vanligvis brukes på sport med slike problemstillinger.

Noe får vi servert, men veldig ofte dreier det seg om NTB-meldinger som baserer seg på utenlandske aviser, ukritisk bruk av pressemeldinger fra idrettsorganisasjoner og oppfølging av politikeres syns på det som skjer, utøveres bekymringer på Twitter og et og annet veltrimmet telefonsitat fra en idrettsleder eller utøver. For å sette det på spissen.

Det hadde kanskje vært kjedelig og det hadde kanskje gitt færre klikk å skive om den intrikate maktpolitikken i idretten som skjer for øyeblikket, men det betyr ikke at det ikke er viktig.

Og kanskje leserne og seerne hadde fått øynene opp for hva som faktisk skjer i norsk og internasjonal idrett, bak ryggen på dem som løper, spiller ball eller ligger i vannet.

Jeg tror at alle vinner på en slik satsing på sikt, publikum, journalistikken og idretten.

Til nå har det vært vanskelig å skille underholdningen fra journalistikken. Det er det ikke lenger. Nå kan journalistikken legge premisset for hva vi kan underholde oss med seinere, når koronakrisen er over.

LES OGSÅ: Hajo Seppelt: – Flere gravende journalister kunne utløst jordskjelv i idretten

LES OGSÅ: Kostnadsfri sportsjournalistikk II

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Innholdsmarkedsføring ødelegger sportsjournalistikken

LES OGSÅ: MEDIEKOMMENTAR: Er sportsredaksjonen den nye supporterklubben?

LES OGSÅ: MEDIEKOMMENTAR: Sportsjournalister som aktivister

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/