KOMMENTAR: Korona kaster idretten inn på statsbudsjettet

Korona skaper krisestemning i hele Norge og de fleste sektorer ber om ekstratiltak fra regjeringen. Det gjelder også idretten og det kan føre dem nærmere statsbudsjettet.

Mange lurer på om koronakrisen vil føre til varige endringer i det norske samfunnet, om vi vil begynne å tenke nytt om hvordan vi skal behandle hverandre som medmennesker og om det fører til store strukturelle endringer i forholdet mellom det private og det offentlige.

I denne debatten står idretten på mange måter i en særstilling. Den har høy status, den omfatter mange og ikke minst den har en meget spesiell finansiering.

Norsk idrett får mye penger gjennom de såkalte spillemidlene og disse pengene bevilges rett fra Kulturdepartementet og ikke over statsbudsjettet. Til nå har det derfor vært lite politiske prestisje i tippemidlene, mens det har vært en livsnødvendighet for idretten.

I 2019 fikk norsk idrett nesten 2.9 milliarder kroner av spillemidlene og over 700 millioner av disse pengene gikk til NIF og særforbundene, og over 150 millioner kroner gikk direkte til toppidretten.

I tillegg til dette får idretten en god slump penger over statsbudsjettet, blant annet gjennom momskompensasjon.

Men nå knaker denne ordningen i sammenføyningene og det blir spennende å se om vi får en endring av varig karakter når koronakrisen er over.

For koronakrisen har rammet idretten hardt. I alle ledd og på alle nivåer permitteres trenere, spillere og klubbansatte.

Medlemskontingenter uteblir fordi mange er usikre på når og om aktiviteten kommer i gang igjen, konkurranser kanselleres, sponsorer trekker seg og idrettens aksjeselskaper går konkurs.

Og midt oppi dette stopper alle dopingkontroller opp fordi det mangler folk og hjemler til å teste utøvere.

Idretten er i unntakststilstand.

I en slik situasjon ber idretten (naturlig nok) om penger for å redde situasjonen.

Idretten har allerede fått 600 millioner kroner i krisetiltakspenger, og mer penger kommer sikkert når man har avdekket omfanget av skadevirkningene.

Samtidig har idretten lagt ekstra kraft bak mange av de idrettspolitiske fanesakene som de har kjørt på i mange år, som for eksempel full momskompensasjon, men også nye krav som frafall av kommunale leieutgifter og en egen rentekompensasjonsordning for anleggsbygging.

Bare momskravet til frivilligheten i Norge i forbindelse med koronakrisen er på 300 millioner kroner. I dag får frivilligheten over 1.6 milliarder i denne ordningen. Idretten får i dag over 600 millioner av disse pengene.

I disse dager sitter regjeringen og jobber fram en ny idrettsmelding.

I høringsrunden har noen særforbund tatt til orde for at staten må ta mer kontroll over anleggsbyggingen og andre forbund har sagt at mange store anlegg bør finansieres utenom spillemidlene.

Skal staten følge opp alle disse kravene vil svært mye av finansieringene allerede gå over statsbudsjettet, så hvorfor ikke flytte alt over dit?

For når koronakrisen er over kommer det garantert flere krav om ekstrabevilgninger. Akkurat nå sitter Norsk Tipping og tvinner tommeltotter fordi de ikke kan by på sportsspill og de har stengt ned noen av kasinospillene sine, fordi de ikke skal friste de mest sårbare spillerne.

Det betyr at Norsk Tipping sannsynligvis tjener mindre penger i år og det vil idretten merke i neste tildelingsrunde, hvis ikke markedsbudsjettet reduseres dramatisk og permitterte nordmenn kjøper ekstra mange lottokuponger i håp om å redde seg ut av en finansiell knipe.

I sum betyr dette at idretten aldri har vært så avhengig av statlige overføringer som nå og at mesteparten av ekstratiltakene vil komme over statsbudsjettet. Spørsmålet er om dette vedvarer når krisen er over.

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Magnus Carlsens sponsoravtale kan være starten på slutten for den norske enerettsmodellen

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Når dobbeltmoralen skygger for den store debatten i norsk spillpolitikk

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Er vi godt nok forberedt på Esport?

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Idretten bør kjempe seg inn på statsbudsjettet

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/